نگرانی آمریکا از واکنش ایران به تحریم نفتی

به گزارش مشرق، به نقل از سی ان ان، آمریکا در حال تحریم کشورهای دوست و دشمنی است که بخواهند از روز پنجشنبه به خرید نفت از ایران ادامه دهند ولی تحلیلگران بر این باورند که کاخ سفید احتمالاً به این واقعیت پی خواهد برد که قطع صادرات انرژی ایران بسیار سخت تر از آن است که انتظار داشته است و مقام های دولت ترامپ نگران واکنش احتمالی ایران هستند.

بیشتر بخوانید

اتحادیه اروپا: عدم تمدید معافیت‌ها توسط آمریکا اجرای برجام را تضعیف می‌کند

نفس‌های آخر ترامپیسم عقل‌گریز

زنگنه: صادرات نفت ایران هرگز صفر نمی‌شود

پشت پرده تصمیم ترامپ برای تشدید تحریم‌های ایران

در شرایطی که دولت آمریکا به معافیت های نفتی ۸ مشتری ایران پایان می دهد، یک مقام رسمی دولت ترامپ در این باره به سی ان ان گفت: مقام های دولت آمریکا نگران واکنش تهران هستند که احتمالاً می تواند شامل هدف قراردادن منافع آمریکا در خاورمیانه شود و تنش ها بین ایران و آمریکا را در منطقه تشدید خواهد کرد.

بر اساس این گزارش، تحلیلگران معتقدند که دولت آمریکا عمیقاً برای قطع صادرات انرژی ایران تلاش کرده است و لغو معافیت های نفتی با هدف قطع کامل صادرات نفت و میعانات ایران صورت گرفته است. مقام های دولت آمریکا در عین حال نگران این هستند که برخی کشورها برای دور زدن تحریم ها با ایران همکاری کنند، آن هم از طریق قاچاق و استفاده از شرکتهایی که ارتباط کمی با سیستم مالی آمریکا دارند.

تمرکز شدید دونالد ترامپ بر تاثیر سیاسی ناشی از افزایش قیمت بنزین و تشدید مناقشات بین المللی نیز شاید موجب لطمه خوردن به تلاش های دولت آمریکا برای قطع صادرات نفت ایران شود.

الیزابت روزنبرگ مشاور سابق وزارت خزانه داری آمریکا در این باره گفت: تصور نمی کنم جریان صادرات نفت ایران متوقف شود. البته من انتظار کاهش زیاد صادرات نفت ایران را دارم ولی صادرات نفت به صفر نخواهد رسید.

سی ان ان در ادامه افزود: تمرکز بر صادرات نفت، آخرین گام دولت ترامپ در کارزار "فشار حداکثری" علیه ایران به شمار می رود تا بتواند از این طریق تغییراتی را در داخل ایران به وجود آورد، تلاشی که به زعم برخی از تحلیلگران با هدف تغییر نظام سیاسی ایران صورت گرفته است.

بر اساس این گزارش، تحلیلگران معتقدند که اختلاف بر سر رویکرد آمریکا در قبال ایران، می تواند به ضرر سایر اولویت های سیاست خارجی واشنگتن نیز تمام شود، آن هم در شرایطی که کاخ سفید برای ایجاد روابط نزدیکتر با هند و دستیابی به یک توافق تجاری با چین تلاش می کند.

هنری رم تحلیلگر گروه اوراسیا در این باره گفت: به نظر من ایران مایل به واکنش شدید به اقدامات آمریکا نیست و به جای آن امیدوار به آغاز نوعی مذاکره با ایالات متحده است یا منتظر بماند تا جانشین ترامپ مشخص شود. اگر دیدگاه ما اشتباه باشد و ایران تصمیم بگیرد واکنش سختی را به تحریم های نفتی آمریکا نشان دهد، تهدید شماره یک از طریق حملات سایبری خواهد بود، خواه آنکه یک پالایشگاه نفت سعودی از کار بیفتد یا آنکه بانک های خاورمیانه هدف قرار گیرد. در عین حال ایران احتمالاً به صادرات نفت از طریق یافتن مسیرهایی از پاکستان، عراق و افغانستان یا سایر کشورها ادامه خواهد داد.

وی افزود: دولت ترامپ در مقایسه با دولت اوباما توانسته است میزان بیشتری از صادرات نفت ایران را در مدت زمان کوتاهی آن هم با همکاری کمتر بین المللی کاهش دهد. ولی رویکرد فعلی دولت ترامپ می تواند موجب بروز اختلالات شدیدی در بازار جهانی نفت و روابط دوجانبه ایران و واردکنندگان بزرگ نفت این کشور شود. اختلالات بازار نفت می تواند در نهایت منجر به سخت تر شدن قطع صادرات انرژی ایران شود.

سی‌ان‌ان نوشت: تحلیلگران بر این باورند که تولید نفت اوپک به واسطه تحریم های آمریکا علیه ونزوئلا، تشدید درگیری ها در لیبی و تصمیم عربستان برای کاهش تولید، با اختلالات جدی روبرو شده است.

روزنبرگ گفت: واقعیت های بازار نفت دلیل دیگری است که می تواند سخت بودن قطع جریان صادرات نفت ایران را توجیه کند. افزایش قیمت جهانی نفت و در نتیجه آن رشد فزاینده قیمت بنزین در بازار آمریکا نیز می تواند یک خط قرمز برای ترامپ باشد، آن هم در آستانه سفرهای تابستانی مردم آمریکا. گرچه شاید کره جنوبی و ژاپن از تحریم های نفتی آمریکا علیه ایران به طور کامل تبعیت کنند ولی انتظار داریم که چین و هند کم و بیش با آمریکا همراهی کنند. انتظار می رود هند و چین همچنان به واردات حجم کمتر نفت از ایران ادامه دهند.

این در شرایطی است که تحریم های نفتی آمریکا با مخالفت هایی نیز روبرو شده است. مولود چاوش اوغلو وزیر خارجه ترکیه در این باره توئیت کرد: "ما تحریم های یکجانبه و تحمیل های یکجانبه ای را که به ما بگوید چگونه روابط خود را با همسایگان شکل دهیم، نخواهیم پذیرفت. این گونه اقدامات به ضرر صلح و ثبات منطقه و نقض قوانین سازمان تحارت جهانی است."

سخنگوی وزارت خارجه چین نیز گفت: کشورش مخالف تحریم های یکجانبه آمریکا است… همکاری ما با ایران، آزاد، شفاف و قانونی و مشروع است. بنابر این باید محترم شمرده شود.

برچسب ها:

جهان