به گزارش مشرق، القدس العربی در یادداشتی با عنوان «پشت اهانتهای ترامپ به ملک سلمان چه چیزی نهفته است»، رژیم آل سعود و رهبرانش را آلت دست آمریکا برای تحقق زیادهخواهیهای آمریکایی-صهیونیستی در منطقه توصیف کرد.
در مقدمه این یادداشت آمده است: دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا روز شنبه گذشته با استفاده از ادبیات تحقیر آمیز خود در توصیف ماهیت روابطش با «سلمان بن عبدالعزیز»، شاه سعودی و همچنین تصویر روابط کشورش با عربستان، داستان جدیدی را سر هم کرد.
بیشتر بخوانید:
چرا ملک سلمان پاسخِ تحقیرهای ترامپ را نمیدهد؟
نویسنده افزود: رئیس جمهور آمریکا آگاهانه و به وضوح شاه سعودی و کشورش را به سخره گرفت؛ اما این اهانتها بر روی برداشت عمومی از اعراب و مسلمانان تأثیر میگذارد. وقتی که ترامپ میگوید عربستان سعودی کشوری است که «هیچ چیز جز پول» ندارد، همانطور که افکار عمومی آمریکا و جهان را متعجب میکند؛ اما با این حال ترامپ با بیان سیاسی و ناقص خود در نهایت به نفع سیاست کشورش در رابطه با عربستان سعودی و همچنین سیاست ولیعهد پادشاه سعودی عمل میکند که مورد توهین قرار گرفته است.
این روزنامه ادامه داد: رئیس جمهور آمریکا در مکالمه تلفنی با شاه سعودی که به آن اشاره کرد، خطاب به وی گفته است، «ارتش آمریکا به عربستان کمک هزینه میدهد و این در حالی است که این کشور چیزی جز پول ندارد»، یعنی ترامپ به همین خاطر از شاه سعودی پول میخواهد؛ شاه سعودی در این مکالمه در واکنش به ترامپ میپرسد چرا هیچکدام از روسای جمهور آمریکا برای درخواست پول با شاه سعودی تماس نگرفتند؟ (از این لحاظ که پول زیادی عربستان حق قانونی آمریکاییهاست اما روسای جمهور آمریکا آن را طلب نکردند) و ترامپ ادامه میدهد و میگوید چون آنها احمق بودند.
به نوشته القدس العربی، ترامپ در ادامه سخنرانی خود گفت «میدانید کسانی هستند که میخواهند مراودات ما با عربستان سعودی قطع شود، آنها ۴۵۰ میلیارد دلار خرید میکنند، من نمیخواهم آنها را از دست بدهیم!»، در حالی که واقعیت این است که آنها خواهان اعمال فشار بر عربستان در مسائل مربوط به نقض حقوق بشر و حقوق زنان، جنگ یمن و مساله جمال خاشقچی هستند و چون ترامپ در ابتدای سخنان خود از هدیهها و کمکهای ارتش آمریکا به سعودیها گفته بود که خود ایده اعمال فشار بر سعودیها را تقویت میکند از همین رو بلافاصله از خرید ۴۵۰ میلیارد دلاری عربستان حرف به میان آورد و از همین رو ترامپ میگوید که نمیخواهد سعودیها ضرر کنند.
اما به عقیده نویسنده بررسی واقعیتهای حقیقی بین ترامپ و سلمان و بین واشنگتن و ریاض نشان میدهد که گفتههای ترامپ بیشتر به درد برنامههای نمایش تلویزیونی که خودش در سابق مدیریت میکرد، میخورد تا اینکه برای توصیف روابط واقعی بین دو کشور و دو رهبر مناسب باشد.
نویسنده افزود: میزان فروش اسلحه آمریکا به عربستان، اما آن چیزی نیست که ترامپ ادعا میکند و آمار و ارقام وی درباره مبلغ سرمایهگذاریهای صد میلیارد دلاری عربستان در آمریکا واقعیت ندارد.
القدس العربی افزود: ترامپ طی دیدارش از ریاض در ماه مه ۲۰۱۷ از عقد «قراردادی تاریخی» خبر داد که شامل «خرید ۱۱۰ میلیارد تجهیزات دفاعی از جانب عربستان» میشد. مدت کوتاهی پس از آن، «بروس ریدل» از اعضای ارشد مرکز سیاست خاورمیانه مؤسسه بروکینگز انعقاد این قرارداد را «خبری جعلی» خواند و اظهار داشت که بنابر گفتوگوهایش با رابطهایی که در صنایع دفاع و کنگره دارد، قرارداد کذایی دراصل «یک مشت نامه ابراز تمایل و استعلام بها» بوده و هیچ معاملهای در کار نبوده است.
ریدل در گفتوگو با نیویورک تایمز نیز اعلام کرد که رقم ۱۱۰ میلیارد دلار که بارها از سوی ترامپ تکرار شده «جعلی» است، واشنگتن پست هم نوشته است، از زمان سفر سال ۲۰۱۷ ترامپ به عربستان، وزارت کشور آمریکا از عقد شش قرارداد جمعاً به ارزش ۶ میلیارد دلار خبر داده است، و بسیاری از قراردادها فاقد تاریخ تحویل بوده یا تاریخ تحویلشان سالها بعد است؛ براساس مقاله این روزنامه، رئیسجمهور سابق، «باراک اوباما»، به ریاض قرارداد فروش اسلحهای به ارزش ۱۱۵ میلیارد دلار پیشنهاد داده بوده که حدوداً در مورد فروش نصف آن توافق حاصل شده است و بهای «کمک» نظامی آمریکا به عربستان هم فقط ده هزار دلار در سال است.
القدس العربی نوشت: این قضیه روشن است که کل صادرات کالاها و خدمات از آمریکا به عربستان سعودی در سال ۲۰۱۸ حدود ۲۲.۳ میلیارد دلار است؛ اما هیچ شواهدی در اثبات ادعای ترامپ در مورد سرمایه گذاری ۴۵۰ میلیارد دلاری عربستان در آمریکا صحت ندارد و کاخ سفید هم هیچ اسنادی را دال بر اثبات آن ارائه نداده است.
نویسنده ادامه داد: اگر ما کشف کنیم که اظهارات متناقض ارائه شده توسط ترامپ در مورد کمکهای آمریکا به عربستان سعودی و خریدهای صدها میلیاردی عربستان از آمریکا هر دو دروغ و جعلی است، چه میتوانیم از سخنان او نتیجه گیری کنیم؟
این روزنامه آورده است: البته ما نتیجه میگیریم که ترامپ دفاع ظالمانهای از سابقه وحشتناک سیاسی عربستان سعودی میکند، چون علیرغم اینکه این کشور و پادشاهش را به مسخره میگیرد؛ اما از نظر او نظام آل سعود نمونه لایق حکومت برای اعراب و مسلمانهاست، سلطنت مطلقه و فاسدی که با دموکراسی مبارزه میکند و ناقض حقوق افراد، زنان و اقلیتهاست و اگر نتوانست معاملات بزرگ تجاری مورد ادعای خود را عملی کند دستکم در حمایت از معامله قرن و حمایت از ژنرالها و مفسدان در کشورهای عربی و مسلمان شریک میشود.