۳ سیاست اصلی وزارت بهداشت در سال ۹۸ / اجرای پرونده الکترونیک سلامت تا پایان بهار

5cc46fb5ef5e4_2019-04-27_19-35
وزیر بهداشت گفت: برای ورود به عرصه سلامت و بیمه مقدمه‌ای وجود داشت که آن را رعایت نکرده بودیم و این مقدمه توجه به قوانین بالادستی بود؛ به طوری که قبل از استقرار گایدلاین‌ها و نظام ارجاع، ورود به این عرصه درست نبود

 دکتر سعید نمکی در اولین همایش ملی سازمان بیمه سلامت، گفت: همیشه می‌توان با شعار و سنت اقداماتی را آغاز کرد، اما ماندگاری یک رویکرد و روش، تنها می‌تواند مبتنی بر علم باشد. آنچه که به عنوان ساختاری مداوم در دنیا پیش می‌رود، ممکن است بر مبنای شعارهایی ایجاد شده باشد، اما استمرار آن فقط با عقل و علم میسر خواهد بود که چنین روندی را در سازمان بیمه سلامت می‌بینیم.

وی افزود: در سال‌هایی که در سازمان برنامه و بودجه بودم، اولین دغدغه‌ام این بود که چه بیمه‌ای است که در کشور داریم که به نوعی چاه ویلی است که هر چه پول در آن می‌ریزیم، پر نمی‌شود. باید توجه کرد که پوشش همگانی سلامت و اجرای طرح تحول نظام سلامت برای دستگیری از اقشار محروم جامعه، اقدامی بود که در دولت آقای دکتر روحانی انجام شد. در حال حاضر یکی از آرزوهای کشور عراق اجرای بیمه همگانی است و کشور پاکستان یکی از افتخاراتش این است که از ما برای توسعه سیستم PHC خود الگوبرداری کند. حال نگهداری این ساختارها باید مبتنی بر عقل و علم باشد.

نمکی با بیان اینکه پوشش بیمه همگانی دستاوردی مهم در کشور بود، ادامه داد: البته با اجرای آن با یک چالش عمده و ناپیدا در نظام برنامه‌ریزی کشور مواجه شدیم؛ به طوریکه در مقطعی بودجه بیمه سلامت را دو برابر کرده و بودجه سلامت را ۱۰۰ درصد اضافه کردیم، اما دیدیم که این چاه ویل باز هم ۸۰۰۰ میلیارد کم دارد. در نتیجه اوراق منتشر کردیم، اما باز هم مشکل وجود داشت. شاعر می‌گوید "بر ان کدخدا زار باید گریست که دخلش بود ۱۹ خرج ۲۰".

وی با بیان اینکه ما چندین گرفتاری در حوزه سلامت داشتیم، گفت: برای ورود به عرصه سلامت و بیمه مقدمه‌ای وجود داشت که آن را رعایت نکرده بودیم و این مقدمه توجه به قوانین بالادستی بود. بنابراین قبل از استقرار گایدلاین‌ها و نظام ارجاع، ورود به این عرصه درست نبود. وقتی راهنمای بالینی نداریم، مسلما بیمار به هر کجا که بخواهد مراجعه می‌کند و پولش را از جیب دولت باید داد.

نمکی تاکید کرد: وقتی برای بسته پایه خدمات، تعریف نداشته باشیم، نتیجه همین می‌شود که در سال ۱۳۹۴، ۹۰ میلیارد تومان از پول بیمه سلامت برای تجویز هورمون رشدی که برای بادی بیلدینگ مصرف می شود، خرج نمی‌شد. این نتیجه یعنی به چاه ویلی افتاده‌ایم که سر و ته ندارد. هیچ کجای دنیا حتی در کشوری که درامد سرانه ۵۰ هزار دلاری دارند هم این کار را نمی‌کنند. بنابراین تا زمانیکه سیستم ارجاع و پزشک خانواده مستقر نشود، دروازه‌بان نداشته باشیم و دارو و نسخه به هر صورتی که می خواهد ارایه شود، وضعیت همین است. ما کفش آدیداس و بلا را در یک ویترین گذاشته‌ایم و به بیمار می‌گوییم هر کدام را که می خواهید بردارید، ما پولش را می‌دهیم. در کنار آدیداس هم یک مبلغ گذاشته‌ایم.

وزیر بهداشت ادامه داد: اگر به یک رویکرد مبتنی بر اقتصاد سلامت بازنگردیم، دفترچه بیمه مانند چک‌های بی محلی است که عامل سرگردانی مردم می‌شود. در عین حال اگر دقت نکنیم، برخی صرفه جویی ها در نظام سلامت هزینه های هگفتی بر دوش مردم می گذارند.

نمکی با اشاره به بحث خرید راهبردی خدمت در نظام سلامت، اظهار کرد: خرید راهبردی زمانی معنا دارد که خریدار اختیار و حق انتخاب داشته باشد. باید پرسید ارایه دهنده خدمات در کشور جز دانشگاه های علوم پزشکی چه کسانی هستند؟. در عین حال باید پرسید تاوان بازنگری در کتاب ارزش گذاری نسبی خدمات را چه کسی باید بپردازد؟ بیمه‌ای که قدرت چانه زنی با سیاستگذاران را نداشته باشد، مجبور به تبعیت است. در هیچ کجای دنیا گیرنده و ارایه دهنده خدمت زیر یک سقف نیستند و اگر هم هست استقلال‌شان را حفظ می‌کنند. بنابراین سازمان بیمه سلامت یک سازمان حقوقی مستقل است که باید با وزارت بهداشت برای خرید خدمت چانه‌زنی کند.

نمکی با بیان اینکه خوشحالم یک بار اندیشمندان و علمای حوزه بیمه سلامت جمع شده‌اند تا راه رفته را واکاوی کرده و چراغی را روشن کنند، گفت: امسال اقدمات خوبی در حوزه بیمه سلامت انجام شد. به عنوان مثال ادغام مددجویان کمیته امداد در بیمه سلامت اقدام خوبی بود که منجر به حفظ حرمت مددجدیان می‌شود. برای افراد مجهول الهویه هم که سرگردان بودند، منابعی دیده شده تا در شرایطی تا سه ماه بتوانند تحت پوشش بیمه سلامت باشند و سپس با احراز هویت تعیین تکلیف شوند.

وی با بیان اینکه بیمه‌ای پایدار می‌ماند که از افراد به اندازه بضاعت‌شان پول بگیرند و به اندازه نیازشان خدمت ارایه دهند، گفت: بیمه موفق باید از دارا بگیرد و برای نداری خود و دیگران استفاده کند، از زمان جوانی بگیرد و برای زمان پیری هزینه کند. بدون رعایت این ساختار هیچ بیمه‌ای پایدار نمی‌ماند. بیمه پایدار نمی‌ماند مگر اینکه خودش را از یوغ دولت بیرون کشیده و به عنوان یک بنگاه اقتصادی پویا بتواند خودش را اداره کند.

نمکی ادامه داد: در سازمان برنامه و بودجه محاسبه کردیم و دیدیم ۱۱ میلیون نفر به صورت رایگان بیمه شدند، اما تعداد افراد فاقد بیمه همچنان پابرجاست. متوجه شدیم که چهار تا پنج میلیون نفر از بیمه خویش فرما به سمت بیمه رایگان آمدند.

وی تاکید کرد: در سال ۹۸ ضمن توجه ویژه به منابع اقتصادی، با توجه به اینکه امسال یکی از سخت‌ترین سال‌های بعد از انقلاب را از نظر منابع کشور تجربه می‌کنیم، باید منابع موجود را به گونه‌ای مدیریت کنیم که فرودستان کمترین فشار را تحمل کنند. در عین حال در طرح تحول سلامت می‌کوشیم که بسته‌های کاهش پرداخت از جیب بیماران بویژه برای محرومان، حمایت از بیماران خاص و صعب العلاج و استقرار تیم پزشکی در مناطق کمتر برخوردار را به عنوان اقدامات اصلی پیش بریم. این سه محور سیاست اصلی ماست. در عین حال توجه به درمان سرپایی به جای بستری، استقرار پرونده الکترونیک سلامت و... را هم پیش می‌بریم.

نمکی گفت: بنده قول می‌دهم تا پایان بهار، پرونده الکترونیک سلامت را به عنوان ریل نظام ارجاع و پزشک خانواده را برای همه ایرانیان و برای افاغنه مجاز و قانونی، اجرا کنیم.

برچسب ها:

اجتماعی