به گزارش خبرگزاری فارس ، سید علی حسینی مدیر عامل بورس انرژی، گفت: ارزش معاملات در کلیه بازارهای بورس انرژی ایران در سال 97 به عددی بیش از 171 هزار میلیارد ریال رسید که این ارزش به واسطه توسعه و تعمیق معاملات بازار فیزیکی، تأمین مالی پروژههای حوزه انرژی از طریق بازار مشتقه و انجام معاملات ثانویه اولین صندوق پروژه بازار سرمایه کشور در بازار سایر اوراق بهادار قابل معامله، با رشد 126 درصدی نسبت به دوره مشابه در سال 96 همراه بوده است.
مدیرعامل بورس انرژی ایران، در مورد ارزش معاملات به تفکیک بازارهای بورس انرژی ایران، افزود: ارزش معاملات در بازار فیزیکی طی سال گذشته قریب به 120 هزار میلیارد ریال بود که معاملات فرآوردههای هیدروکربوری با 99 درصد از این میزان بیشترین سهم از ارزش معاملات این بازار را به خود اختصاص داد و مابقی آن مربوط به معاملات برق در تابلوی بازار فیزیکی بوده است. همچنین ارزش معاملات سال گذشته در بازارهای مشتقه و سایر اوراق بهادار قابل معامله نیز به ترتیب بالغ بر 5 هزار میلیارد ریال و 1500 میلیارد ریال بوده است.
وی در ادامه از پذیرش 58 کالا-عرضهکننده در بورس انرژی ایران طی سال 97 خبر داد و اظهار داشت که از مهمترین محصولات پذیرفته شده میتوان به نفتای سبک پالایش نفت آبادان، نفتای سنگین پالایش نفت اصفهان، برش سنگین نفتالیندار پتروشیمی امیرکبیر و ریفورمیت پالایش نفت تبریز اشاره کرد.
از دیگر اقدامات بورس انرژی ایران در جهت توسعه و تعمیق بازار فیزیکی طی سال 97 میتوان به انجام نخستین عرضه 40 کالا-عرضهکننده در تابلوی بازار فیزیکی در این سال اشاره کرد که انجام نخستین عرضه کالاهای " نفت خام سبک شرکت ملی نفت ایران "، "هیدروکربن MC160 پالایش نفت کرمانشاه"، "نفتای سنگین پالایش نفت اصفهان" و "گازمایع نفت ستاره خلیج فارس" از آن جمله بودهاند. طی این دوره همچنین در تابلوی بازار فیزیکی 26 کالا برای نخستین بار مورد معامله قرار گرفتند.
مدیر عامل بورس انرژی ایران با اشاره به انتشار اوراق سلف موازی استاندارد نفت خام سبک داخلی توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی، گفت: این عرضه به نمایندگی از دولت به ارزش 30 هزار میلیارد ریال، اوراق سلف موازی استاندارد نفت کوره 380 سانتی استوک شرکت ملی نفت ایران به ارزش 11 هزار میلیارد ریال و اوراق سلف موازی استاندارد برق شرکت تولیدی آرین ماهتاب گستر به ارزش 650 میلیارد ریال در بازار مشتقه، به تبیین مزایای تأمین مالی صنایع انرژی از طریق ابزارهای قابل معامله در بورس انرژی ایران صورت گرفت.
وی افزود: در شرایط فعلی کشور، بنگاههای اقتصادی در تأمین منابع مالی موردنیاز خود با مشکلات متعددی مواجهند که این مشکلات در حوزه انرژی به دلیل تعداد کثیر پروژههای توسعهای همچنین حجم انبوه سرمایه موردنیاز، بیش از سایر صنایع نمود پیدا میکند و ضروری است راهکارهای مناسب جهت تأمین منابع مالی مورد نیاز صنعت نفت و گاز کشور به طور ویژهای مورد توجه قرار گیرد.
به گفته حسینی، از جمله مهمترین مزایای تأمین مالی از طریق بازار سرمایه کشور میتوان به کاهش هزینههای معاملاتی، تسریع در فرآیند تأمین وجوه مورد نیاز، افزایش نقدشوندگی داراییهای مالی اعتباردهندگان و در نتیجه افزایش جذابیت سرمایهگذاری در ابزارهای تأمین مالی اشاره کرد.
وی با اعلام اقدامات توسعهای بورس انرژی ایران افزود: در سال گذشته در سایر حوزههای عملکردی بورس انرژی ایران نیز فعالیتهای توسعهای مطابق سالهای گذشته ادامه یافت. در حوزه شرکتهای عضو بورس انرژی ایران، طی سال 97 با عضویت شش شرکت کارگزاری جدید، تعداد شرکتهای کارگزاری عضو بورس انرژی ایران به 67 شرکت کارگزاری افزایش یافت که این شرکتها با در اختیار داشتن 87 ایستگاه معاملاتی در زمینه ارائه خدمت به مشتریان فعالیت مینمایند. همچنین طی این سال، تعداد سه دوره آموزشی با موضوع بازاریابی فرآوردههای نفتی برای فعالان این حوزه برگزار شد.
مدیرعامل بورس انرژی ایران در پایان ابراز امیدواری کرد با افزایش زمینه همکاری مشترک بازار سرمایه و صنایع انرژی کشور شاهد توسعه روزافزون این صنایع و به تبع آن رشد و توسعه اقتصادی کشور باشیم.
انتهای پیام/ب