بعیدی‌نژاد: اروپایی‌ها باید برای نجات برجام خطر کنند

به گزارش مشرق، «حمید بعیدی‌نژاد»، سفیر ایران در انگلیس سه‌شنبه تصریح کرد کشورهای اروپایی بایستی برای نجات توافق هسته‌ای «برجام» برخی مخاطرات را بپذیرند.

بعیدی‌نژاد در مصاحبه با اسکای‌نیوز با بیان اینکه ایران در ازای پایبندی به تعهداتش ذیل برجام عوایدی به دست نیاورده گفت: «آنها باید بتوانند کمی پرتکاپوتر باشند و برخی مخاطرات را بپذیرند، چون انجام این کارها ساده نیست.»

بیشتر بخوانید:

پامپئو: اساساً دنبال جنگ با ایران نیستیم

لاوروف: با پامپئو اختلافات زیادی درباره برجام داریم

ترامپ برنامه‌ریزی برای اعزام نیرو به خاورمیانه را تکذیب کرد

او اضافه کرد: «آنها باید برخی مخاطرات را بپذیرند تا بتوانند توافق هسته‌ای را نجات دهند، وگرنه این توافق نمی‌تواند طبق روال فعلی ادامه پیدا کند.»

بعیدی‌نژاد که یکی از اعضای تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران بوده در بخش دیگری از اظهاراتش تصریح کرد تهران به دنبال «گام‌های ملموس» از سوی اروپا است، نه وعده و وعید.

او گفت: «ما به دنبال گام‌های بسیار ملموس هستیم… چون وعده و وعیدهایی داده شده، اما مسئله اکنون اجرای واقعی توافق است.»

او درباره اقدام هفته گذشته شورای عالی امنیت ملی ایران در کاهش برخی تعهدات برجامی هم اظهارنظر کرد.

بعیدی‌نژاد گفت: «فکر کردیم وقت آن است که تصمیمی بگیریم، نه برای اینکه توافق هسته‌ای را تضعیف کنیم بلکه برای اینکه پیام مهمی به جامعه بین‌المللی بدهیم که برجام با تهدید جدی مواجه شده است.»

شورای عالی امنیت ملی ایران روز چهارشنبه (۱۸ اردیبهشت‌ماه) در بیانیه‌ای اعلام کرد قصد دارد «در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی مردم ایران، و در اعمال حقوق خود مندرج در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام» برخی اقدامات خود ذیل برجام را متوقف کند.

جمهوری اسلامی در این بیانیه که در اولین سالگرد خروج آمریکا از توافق هسته‌ای صادر شده به کشورهای باقی‌مانده در برجام ۶۰ روز فرصت داده برای اجرای تعهدات خود به ویژه در حوزه‌های بانکی و نفتی اقدام کنند.

این بیانیه همچنین هشدار می‌دهد در صورتی که کشورهای گروه ۱+۴ در ضرب‌الاجل یاد شده به تعهداتشان عمل نکنند، ایران به صورت مرحله به مرحله تعهدات دیگری را متوقف خواهد کرد.

اتحادیه اروپا روز ۱۹ اردیبهشت‌ماه با صدور بیانیه‌ای ضرب‌الاجل ایران را رد کرد و گفت «قویاً» به ایران توصیه می‌کند «از انجام اقداماتی که موجب تشدید مشکلات می‌شود، خودداری کند.»

کشورهای اروپایی بعد از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای برجام وعده داده‌اند با تضمین منافع اقتصادی ایران، این توافق را حفظ کنند. این کشورها، علی‌رغم ایستادگی‌های لفظی و سیاسی در برابر اقدام آمریکا تا کنون هیچ اقدام عملی برای محقق کردن وعده‌هایشان صورت نداده‌اند.

اتحادیه اروپا همچنین علی‌رغم مخالفت با تصمیم آمریکا در زمینه برجام با سایر ادعاهای این کشور در زمینه فعالیت‌های موشکی و منطقه‌ای ایران همسو شده است.

«برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام، تیرماه سال ۱۳۹۴ میان ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به علاوه آلمان (موسوم به گروه ۱+۵) حاصل شد.

دولت آمریکا از نخستین روزهای اجرایی شدن این توافق، کارشکنی‌ها در اجرای آن و تلاش برای کاستن از مزایای اقتصادی ایران از آن را آغاز کرد. با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا این کارشکنی‌ها شدت گرفت و او بارها تهدید کرد کشورش را از توافق هسته‌ای خارج خواهد کرد.

ترامپ سرانجام سه‌شنبه ۸ می ۲۰۱۸ (۱۸ اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۷) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج و دستور احیای تحریم‌های متوقف‌شده علیه ایران را صادر کرد.

برچسب ها:

جهان