حضور در محیط مجازی علاوه بر تمام مزیتهایی که میتواند داشته باشد معایب خاص خود را نیز دارد موضوعی که عدم دقت لازم در برخورد با آنها می تواند خطراتی را در فضای اجتماعی به دنبال داشته باشد.
فضای مجازی عبارتی که چند سالی است که زیاد میشنویم واژهای است که در دهه ۱۹۸۰ وارد ادبیات علمی تخیلی شد و شاغلان در زمینه کامپیوتر و علاقهمندان به سرعت آن را به کار بردند و در دهه ۱۹۹۰ رایج شد. حضور در محیط مجازی علاوه بر تمام مزیتهایی که میتواند داشته باشد معایب خاص خود را نیز دارد موضوعی که عدم دقت لازم در برخورد با آنها می تواند خطراتی را در فضای اجتماعی به دنبال داشته باشد.
ماجرا دو روز پیش کشته شدن یک روحانی درهمدان به یکی از همان آسیب ها باز میگردد. طرح موضوعی دروغ در فضای مجازی مبنی بر توصیه یک روحانی برای ازدواج زنان ایرانی با نیروهای حشد الشعبی عراق استارتی شد برای موضع گیری عده ای از افراد و به طور مشخص خانم بازیگری که بدون توجه به تکذیب شدن آن از سوی روحانی فوق الذکر به آن دامن زده شد که البته نتیجه این موضع گیری ها نیز به کشته شدن یک فرد بیگناه انجامید. فردی که شاید به دلایل ناگفته عده ای کینه او را در دل داشتند و چنین شایعاتی را مطرح کردند.
آنچه در این بین حایزاهمیت است ، ورود بی پروا به شایعات فضای مجازی از سوی عده ای از سلبریتی ها است موضوعی که منجر به اظهار نظرهایی می شود که شاید هیچ تخصصی هم در مورد آن نداشته باشند، ولی با توجه به نگاه خاصی که مردم نسبت به این شخصیت ها دارند طبیعتا اثراتی بیشتر با خود به همراه خواهد داشت.بیشتر بخوانید
مهناز افشار بازیگر خانم مورد اشاره در این گزارش با ورود به موضوع و اظهارنظر در مورد آن مصداق یکی از همین آسیبها است. وی در توییتی به این شایعه دامن زد و خواستار ساکت نبودن در برابر چنین توصیه ای شد، موضوعی که از صحت آن اطلاع درستی نداشت و فقط به صرف منتشر شدن در فضای مجازی به آن پرداخته بود. و امروز نیز پس از چند روز از این حاشیه ها بسیاری از کاربران فضای مجازی خواستار برخورد قضایی با مهناز افشار شدند.بیشتر بخوانید
هرچند که برخی اظهار نظرها میتواند به وقوع اتفاقات ناخوشایند منجر شود ولی واقعیت آن است ریشه این اتفاق ناگوار را نمیتوان فقط مربوط دامن زده شدن در فضای مجازی دانست. اتفاقی که حتما یکی دیگر از دلایل آن عدم نظارت بر این فضا است.. مگر نه است که مسوولین امنیتی ما وظیفه دارند با مروجان خشونت و نفرت پراکنی مقابله کنند و مگر نه اینکه همیشه پیشگیری بهتر از درمان است؟ چرا مسوولین زیربط با این مهم برخورد نمیکنند که چگونه است فردی آزدانه در فضای مجازی از اقدامات خلاف خود با افتخار تعریف میکند و یا سلاح های غیر مجاز به آسانی در فضای مجازی خرید و فروش میشود ولی هیچ کس به آن توجهی نمیکند.
هرچند توجه به ویدیوهای منتشر شده از همفکران قاتل حکایت از دستهای پشت پرده ای دارد که به دنبال خشونت هستند و وجود انگیزه های سیاسی در خط دهی به این اتفاقات نیز نباید دور از نگاهها بماند.اینجا ببنید
امید است دستگاههای زیربط با دقت نظر بیشتر بر فضای مجازی نظارت داشته باشند جامعه شناسان و روانشناسان ما ریشه های خشونت را شناسایی کنند تا با عمل به راهبردهای موثر دیگر شاهد چینین اتفاقاتی نباشیم.