از لحاظ زمانی بهترین شرایط برای حذف صفر از واحد پولی فراهم است!

الان بهترین شرایط برای حذف صفر از واحد پولی کشور است/ حذف صفر، تأثیری در اقتصاد نخواهد داشت مدتی است، بار دیگر کاهش چهار صفر از پول ملی در دستور کار دولت قرار گرفته است؛ هرچند در سال‌های گذشته، این موضوع بار‌ها مطرح شده، هر بار به دلایل مختلف انجام نشده، ولی گویا دولت عزم خود را جزم کرده تا حذف صفر از پول ملی را انجام دهد.

به گزارش «تابناک»؛ برخی اقتصاددان‌ها بر این باورند تا زمانی که زیرساخت‌های لازم برای این کار در کشور فراهم نشده، حذف پول باعث بالا رفتن تورم در کشور خواهد شد و بهتر است، دولت ابتدا مشکلات اقتصادی مانند تورم و ثبات قیمت‌ها را انجام دهد و پس از آن به فکر تغییر واحد پول باشد.

با این حال، برخی نمایندگان مجلس اعتقاد دارند که الان بهترین زمان برای تغییر واحد پول و حذف صفر است و اگر دولت بتواند این کار را انجام دهد، شرایط لازم برای آن فراهم است.

محمد حسن نژاد، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با تابناک اظهار داشت: به نظر من، حذف صفر از پول ملی در اوضاع کنونی، نه تنها امکان پذیر است، بلکه الان در بهترین زمان برای این کار هستیم و اگر دولت قصد دارد این کار انجام دهد، هم اکنون موقعیت مناسبی است.

این عضو کمیسیون اقتصادی گفت: حذف صفر‌ها از پول ـ چه در ایران و چه در خارج از کشور و هیچ جای دنیا ـ نه تصمیم اقتصادی است و نه اثر اقتصادی خاصی دارد. اگر کسی بگوید با حذف صفر می‌تواند تورم را کنترل کند یا تغییرات اساسی در سیستم اقتصادی ایجاد کند، حرف بی خودی است. این حرف‌ها مبنای علمی ندارد، زمانی که پول کشوری در برابر ارز‌های خارجی بی ارزش می‌شود، برای آنکه محاسبات راحت‌تر شود و قیمت گذاری در بازار‌ها آبروریزی برای یک کشور به بار نیاورد، صفر پول را حذف می‌کنند. این زیاد هم هزینه ندارد، چون هر روز ما در بانک مرکزی برخی از پول‌ها را امحا و به جای آن پول جدید چاپ می‌کنیم.

وی افزود: قبلا می‌خواستیم ۱۰ هزار تومانی چاپ کنیم، ۱۰۰ هزار ریال می‌زدیم و الان به جای آن ده تومان چاپ می‌کنیم؟؟؟؟؟؟ این هم به نظر من هزینه‌ای برای دولت نخواهد داشت و شاید تنها هزینه آن برای دولت، عوض کردن قالب چاپ اسکناس باشد.

این نماینده ادامه داد: تغییر پول روی تورم و هیچ یک از شاخص‌های اقتصادی اثری ندارد. فرض کنید الان یک راننده آژانس برای طی مسیری ۳۵ هزار تومان می‌گیرد، ولی در زبان محاوره ۳۵ گفته می‌شود. در واقع ما در مراودات روزمره چهار صفر را حذف کرده ایم و تنها در نوشتن از آن استفاده می‌کنیم.

وی درباره بار روانی این کار نیز گفت: از این نظر، تنها در مراودات خارجی یک مقدار حرمت پول ملی حفظ خواهد شد؛ یعنی دیگر احساس بی ارزش بودن پول ملی را نخواهیم داشت. در داخل، اما مشکلی نخواهیم داشت. مردم ما عقل دارند و همه چیز را می‌فهمند، الان هم که یک کالایی در بازار از ۳۰ هزار تومان به ۴۰ هزار تومان می‌رسد، کسی نمی‌گوید ۱۰ هزار تومان گران شده، بلکه می‌دانند که کالا‌ها ۳۰ درصد افزایش قیمت داشته؛ بنابراین اثر خاصی در اقتصاد ندارد.

وی درباره نقدینگی یادآور شد: این مقوله هم داستانی جداست و اثری در نقدینگی نمی‌گذارد، مگر اینکه دولت پول را امحا کند و به جای آن پول چاپ نکند. در این زمان، می‌توان گفت که نقدینگی کاهش داشته، در غیر این صورت، نقدینگی هم کاهشی نخواهد داشت.

وی درباره اثرات منفی کاهش صفر در برخی کشور‌ها نیز گفت: دلیل مشکلات آن‌ها این نبوده که با حذف پول بیچاره شده اند، بلکه دلیل آن این بوده که نتوانسته اند ریشه تورم که ناشی از نقدینگی و یا واردات بوده، کنترل کنند.

وی در پاسخ به این که بهتر نیست ابتدا ایران ریشه‌های تورم و نقدینگی را حل کرده و سپس اقدام به کاهش صفر کند، گفت: این‌ها منافاتی با هم ندارند و می‌شود همزمان هم صفر را کاهش داد و هم روی این شاخص‌ها کار کرد؛ بنابراین، ما هم اکنون بهترین شرایط را برای کاهش صفر از پول ملی داریم.

وی در پایان گفت: یکی از اشکالات عمده ما این است که ما زیر پول نداریم، همه کشور‌های یک زیر پول دارند که در اقتصاد بسیار کارایی دارد، ولی ما آن را نداریم و تنها واحد پولی ما ریال است؛ اما اگر الان واحد پول تومان باشد، می‌تواند ریال هم به عنوان زیر پول کارایی خود را کسب کند.

برچسب ها:

مجلس