نامه نگاری آقای وزیر برای حل مشکل ۱۷ ساله خبرنگاران

گروه اجتماعی خبرگزاری فارس خبرنگاری یکی از مشاغل سخت و زیان آور در دنیا محسوب می شود این افراد با شرایط خاصی بیمه و زودتر از موعد بازنشسته می شوند.

سازمان تامین اجتماعی  از سال ۸۱ حرفه خبرنگاری را جزو مشاغل سخت و زیان آور محسوب و هر یک سال بیمه را برای فرد یک سال و نیم محاسبه می‌کند.

بر اساس قانون، موسسه ای که خبرنگار در آن مشغول به فعالیت است متعهد به پرداخت میزان 10 درصد حداقل دستمزد شورای عالی کاربابت هر یک از متقاضیان به عنوان حق بیمه است اما به دلیل اینکه قانون تاکنون اجرایی نشده است بسیاری از موسسات ۷ درصد حق بیمه پرداخت می کنند و همین امر باعث بروز مشکل برای خبرنگاران در زمان بازنشستگی می شود.


در رسانه های خبری به جز خبرنگار افراد دیگری مانند دبیر، سردبیر، معاون خبر و ... مشغول به فعالیت هستند اما سازمان تامین اجتماعی فقط افرادی را مشمول می داند که در بیمه آنها نام خبرنگاری قید شده باشد در غیر اینصورت فرد مشمول نخواهد شد.

بسیاری از موسسات خبری به دلیل اینکه حق بیمه کمتری پرداخت کنند برای خبرنگاران بیمه کارمندی رد می کنند. توافقات زیادی بین وزارت فرهنگ و ارشاد و سازمان تامین اجتماعی در خصوص بیمه خبرنگاری صورت گرفت.

محمد سلطانی‌فر معاون امور مطبوعاتی وقت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: در سال‌های ۹۵ و ۹۶ بیمه خبرنگاران را معاونت مطبوعاتی بر عهده گرفته بود؛ بر این اساس هر رسانه‌ای لیستی را به معاونت مطبوعاتی تحویل می‌داد و معاونت نیز بخشی از بیمه خبرنگاران را پرداخت می‌کرد. این مبلغ برای خبرنگاران ۲۳ درصد و برای غیرخبرنگار ۱۱ درصد بود.

وی ادامه داد: اما این طرح خلأ‌هایی داشت؛ برخی از رسانه‌هایی که سهمیه بیشتری داشتند افراد دیگری را به غیر از خبرنگاران به لیست بیمه اضافه می‌کردند و معاونت مطبوعاتی پول بیمه آنها را پرداخت می‌کرد. این در حالی بود که رسانه‌های بزرگتری می‌گفتند چرا سهم ما کم است. این بی‌عدالتی و موارد دیگر باعث شد که ما موضوع بیمه را که جزو وظایف کارفرما و مدیران مسؤول است به عهده خودشان بگذاریم، این بودجه را در یارانه آنها در نظر بگیریم و آنها را موظف کنیم که خودشان نیروهایشان را بیمه کنند.

سلطانی‌فر درباره تعهد معاونت مطبوعاتی در قبال بیمه خبرنگاران، یادآور شد: رسانه‌ها دیگر موظف نیستند که به ما لیست بدهند و خودشان موظفند نیروهایشان را بیمه کنند. دیگر مدیران مسؤول در قبال نیروهایشان متعهد هستند و نه معاونت مطبوعاتی.

بر اساس توافق و تفاهم‌نامه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان تامین اجتماعی این سازمان باید بیش از 30 هزار نفر از خبرنگاران و اهالی رسانه را زیر پوشش چتر بیمه‌ای خود قرار دهد ولی اما و اگرهای زیادی وجود دارد.

بیژن مقدم مدیر مسئول سابق روزنامه جام‌جم  در این باره به فارس گفت: شرایط قراردادهای یکساله منبعث و برگرفته ازقانون کار و روابط کار توانسته تأثیراتی را بر نحوه قراردادها، فضای درونی رسا
نه‌ها و مفاد آن داشته باشد. ضمن اینکه بیمه کردن خبرنگار و پرسنل رسانه هم در بخش‌های دولتی، خصوصی و عمومی مقدمه تمام فعالیت‌ها است. در حالی که برخی رسانه‌ها از آن گریز دارند.

وی تصریح کرد: چند سالی است که با فشار وزارت ارشاد بیمه خبرنگاران سر و سامان بهتری پیدا کرده و حتی آنها درصدی از حق بیمه خبرنگاران را متقبل شده و با این کار توانسته‌اند ثبات و اشتغال بهتری را در بین نیروها و فضای رسانه‌ای ایجاد کنند.

مقدم درباره فرار سازمان تأمین اجتماعی و برخی رسانه‌ها از بازنشستگی اصحاب رسانه با 20 سال بیمه و یا عدم بیمه اختصاصی خبرنگاری گفت: در مورد بازنشستگی خبرنگاران با 20 سال فعالیت جنجال زیادی از گذشته وجود داشته و متأسفانه برخی مدیران، مسئولین و متولیان ارشد کشور هم کار خبرنگاری را سخت و زیان‌آور نمی‌دانند.

وی ادامه داد: در حالی که بازنشستگی خبرنگاران با 20 سال پرداخت حق بیمه آنها تبدیل به قانون شده از عدم خوشایند برخی مدیران برای بازنشستگی آنها خبر داد.

بر اساس این گزارش، در تفسیر قانون بازنشستگی خبرنگاران با 20 سال بیمه عبارت‌های مندرج در مواد قانونی آن، وحدت رویه اجرایی این قانون  را دچار مشکل کرده است. سازمان تأمین اجتماعی قوانین پیچیده، بروکراسی سختی وجود دارد و همین موضوعات مانع از بازنشستگی خبرنگار با پرداخت 20 سال حق بیمه است.
محمد زداد سرپرست سازمان تامین اجتماعی در این باره به فارس گفت: در صورتی که کارفرما لیست حق بیمه خبرنگاران را عادی رد کند در کمیته مورد بررسی قرار می‌گیرد و خبرنگار می‌تواند نسبت به بازنشستگی خود با 20 سال اقدام کند.

 


 

وی به تشریح مکانیزم صدور حکم بازنشستگی خبرنگاران اظهار داشت: برای شروع کار سخت و زیان‌آور بیمه‌ شده باید به ادارات کار مراجعه کند و در آنجا کمیته‌ای به عنوان تشخیص مشاغل سخت و زیان‌آور وجود دارد که به آن کمیته درخواست خود را ارائه می‌کند و کارشناسان به محل کار وی مراجعه و شغل سخت و زیان‌آور را به کمیته مربوطه گزارش می‌کنند. 

زدا بیان داشت: افرادی که 20 سال متوالی به عنوان خبرنگار و جزو مشاغل سخت و زیان‌آور محسوب شوند می‌توانند حکم بازنشستگی دریافت کنند. 

این مقام مسوول گفت: اگر فردی به عنوان مثال 15 سال خبرنگار باشد و 5 سال در شغلی که جزو مشاغل سخت و زیان‌آور محسوب نمی‌شود فعالیت کند فاصله بین سوابق سخت و زیان‌آور و بیمه عادی آن باید با 25 سال بیمه‌پردازی برای بازنشستگی برسد. 

وی با تأکید بر اینکه، سخت و زیان‌‌آوری نرخ حق بیمه را افزایش نمی‌دهد گفت: در صورتی که فردی شغلش سخت و زیان‌آور باشد ولی در لیست‌های حق بیمه به صورت غیرعمدی عادی رد شده باشد هنگامی که به سازمان اعتراض کند پرونده پرسنلی وی دریافت و پس از بررسی‌های لازم نسبت به تحقق تعهدات تأمین اجتماعی اقدام می‌شود. 

زدا با بیان اینکه مرجع تصمیم‌گیری برای سخت و زیان‌آور بودن شغل کمیته است گفت: بنده از تمام اعضای کمیته درخواست کرده‌ام که نسبت به تأیید شغل سخت و زیان‌آوری خبرنگاران مساعدت کند. 

با هر کدام از مسؤولان سازمان تامین اجتماعی که صحبت می کنیم قبول دارند که خبرنگارانی جزو مشاغل سخت و زیان آور هستند اما آنها می گویند باید رسانه ها عنوان خبرنگار را در لیست بیمه ها لحاظ کنند  اگر یک روز هم بیمه فرد خبرنگاری رد نشود افراد از این قانون خارج می شوند.

با توجه به وضعیت اقتصادی نامناسب رسانه ها  بسیاری از مطبوعات و خبرگزاری ها بیمه خبرنگاری را به دلیل مشکلات مالی لحاظ نمی کنند.

یکی از خبرنگاران در این باره به فارس گفت: ۲۰ سال سابقه کار خبری دارم برای انجام کارهای بازنشستگی به تامین اجتماعی مراجعه کردم ، متوجه شدم که ۵ سال بیمه بنده خبرنگاری رد نشده است.

وی ادامه داد: تامین اجتماعی هم اعلام کرد از  قانون خارج شده ام و بازنشستگی زودتر از موعد شامل حال من نمی شود.

یکی دیگر از خبرنگاران که بیش از ۱۰ سال سابقه مطبوعاتی دارد، گفت: برای من کلاً ۳ سال بیمه رد شده است ما حتی از مزایای حقوق کارگری برخوردار نیست و عیدی  را هم به صورت کارمندی دریافت می‌کنیم.

امروز خبر رسید که وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در خصوص بازنشستگی پیش از موعد خبرنگاران نامه ای نوشته و در آن عنوان کرده است در صورت احراز سوابق بازنشستگی، مستمری خبرنگاران توسط سازمان تأمین اجتماعی برقرار می‌شود.

شریعتمداری گفته است: مستند به ماده 11 آیین‌نامه اجرایی تبصره «2» الحاقی ماده 76 قانون تأمین اجتماعی موضوع تصویب نامه هیأت وزیران در خصوص شغل خبرنگاری صراحتاً این شغل به عنوان مشاغل سخت و زیان‌آور است و مصادیق آن طی مصوبات هیأت وزیران تصریح شده است.

 

بدیهی در صورت ارائه درخواست متقاضیان به دبیرخانه کمیته‌های استانی بررسی مشاغل سخت و زیان‌آور سراسر کشور مراتب توسط کمیته‌های استانی مورد تطبیق قرار گیرد و در صورت احراز سوابق بازنشستگی مستمری آنها توسط سازمان تأمین اجتماعی برقرار شود.

بر اساس این گزارش، سال هاست که خبرنگاران با داستان سخت و زیان آور بودن شغلشان درگیر هستند و هر بار مسؤولان وعده های جدیدی می دهند امید است که این بار وعده آقای وزیر تحقق یابد.

انتهای پیام/

برچسب ها:

اجتماعی