محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، در مصاحبه با شبکه آمریکایی سیبیاس، گفت تهران به دولت آمریکا پیشنهاد مذاکره نداده است.
به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، وزیر امور خارجه کشورمان، در مصاحبه با شبکه آمریکایی سیبیاس تاکید کرد تهران به دولت آمریکا پیشنهاد مذاکره نداده است.
هنگامی که مجری برنامه «Face the Nation» شبکه خبری «سیبیاسنیوز» به محمد جواد ظریف گفت که او به دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا پیشنهاد مذاکره داده، ظریف سخنانش را قطع کرد و گفت: «ما پاسخ دادیم... ما در واقع به پیشنهادی که آنها برای تعامل داده بودند پاسخ دادیم و منتظر جواب هستیم.»
ظریف در این مصاحبه در سخنانی که احتمالاً به مبادله زندانیان میان ایران و آمریکا در سال ۱۳۹۴ اشاره داشت، یادآوری کرد که دو کشور پیشتر با یکدیگر مبادله زندانی انجام دادهاند.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: شما به صورت عمومی از تبادل زندانیان با آمریکا صحبت به میان آوردید این امر به چه معنا است؟
ظریف: خب، ما این کار را قبلا انجام داده بودیم، این امکان را داشتیم تا ایرانیهایی که در زندانهای ایالت متحده بودند و یا در ایالت متحده پرونده داشتند را از این شرایط خارج کرده ایم و پس از آن برخی ایرانیهایی که در زندانهای آمریکا به سر میبردند هم آزاد شدند. من فکر میکنم بازهم میتوانیم این کار را انجام دهیم. دولت (آمریکا) به ویژه دولت قبل (اوباما) تلاش کرد که این ارتباط را برقرار کند. دولت جدید (ترامپ) هم علاقه اش را در ابتدا به این کار نشان داده است. در ماه سپتامبر این پیشنهاد را دادیم و هم اکنون آماده ایم.
مارگارت برنان: آیا شما در ماه سپتامبر به دولت ترامپ برای آغاز مذاکرات پیشنهاد دادید؟
ظریف: به پیشنهادی که برای این ارتباط داشتند پاسخ دادیم و هم اکنون منتظر جواب آنها هستیم.
مارگارت بنان: چه کسی برای آزادی زندانیان در آمریکا از شما درخواست کرد؟
ظریف: خب، بسیاری از ایرانیهایی که بخاطر نقض تحریمها در زندانهای آمریکا هستند. ایرانیهای زیادی در سراسر جهان در زندان هستند و تحت فشار قرار دارند.
مارگارت برنان: چه کسی این را (آزادی زندانیان) برای آمریکاییها میخواهد؟
ظریف: کسانی که در آمریکا تحت فشار هستند یا در مورد درخواست استرداد با نوعی فشار پشت صحنه روبرو هستند و آنها هم از طرح چنین موضوعی (تبادل زندانیان) استقبال میکنند.
مارگارت برنن: شما با یک لیست در آمریکا حضور یافته اید؟
ظریف: آنها میدانند.
مارگارت برنن: آنها میدانند؟
ظریف: آنها میدانند اینطور نیست، این موضوع جدیدی نیست، چرا که این امر ادامه یک تبادل قبلی است.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: چرا که نه! با جدیتی که شما اینجا نشان میدهید، میشود حداقل ۵ آمریکایی که در زندانهای ایران هستند را آزاد کرد؟
ظریف:ما فکر نمیکنیم جدیت نشان داده ایم. چراکه ما پیش از این جدیت خود را در اجرای توافق هستهای نشان داده ایم و این ایالات متحده است که باید در این رابطه جدیت خود را به اثبات برساند.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: آیا با هم ارتباطاتی داشته اید (تهران و واشنگتن)؟
ظریف:خیر ما ارتباطاتی با یکدیگر نداشته ایم و فقط در این باره تجربه به ما نشان داده است که وقتی صحبت میکنیم به آن عمل خواهیم کرد، اما ایالات متحده نشان داده ابتدا سخن میگوید و پس از آن تصمیم میگیرند که از آن پیروی کنند یا نه!
مارگارت برنان مجری سی بی اس: نظرتون درباره باقر ناظمی چیست که هم اکنون ۸۰ سال سن دارد؟
ظریف: او در زندان نیست.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: سلامتی او با مشکل مواجه است.
ظریف: او در زندان نیست.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: او همچنان به زندان اوین گزارش میدهد. او هنوز برای استفاده از خدمات درمانی در خارج از ایران محدودیت دارد، چرا به خاطر سلامتی اش به او اجازه خروج از کشور را نمیدهید؟
ظریف: خب اگر توجه کنید من مسئولیت سیاست خارجی را دارم و مسئولیت دخالت در تصمیمات دادگاه را ندارم، اما هنگامی که مبادلهای انجام شود میتوانم در آن دخالت کرده و پیشنها مبادله بدهم، اما در این باره و در مورد تصمیات دادگاه نمیتوانم به عنوان وزیر خارجه دخالت کنم. همچنین میتوانم در خصوص مسائل بشر دوستانه و به صورت فردی مداخله کنم. اما به عنوان وزیر امور خارجه نمیتوانم در هیچ دادگاهی مداخله کنم، مگر اینکه بحث تبادل ایرانیهای ها که به زعم من به نادرستی در زندانهای ایالات متحده بازداشت شده اند وجود داشته باشد. افراد زیادی از کشور ما در این زندانها وجود دارند. خانمی در این زندان است در حالی که باردار بوده و فرزندانش را در زندان به دنیا اورده است. افرادی (در زندانهای آمریکا) هستند که حتی به قید وثیقه هم برای تولد فرزندانشان آزاد نشدند. ما افرادی را داریم که با شرایط ناراحتی قلبی مواجه اند همچنین افرادی که به دلیل ابتلا به سرطان واپسین روزهای زندگی خود را (در زندانهای ایالات متحده آمریکا) سپری میکنند.
مارگارت برنان مجری سی بی اس:اگر در شرایطی که در حالت بازداشت ایران است بمیرد آیا آسیبی به همه بخش های سیاست ایران وارد نمی شود؟
ظریف: خب، شما می دانید این تصمیمی نیست که من بتوانم آن را بگیرم.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: آیا این مسئله در حوزه اختیارات شما نیست که به او اجازه خروج بدهید؟
ظریف: بله، من نمیتوانم در امور دادگاه دخالت کنم، اما زمانی می توانم کاری انجام دهم که مبادله ای در کار باشد که من مسئولیت پیگیری این پیشنهاد را دارم.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: بنابراین شما می توانید پیشنهاد مبادله 5 ایرانی را با 5 امریکایی بدهید؟
ظریف: منظورم این است که همه چیز در دست ماست، منظورم انسانهاست، اما نمی توانیم آنها را شمارش کنیم.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: شما به این موضوع واقف هستید که عده ای ممکن است با دیدگاه منفی (منفی نگران) به این موضوع به عنوان بازی رسانه ای و نه یک اقدام عملی نگاه کنند.
ظریف: نه به هیچ وجه این یک بازی رسانه ای نیست، ما قبلا این اقدام را انجام داده ایم. چگونه این موضوع میتواند یک بازی و لفاظی رسانه ای باشد وقتی که ما قبلا آن را انجام داده ایم؟
مارگارت برنان مجری سی بی اس: آیا هم طراز توافق هسته ای بوده است؟
ظریف: نه این هیچ ارتباطی با توافق هسته ای نداشت، منظورم این است که ما قبلا این کار را انجام دادیم چرا که ما کنار هم نشستیم و کارهای زیادی با هم انجام دادیم که این مسئله یکی از آنها بود، پیش از این ما مشتاق بودیم که درباره آن صحبت کنیم.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: هم اکنون در این شرایط شما پیشنهاد مذاکره با چه کسی را داده اید؟ وزارت امور خارجه امریکا؟
ظریف: در امریکا یک نفر مسئول اینکار است به طبع در ایران هم یک نفر مسئول این کار است. اگر انها با یکدیگر هم طراز هستند می توانند با یکدیگر ملاقات کنند اما اگر فکر می کنند که هم طراز هم نیستند ما می توانیم برخی را، از سوی مقامات منصوب کنیم که با یکدیگر ملاقات کنند.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: آیا نامه ای از سوی اوبریان (نمایند ویژه امور گروگان های امریکا در سراسر دنیا) دریافت کرده اید؟
ظریف: خیر ما دریافت نکرده ایم.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: آیا شما به او (اوبریان) اجازه می دهید که با نماینده شما در امور زندانیان صحبت و گفتگو کند؟
ظریف: خیر ما اجازه نمی دهیم برخی که مسائل گروگان را انجام می دهند، با ما تبادلاتی داشته باشند. چرا که آنها گروگان نیستند آنها زندانی هستند.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: پس چه کسی می تواند در این ارتباط صحبت کند؟
ظریف: ما با هر کسی که به ایران و توافق هسته ای احترام می گذارد صحبت خواهیم کرد. ما با اوبریان مشکلی نداریم اما با نماینده گروگان ها صحبت نمی کنیم مگر اینکه آنها (آمریکا) از ما بخواهند که ما هم نماینده گروگان ها منصوب کنیم و با اوبریان درباره زندانیان ایرانی در امریکا صحبت کنند، می دانید در واقع امریکا نمی تواند خود را در شرایط متفاوت اخلاقی قرار دهد و ایران را در خطر پذیری نگه دارد که حتی در پاره ای موارد ایرانی ها بدون ارتکاب هیچ جرمی در زندان های آلمان و استرالیا و ... زندانی هستند.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: این صحبتی که شما مطرح کردید همان است که وکلای باقر نمازی و زیو وانگو .. اعلام کرده اند که این افراد بدون ارتکاب به هیچ جرمی در بازداشت به سر می برند.
ظریف: بله
مارگارت برنان مجری سی بی اس: چه کسانی از آمریکایی ها در پس این ماجرا در ایران هستتند؟
ظریف: کسانی که در کل دنیا و امریکا در زندان ها گرفتار هستند وکلایی دارند که آنها مرتب می گویند موکلانشان جرمی مرتکب نشده اند و بی گناه هستند برای همین بحث تبادل پیش می آید چرا که ما بر این باوریم که زندانیانمان در ایالات متحده با ادعای دروغین در زندان به سر می برند. حال انکه امریکایی ها هم چنین ادعایی را در باره زندانیانشان در ایران مطرح می کنند.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: پس چه کسی باید در اینجا کاری کند؟
ظریف: خب، اجازه ندارم، اجازه مناظره در این باره را ندارم چرا که من فقط در اینجا مسئولیت دارم که جلوی جنگ را بگیرم و در برابر برخی از کاراهایی که ایالات متحده انجام می دهد و حق قانونی ماست ایستادگی کنم، همچنین به عنوان بخشی از وظایفم در جایگاه یک وزیر خارجه زندانیانی را که جرمی مرتکب نشده اند را تبادل کنیم و تلاش کنیم که آنها را به خانه بازگردانیم.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: شما به عنوان بخشی از وظایفتان در جایگاه وزیر امور خارجه گفتید که برای جلوگیری از جنگ تلاش میکنید. در ماه های اخیر تنش به شکل فزاینده ای بالا رفته است آیا منظور شما این است که ما به مسیری به سوی درگیری می رویم؟
ظریف: ما به دنبال درگیری و مقابله نیستیم و 7000 سال است که دوام آورده ایم، ما مقاومت میکنیم اما به این معنا نیست که دنبال مقابله هستیم، من معتقدیم که رئیس جمهور ترامپ هم به دنبال درگیری نیست اما می دانم افرادی هستند که وی را به این ورطه سوق می دهند.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: و شما؟
ظریف:من فکر نمی کنم این اتفاق رخ دهد!
مارگارت برنان مجری سی بی اس: یعنی شما فکر نمی کنید برخورد نظامی صورت گیرد؟
ظریف: من فکر نمی کنم برخورد نظامی صورت گیرد من فکر می کنم مردم احتیاط بیشتری نسبت به انجام یک برخورد نظامی داشته باشند. اما من فکر می کنم ایالات متحده برای وقوع این اتفاق مسائلی را به صور تصادفی قرار می دهد اما باید هوشیار باشیم تا افرادی که در حال برنامه ریزی برای این نوع تصادف هستند موفق به پیمودن راه خود نشوند.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: منظور شما چیست ؟ در مورد چه شکل از تصادفی صحبت می کنید؟
ظریف: من در مورد کسانی صحبت می کنم که در حال طراحی درگیری و جنگ با ایران هستند و این مسئله برایشان جالب است.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: چه کسانی این کار را انجام می دهند؟
ظریف: منظورم تیم بی است.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: منظورتان از تیم بی چیست؟
ظریف: منظورم از تیم بی کسانی است که همیشه در حال ایجاد تنش هستند. افرادی که بقایشان وابسته به این تنش هاست و بولتون، نتانیاهو، بن زاید و بن سلمان را شامل می شود، من نمیخواهم در اینجا کسی را متهم کنم اما نتانیاهو صراحتا اعلام کرد که آمریکا را تحت فشار قرار داده تا سپاه را جز گروهای تروریستی معرفی کنند.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: اینکه آنها را به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی معرفی کند؟
ظریف: نتانیاهو اعلام کرده که دولت آمریکا را تحت فشار قرار داده تا از توافق هسته ای بیرون بیاید. بولتون گفته که از ریاست جمهوری ترامپ برای معامله با ایران استفاده می کنیم، بن زاید و بن سلمان هم افرادی بودند که ترامپ به آنها قول داده که کشورهایشان در دنیا جایگزین نفت ایران شوند. این افراد به دنبال تقابل هستند من معتقدم که جلوگیری از جنگ برای افراد معقول بسیار مهم است.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: چه کسی به دنبال افزایش تنش و جنگ است. زمانیکه شما یکسال پیش اعلام کردید که در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل رئیس جمهور شما از ملاقات با ترامپ سر باز زده؟ آیا هم اکنون از این کار پشیمان هستید؟
ظریف: نه ما نمی خواهیم.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: آیا در این باره فکر می کنید؟
ظریف: خیر در این باره فکر نمی کنم.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: به نظر شما دو رهبر نیاز به ملاقات دارند؟
ظریف: من فکر نمی کنم چرا که برای ملاقات باید احترام دو طرفه وجود داشته باشد ما نمیتوانیم با کسانی ملاقات کنیم که محترم نیستند و کشورشان را از انجام یک وظیفه بین المللی باز می دارند و از یک قراداد بین المللی خارج شده اند، ما برای چه ملاقات کنیم؟ ما فقط برای عکس گرفتن ملاقات نمیکنیم. چرا که اصولا ملاقات میکنند تا به نتایجی دست یابند، ما پیش از این به نتیجه رسیده بودیم و 150 صفحه توافق مذاکراتی دقیق داشتیم که تنها شامل مذاکره ایران و امریکا نمی شد.
مارگارت برنان مجری سی بی اس: منظورتان توافق هستهای است؟
ظریف: یک توافق چندجانبه که به تایید شورای امنیت رسیده بود. در جائیکه امریکا عضو دائم شورای امنیت است، پس زمانیکه امریکا به ان احترام نمی گذارد چه ارزش و احترامی دارد؟
انتهای پیام/