به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، کشور افغانستان از گذشته تا دوران قاجار مدت زیادی بخشی از ایران به حساب میآمد و بارها بین ایران و حکومتهای مختلف جابجا میشد و پس از جدایی از ایران و تبدیل شدن به حکومت مستقل، تعاملات سازندهای با ایران داشت و همیشه در کانون توجهات سیاستمداران و فرماندهان ایرانی قرار داشته است.
افغانستان در دورههای مختلف تاریخی، با جنگ و ناآرامیهای فراوانی همراه بوده، به همین سبب مهاجرین زیادی را راهی کشورهای مختلف دنیا کرده است. نزدیکی فرهنگی و جغرافیایی ایران و افغانستان و همچنین همکاریهای مشترکی که این دو کشور در حوزههای مختلف امنیتی با یکدیگر داشتند، یکی از دلایل اصلی انتخاب ایران به عنوان کشور نخست برای مهاجرت خانوادههای افغانستانی به ایران بود.
حضور پررنگ در دفاع مقدس
بسیاری از این مهاجرین، به علت نزدیکی اعتقادات فرهنگی و مذهبی به ایرانیان، در زمان هشت سال جنگ تحمیلی راهی جبهههای نبرد علیه رژیم بعث شدند و به علت تواناییهای بالای خود در پستهای مختلف اعم از: پزشک، امدادگر، تعمیرکار، تخریبچی، نامه رسان، مسئول اسکورت و بسیاری از نقشهای دیگر به فعالیت پرداختند و در این مسیر بیش از ۲ هزار شهید و جانباز تقدیم اسلام کردند.
شهید رجب علی غلامی یکی از شهدایی است که با شروع جنگ تحمیلی به منظور پیروی از فرمان امام راحل (ره) که فرمود اسلام مرز ندارد، راهی جبهههای حق علیه باطل شد. وی در عملیات والفجر ۹ پس از عبور از میدان مین و برخورد با سیمهای خاردار و از ترس اینکه عملیات نیمه تمام بماند، خود را به روی سیمها انداخت و پس از عبور نیروها از پیکرش، به شهادت رسید.
برادران و خواهران افغانستانی در سازندگی و آبادانی شهرهای تخریب شده در جنگ نیز نقش بسزایی داشتند و در این زمینه از هیچ کمکی دریغ نکردند.
فاطمیون، لشکری فراتر از مرزها و باورها
هسته اولیه فاطمیون گروهی از افغانستانیها بودند که در افغانستان با شوروی و طالبان مشغول جنگ بودند. با شروع جنگ سوریه، این گروه با ۲۲ نفر عضو به فرماندهی شهید علیرضا توسلی ملقب به ابوحامد در زینبیه اعلام موجودیت کرد و پس از ورود اعضای جدید به آن، به یکی از شاخصترین گروههای مدافع حرم در سوریه مبدل شد و در راه دفاع از ارزش ها، فداکاریها و ابتکارات عمل بسیاری از خود به نمایش گذاشت. نیروهای لشکر فاطمیون را عمدتا جوانان نخبه و شجاع تشکیل میدادند که در انجام عملیاتهای مختلف همواره پیش قدم بودند.
فعالیتهای این لشکر در کشور سوریه و نزدیکی آنها با نیروهای ایرانی به قدری مهم و حائز اهمیت بود که برخی از ایرانیها نیز پس از گذراندن دورههای مختلف درصدد پیوستن به این گروه برآمدند و پس از نشان دادن رشادتهای فراوان از خود، در کنار همرزمان افغانستانی خود به شهادت رسیدند.
برادران افغانستانی به قدری در راستای مبارزه با استکبار و افروختن پرچم اسلام خوش درخشیدند که رهبر معظم انقلاب در تاریخ ۸ فروردین ۹۵ در دیدار با خانواده شهدای فاطمیون، ضمن اشاره به نقش پررنگ آنها در پیروزی انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و دفاع از حرم فرمود: «من به شما (فاطمیون) افتخار میکنم.»
اثبات برادری فاطمیون در سیل اخیر
فاطمیون در هر دوره موجب برانگیختن تعجب همگان بودند. از رشادتهای باور نکردنی در سوریه گرفته تا حضور اخیرشان در امداد رسانیهای سیل که در سال جاری رخ داد.
این گروه که با نبرد در سوریه، تجربیات فراوانی در مواجهه با شرایط سخت و مشکلات مختلف را به دست آورده بودند، پس از حضور سردار قاسم سلیمانی در مناطق سیل زده خوزستان و دعوت وی از مدافعان حرم برای کمک رسانی به آسیب دیدگان سیل خوزستان و لرستان، به عنوان اولین نیروی انسانی خارجی، به سرعت راهی این استان شدند و با استقبال خوب مردم بومی مناطق سیل زده مواجه گشتند.
همکاریهای امنیتی
کشورهای ایران و افغانستان همچنین در سالهای اخیر همکاریهای زیادی در سطوح مختلف امنیتی در خصوص تامین امنیت منطقه و مبارزه با گروههای تروریستی و وارد کننده مواد مخدر در مرزهای مشترک دو کشور انجام دادند که موجب انهدام گروههای زیادی در این نواحی شد.
مردم افغانستان همواره از غالب تواناییهای خود در راستای کمک به جمهوری اسلامی ایران استفاده کردند و در مسیر کمک به رشد جمهوری اسلامی ایران از هیچ کمکی دریغ نکرده اند؛ جمهوری اسلامی نیز اهمیت زیادی به این دسته از مهاجرین داده است و برای حفظ رفاه این گروه، تمام پتانسیلهای خود را به کار گرفته است.