وزارت خارجه امارات در بیانیهای رسمی، که خبرگزاری رسمی این کشور (وام) آن را منتشر کرد، تأکید کرد که چهار کشتی تجاری، صبح یکشنبه نزدیک آبهای منطقهای امارات هدف عملیات خرابکارانهای قرار گرفتند ولی این حملات هیچگونه تلفات جانی بر جای نگذاشته است.
بیانیه وزارت خارجه امارات هویت عوامل این انفجار را اعلام نکرده ولی خبرها حاکی از آن بود که انفجارهای شدیدی در صبح یکشنبه بندر نفتی الفجیره را به لرزه درآورد که طی آنها، هفت نفتکش از جمله نفتکش غولپیکر «المرزوقه»، «المیراج»، «المجد»، «الامیجال» و «خمس 10» را هدف قرار گرفتن و بسیاری از آنها در آتش سوختند.
در اینجا، سوالات مهمی درباره این انفجارها مطرح میشود، نخست درباره عاملان آن است و این سوال، که آیا این انفجارها در نتیجه بمباران موشکی بود یا حمله هوایی یا مینهای دریایی، از سوی یگانهای غواصان دریایی بود که انها را در بدنه کشتیهای مذکور نصب کردند؟
زمانبندی این انفجار از درجه بالایی از اهمیت برخودار است؛ زیرا روز شنبه اداره دریانوردی آمریکا هشدار داد که ایران شاید کشتیهای تجاری آمریکا، از جمله نفتکشها را هدف قرار دهد. «جیم مالوی» معاون فرمانده ناوگان پنجم آمریکا مستقر در بحرین نیز اعلام کرد نیروهای آمریکایی در وضعیت آمادهباش هستند.
به نظر میرسد مقامها ایرانی، که این روزها با چالشهای بیسابقهای روبهرو هستند- به عقیده نویسنده- به تهدیدهای تحریکآمیز آمریکا، از جمله ارسال ناو هواپیمابر «آبراهام لینکلن» به آبهای خلیجفارس در کنار بمبافکنهای «بی 52»، هیچ وقعی نمینهند.
خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) نوشت آیتالله «سید یوسف طباطبایینژاد» امان جمعه اصفهان در خطبههای نماز جمعه گفت: «ناوگان میلیاردی آمریکاییها با یک موشک نابود میشود.» این موضع را سردار «امیر علی حاجیزاده» فرمانده نیروی هوا فضای سپاه پاسداران نیز تقویت کرد، زمانیکه او درباره هدف قرار دادن ناو هواپیمابر لینکلن گفته بود: «این ناو هواپیمابر، که مشتمل بر 50 جنگنده و 6 هزار نظامی است در گذشته تهدیدی برای ایران بود ولی امروز با موشکها و قایقهای ما هدف قرار خواهد گرفت، امروز آنها فرصتی برای ما و همچون تکه گوشتی بین دندانهای ما هستند.»
پیش از آنکه نحوه واکنش آمریکا به انفجارهای بندر الفجیره واقع در دریای عمان، را بررسی کنیم باید منتظر بمانیم اطلاعات بیشتری درباره این انفجارها و نوع آن و عوامل پشت پرده آن به دست بیاید که آیا ایرانی یا یمنیهای وابسته به جنبش «انصار الله» هستند، که رهبرانش بارها به بمباران ابوظبی و دبی به عنوان پاسخی به مداخله امارات در جنگ یمن، تهدید کردهاند، و یا اینکه این انفجارها از سوی هستههای خفتهای در منطقه یا نیروهای اسرائیلی انجام شده که میخواهند از آب گلآلود خلیجفارس ماهی بگیرند و آغاز درگیریهای نظامی را باعث شوند.
بیشتر بخوانید:
امنیت جنوب خلیج فارس شیشهای است
چرا «الفجیره» اهمیت دارد؟
امارات هدف قرار گرفتن کشتیهای تجاری خود را تایید کرد
در فجیره خبری هست! +عکس
منطقه در وضعیت تنش بیسابقهای بهسر میبرد و احتمال وقوع جنگ بسیار بیشتر از احتمالات آتشبس و توسل به مذاکره برای حل و فصل درگیریهای فزاینده ایران و آمریکا است و بعید نمیدانیم که این انفجارهای «نامشخص» در بندر الفجیره شراره آتش جنگ باشد. مگر اینکه عقل و خرد حاکم شود و گاو وحشی ترامپی و نیز بولتون آرام گیرند.
چیزی که ترامپ از آن بیاطلاع است این است که ملتهای منطقه خاورمیانه به چیزی به نام کرامت ملی و عزت نفس ایمان دارند و از تسلیم شدن در برابر باجخواهیها، منبعش هر طرف باشد، خودداری میکنند و این ارزشها بر هرگونه ملاحظات مالی اولویت دارد که در راس همه اینها، ملت ایران است که دارای تمدنی طولانی، یعنی بیش از 8 هزار سال قبل از کشف آمریکا، است.
مذاکره، تنها راه خروج از این بحران و جلوگیری از جنگ ویرانگر است و کسی که از توافق هستهای خارج شده و تعهدات قانونی و اخلاقی خود را نقض کرده است و از سوی دیگر، تحریمهای ظالمانهای برای طرف دیگر، که به توافق پایبند بوده، اعمال کرده است باید زمام امور را به دست بگیرد و این تحریمها را لغو کند و بار دیگر به توافق بازگردد، در این صورت، مهم نیست چه کسی گوشی را برمیدارد و با طرف دیگر تماس تلفنی میگیرد.