به گزارش مشرق، سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه کشورمان در برنامه گفتگوی ویژه خبری در پاسخ به این سوال که مبانی تصمیمی که اخیراً در رابطه با تجدید نظر در تعهدات برجام گرفته شده از کجا نشأت میگیرد؟ گفت: بیش از دو سال است که با پدیدهای به نام ترامپ و دولت تندرو آمریکا مواجه هستیم. آنها میخواستند با این جمهوری اسلامی که در منطقه قوی شده برخورد شود.
وی افزود: این اقدامات باعث شد تحریمهایی که به واسطه برجام رفع شده بود برگردانده شود؛ اوایل ترامپ به دنبال خروج ایران از برجام بود اما جمهوری اسلامی با هوشمندی مقابله کرد. تلاش کردند اروپا را هم در این زمینه همراه کنند؛ نهایتاً ترامپ تصمیم گرفت از برجام خارج شود و به تعبیر خودشان زنجیرهایی که برداشته بودند را دوباره برگرداندند.
عراقچی به سیاستهای فشار اشاره کرد و گفت: آمریکاییها این سیاست را اتخاذ و تحریمها را افزایش دادند اما جمهوری اسلامی با هوشمندی سعی کرد در دام آمریکا نیفتد. تمام ساز و کارهای مرتبط با برجام را فعال کرده و چهار جلسه کمیسیون مشترک را تشکیل دادیم.
معاون سیاسی وزارت خارجه با بیان اینکه جبران تحریم آمریکا از سوی کشورهای عضو لحاظ شده بود، گفت: اروپاییها خیلی کند در این زمینه عمل کردند چه نمیخواستند و چه اینکه نشد تفاوتی به حال ما نمیکند. جلسات مختلفی در این رابطه برگزار کردیم و الان یک سال از هوشمندی ایران در برابر اجماع آمریکا علیه نظام جمهوری اسلامی میگذرد. آمریکا چهار بار سعی کرد در موضوعات یمن، موشکی، برجام و اتفاقات دی ایران را به شورای امنیت بکشاند و ما به اروپاییها و چین و روسیه فرصت کافی دادیم.
خروج از برجام را در دستور کار قرار داده ایم
وی در پاسخ به این سوال که تقسیم کار بین اروپا و آمریکا رخ داده است و آیا شما این را قبول دارید، گفت: ممکن است درست باشد ولی اینکه اروپا در انجام اقداماتی ناتوان بودند هم مطرح است؛ اروپاییها از خزانه داری آمریکا بیش از دولت خودشان حرف شنوی دارند.
عراقچی در رابطه با تصمیمات اخیر جمهوری اسلامی، گفت: این موضوع نقض و خروج از برجام نیست. وقتی ما تعهدات خود را کاهش میدهیم این حق را داریم که به صورت کلی یا جزئی تعهدات را کاهش دهیم. ما از ابزارهای داخل برجام استفاده میکنیم. استفاده از این ابزارها برای ادامه برجام است. البته ما خروج از برجام را در دستور کار قرار داده ایم اما این به صورت مرحله به مرحله است.
معاون سیاسی وزارت خارجه با تاکید بر اینکه سیاست ما فرصت دادن به دیپلماسی و کشورهای طرف مقابل است، گفت: ما در مرحله اول قسمتی از تعهدات خود را کاهش دادیم. این موضوع بحث محدودیت در مواد ذخایر حساس است. یکپایه سطح غنی سازی؛ یک پایه بحث فردو و یک پایه بحث اراک است. در مرحله اول جمهوری اسلامی یکی از این پایهها را هدف قرار داده است.
وی با بیان اینکه ما هیچ محدودیتی برای ذخایر خود قائل نیستیم، گفت: صد و سی تن بحث تولید آب سنگین است که ماهانه در حال تولید است طبق برجام موظف بودیم هر وقت این میزان به ۱۳۰ تن رسید مازاد آن را در بازارهای جهانی عرضه کنیم.
ادامه دارد…