رفع حصر، مطالبه اصلی مردم ایران است!/ اگر بیش از اندازه قوی شویم،آمریکا به ما حمله می‌کند!

سرویس سیاست مشرق - روزانه می‌توان از لابه‌لای گزارش‌ها و عناوین خبری رسانه‌های مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابل‌توجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که می‌تواند برای مخاطبین قابل‌استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژه‌های مشرق" نکات و تأملات قابل‌استخراج از رسانه‌ها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژه‌های مشرق» همراه شوید.

*******

** رفع حصر، مطالبه اصلی مردم ایران است!

روزنامه همدلی در گزارشی نوشت: «بار دیگر موضوع حصر «میرحسین موسوی»، «مهدی کروبی» و زهرا کاظمی (رهنورد) که ۳ هزارمین روزش را پشت سر گذاشت به موضوع روز و یکی از مطالبات اصلی از دولت، شورای عالی امنیت ملی و سایر نهادهای مرتبط با آن تبدیل شد.تردیدی نیست که رفع حصر این «سه‌تن» یکی از مطالبات اصلی و فراگیر اصلاح‌طلبان و پایگاه وسیع اجتماعی آنان از حسن روحانی در دو انتخابات ریاست جمهوری سال‌های ۱۳۹۲ و ۱۳۹۶ بود. با اینکه پایگاه اجتماعی اصلاح‌طلبان طی این مدت نزول داشته، با این همه رفع حصر هنوز یکی از مطالبات اصلی بخش قابل توجهی از مردم ایران است. از سوی دیگر رفع حصر می‌تواند رضایت و امیدواری همین بخش قابل توجه را به آنان بازگرداند و در چنین شرایطی که مشکلات و معضلات داخلی خارجی از هرسو گریبان مردم را گرفته، بهترین راه برای همبستگی و وفاقی است که این روزها مسئولان فقط حرف آن را می‌زنند و در حوزه عملگرایی، عملاً چیزی دیده نمی‌شود».

چندی پیش «محمود صادقی» نماینده عضو فراکسیون امید مجلس در مصاحبه با روزنامه اعتماد گفته بود: «به یاد دارم در زمان انتخابات هر شهر و شهرستانی که می رفتیم بحث حصر و ایجاد گشایش در آن از جمله مطالبات اولیه و اساسی مردم بود. در حال حاضر هم وقتی در مراسم و جمع های دانشجویی حاضر می شوم، می بینم که بحث حصر همچنان از جمله مطالبات اساسی دانشجویان است. اما در عین حال وقتی بحث معیشت و مشکلات اقتصادی مردم مطرح شده و تا این حد جدی می شود، طبیعی است که دیگر مسائل زیر سایه آن قرار گرفته و اولویت ها به نحوی جابجا شوند و تغییر کنند. در مجموع اما همچنان فکر می کنم بحث رفع حصر هم از جمله مطالبات جدی مردم است».

اکنون و در شرایطی که مردم با مشکلاتی از جمله گرانی اقلام ضروری، افزایش سرسام آور اجاره بهای مسکن، حقوق معوقه بخشی از کارگران، رکود در واحدهای تولیدی، اشتغال، مهیاکردن مقدمات ازدواج، افزایش سرسام آور قیمت خودرو و مسکن و لوازم خانگی و مواجه هستند، نمایندگان فراکسیون امید و رسانه های اصلاح طلب، رفع حصر سران فتنه را به عنوان مطالبه جدی مردم جا می زنند!

چندی پیش «عبدالله نوری» وزیر کشور دولت اصلاحات گفته بود: «برای مردمی که نان شب ندارند، دغدغه‌هایی حتی مانند رفع ‏حصر ‏‏‏کمتر مطرح ‏است، هیچکس انتظار ندارد کسی که چند جوان بیکار در ‏خانه دارد، اولویت ‏‏اولش ‏رفع حصر باشد».

«عبدالله رمضان‌زاده» سخنگوی دولت اصلاحات نیز چندی پیش گفته بود: «اگر از هزار خانواده اولویت‌هایش را بپرسیم، قطعاً بین رفع حصر و رفع بی‌کاری به رفع مشکل بی‌کاری تأکید می‌کند».

** اگر بیش از اندازه قوی شویم، آمریکا به ما حمله می کند!

روزنامه شرق در سرمقاله امروز با عنوان «جنگ می شود یا نه؟» به قلم «حسین علایی» نوشت: «از دیدگاه نظری (تئوریک)، در چهار حالت امکان وقوع «جنگ محدود» آمریکا با ایران بسیار جدی می‌شود:

۱- تضعیف «قدرت دفاعی» و کاهش ظرفیت «پاسخ‌گویی مؤثر» جمهوری اسلامی؛ به‌گونه‌ای که امکان «پیروزی سریع» را برای ارتش آمریکا فراهم کند

۲- قدرت‌گرفتن بیش از حد ایران؛ به‌گونه‌ای که توانمندی‌های جمهوری اسلامی برای آمریکا و اسرائیل به صورت «تهدیدی بالفعل»، جدی تلقی شده و با جنگیدن با ایران، این نگرانی برای همیشه برطرف شود

۳- اراده جدی ترامپ برای نشان‌دادن ابراز قدرت و به‌دست‌گیری رهبری و مدیریت منطقه خاورمیانه و بهره‌گیری از جنگ برای پیروزی در دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری

۴- ترکیبی از عواملی که در بالا یاد شد.»

این روزنامه اصلاح طلب در یک تحلیل متناقض و دوگانه از یکسو تاکید کرده است که تضعیف قدرت دفاعی و کاهش ظرفیت پاسخگویی موثر، آمریکا را برای حمله به ایران ترغیب می کند و از سوی دیگر مدعی شده است که اگر بیش از حد نیز قوی شویم، آمریکا به ما حمله می کند!

بررسی رفتار آمریکا- چه در دولت های جمهوری خواه و چه دولت های دموکرات- به دفعات ثابت کرده است که این دولت سلطه گر فقط زبان زور را می فهمد. هر گونه عقب نشینی در مقابل آمریکا، این دولت را بیشتر به گستاخی و زیاده خواهی ترغیب می کند.

رهبر معظم انقلاب- ۲۲ مرداد ۹۷- در دیدار هزاران نفر از قشرهای مختلف مردم با اشاره به حرف‌های گستاخانه مقامات رژیم امریکا درباره تحریم، جنگ و مذاکره فرمودند: «البته آنها مسئله جنگ را صریحاً مطرح نمی‌کنند اما درصددند با اشاره و کنایه، "شبح جنگ" را ایجاد و بزرگ کنند تا ملت ایران و یا ترسوها را بترسانند…جنگی رخ نخواهد داد چرا که ما مثل گذشته هیچ وقت شروع کننده جنگ نخواهیم بود و امریکایی‌ها هم حمله را آغاز نمی‌کنند چون می‌دانند که صددرصد به ضررشان تمام خواهد شد زیرا جمهوری اسلامی و ملت ایران ثابت کرده‌اند به هر متعرّضی، ضربه بزرگ‌تری وارد خواهد کرد».

** روزنامه حامی دولت: نباید اروپا تصور کند که ایران به هر قیمت در برجام می ماند

روزنامه اعتماد در یادداشتی با عنوان «حق محفوظ واکنش ایران» نوشت: «با گذشت یک سال از کناره‌گیری امریکا از برجام، به نظر می‌رسد که امکانات بالفعل اروپایی‌ها کمتر از آن چیزی بود که ادعا می‌کردند و رفتار اروپا در میدان عمل در این مدت نشان داده که حتی اگر اراده سیاسی داشته باشند ابزار زیادی برای اجرایی کردن این اراده در دست ندارند.

این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «اروپایی‌ها در نوعی هم‌صدایی با امریکا، با مطرح کردن سایر مسائل و قرار دادن آنها در کنار موضوع توافق هسته‌ای، به نوعی برجام را از هسته اصلی خود خارج می‌کنند. یکی از موضوعاتی که در یک سال گذشته به کرات از زبان اروپایی‌ها شنیده شده مساله توانمندی موشکی ایران بوده است و این در حالی است که توان دفاعی ایران از جمله مباحثی نیست که بتوان آن را در چارچوب برجام قرار داد. اروپا و امریکا در حالی در مخالفت با فعالیت‌های موشکی ایران از مذاکره در این باره سخن می‌گویند که این مساله با امنیت ملی ما گره خورده است».

اعتماد در ادامه نوشت: «به نظر می‌رسد اروپایی‌ها چندان مستقل از امریکایی‌ها نمی‌توانند حرکت کنند…طبیعتا اگر یک طرف برجام که ایران باشد از منافع حاصل از آن بهره‌مند نشود، ادامه بقای برجام بسیار سخت خواهد شد…اتحادیه اروپا و امریکا نباید تصور کنند که با هر فشار و با هر کنش منفی که در قبال ایران انجام می‌دهند، ایران کماکان در برجام باقی خواهد ماند. معاهدات و توافقنامه‌ها تا زمانی محترم و قابل اجرا هستند که از سوی طرف‌های امضاکننده به‌طور مساوی مورد احترام قرار گیرد».

طیف اصلاح طلب در سال گذشته و پس از خروج آمریکا از برجام، مدعی بود که اروپا در مقابل آمریکا و کنار ایران است. در آن برهه منتقدین سیاست خارجی دولت تاکید داشتند که کارنامه اروپا در توافق سعدآباد و همچنین عملکرد اروپا در برجام -۹۴ تا ۹۷- نشان دهنده این مسئله است که اروپا با آمریکا همصداست و به دنبال خرید زمان برای اجرای برجام های بعدی است.

حالا طیف اصلاح طلب تازه پس از یکسال- فرصت سوزی- تازه به حرف منتقدان رسیده است. نکته قابل توجه اینجاست که اصلاح طلبان مدعی تسلط به زبان دیپلماسی و مذاکره نیز هستند!

برچسب ها:

سیاسی