گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، دانشگاه آزاد بزرگ ترین بدنه آموزش عالی در ایران بعد از انقلاب است که از ابتدای تاسیس در دهه 60 تا به امروز با گسترش در سراسر کشور دستاوردهای بسیاری داشته و مرکز عمرانی دانشگاه آزاد به عنوان بستری برای توسعه این دانشگاه فعالیتهای بسیاری را برای توسعه و ارتقای آن داشته است.
مرکز عمرانی، املاک و مستغلات دانشگاه آزاد، دارای ۲ اداره کل با عناوین اداره کل معاونت امور عمرانی و معاونت املاک و مستغلات است.در این رابطه برای آشنایی بیشتر با فعالیت های عمرانی این دانشگاه با اقبال شاکری که سکان دار این مرکز است به گفت و گو نشستیم که خواندن حرف های او خالی از لطف نیست.
شاکری متولد 1336 در تهران و فارغ التحصیل مقطع دکتری رشته مهندسی و مدیریت ساخت مهندس عمران است وی در سوابق اجرایی اش معاون دانشجویی فرهنگی دانشگاه امیرکبیر، دبیرکل اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان در اروپا ، عضو شورای شهر تهران، عضو هیئت علمی (استادیار) دانشکده عمران دانشگاه صنعتی امیرکبیر(پلی تکنیک تهران) را دارد.
برای گفت و گو با اقبال شاکری به دانشکده مهندسی عمران دانشگاه امیرکبیر رفتیم، پس از تحمل چند دقیقه ای که کلاس درسش تمام شد به اتاق کوچکی که دور تا دورش را کتاب و جزوه فرا گرفته بود وارد شدیم، اما هر چند دقیقه یکبار دانشجویی با سوالات فراوان وارد اتاق می شد، با بستن درب اتاق، مصاحبه خود را در محیطی آرامتر آغاز کردیم.
فارس: مرکز عمرانی املاک و مستغلات چه وظایفی دارد؟
شاکری: وظایف مرکز عمرانی دانشگاه آزاد، برنامهریزی برای تامین فضاهای کالبدی دانشگاه با برنامه توسعه آموزش عالی و اقدام در مورد تامین اعتبارات عمرانی مورد نیاز، نظارت بر مناقصات و انعقاد قراردادها با شرکتهای مشاور و پیمانکار برای طرحهای عمرانی، نظارت برحسن اجرای طرحهای عمرانی دانشگاه، بررسی صورت وضعیتها و موارد مالی طرحهای عمرانی با همکاری امور مالی، اجرای طرحهای امانی و مورد نیاز سازمان مرکزی دانشگاه، جمع آوری و تکمیل اطلاعات مورد نیاز املاک و طرحهای عمرانی، مواظبت در تعمیرات اساسی و نگهداری ساختمانهای دانشگاه، تهیه طرح جامع دانشگاه و تامین زمین و امکانات با درنظر گرفتن برنامه توسعه آموزش عالی، پیشنهاد بودجههای عمرانی دانشگاه برای تصویب هیات امنا، تهیه نقشههای طرحهای عمرانی دانشگاه، مستند سازی املاک و مستغلات، احداث و تکمیل ساختمانهای بهداشتی و درمانی است.
فارس: درباره سامانه مرکز عمرانی املاک و مستغلات دانشگاه آزاد توضیح دهید.
شاکری: سامانه ای در مرکز عمرانی املاک و مستغلات دانشگاه آزاد، برای ثبت اطلاعات و مشخصات املاک واحدهای دانشگاه آزاد ایجاد شده که شامل تمام زمینها و ساختمانها همراه با ثبت جزئیات کاربری هریک از اجزا زمینها و ساختمانهاست که دریافت گزارشهای مربوطه برحسب نیازهای متفاوت کاربران سامانه به سفارش معاونت عمران دانشگاه آزاد تهیه شده است و یکی از ضروریات مدیریت چابک و مؤثر، داشتن اطلاعات مفید و سودمند است که در کوتاهترین زمان ممکن باید آماده شود.
فارس: از دیگر کارکردهای این سامانه بگویید.
شاکری: دسترسی به اطلاعات روز و دقیق، پیشبینیهای بودجهای و نظارت بر نحوه عملکرد عمرانی واحدهای دانشگاهی از مزایای سامانههای جامع املاک و مدیریت و کنترل پروژه است و در همین راستا، واحدهای دانشگاه آزاد در خصوص نحوه بهرهبرداری و استفاده از املاک، مستغلات و داراییها براساس اطلاعات این سامانه رتبهبندی میشوند و رتبه آنها در تخصیص بودجه لحاظ خواهد شد.
فارس: برای مدیریت و نگهداری واحدهای دانشگاه برنامه ریزی خاصی در زمینه املاک انجام داده اید؟
شاکری: بله ،به عقیده من تعداد نیروهای متخصص که می توان از آنها در امور مسائل مختلف استفاده کرد بسیار زیاد است به همین دلیل ما در هر واحد دانشگاهی یک کارگروه تشکیل دادهایم که موضوعات مختلف را دنبال می کنند که می توان به کارگروه های ایمنی و تبدیل مقاوم سازی و نگهداشت اشاره کرد که از طریق ستاد مرکزی فعالیت می کنند.
فارس: در صورت وقوع حادثه این کارگروه ها چگونه عمل می کنند؟
شاکری: از آنجایی که هر یک از واحدهای دانشگاه دارای بخش متناظر عمرانی هستند و همچنین به دلیل وجود بدنه دانشی بواسطه اساتید مجرب باید بگویم در کارهای جمعی با حوادث احتمالی تیم های جمعی و اعلمی و حتی اقتصادی می توانند نقش مهم و بسزایی را ایفا کنند.این در حالی است که در همه موضوعات نگهداشت و مقاوم سازی واحدها در ردیف بودجه دانشگاه لحاظ شده است که در زمان نیاز بر اساس اولویت بندی به آنها رسیدگی میشود.
فارس: فعالیت اصلی هر واحد دانشگاهی به معنای واقعی چیست؟
شاکری: هر واحد دانشگاهی 2 موضوع را در ماموریت فعالیت های خود دارد که یکی سیاست گذاری درست برای ارتقاء و بهبود فرایند کاری براساس سیاست ها و استانداردهای ابلاغی است اما دومین کار واحدها به عنوان نماینده سازمان مرکزی مدیریت در موضوعات عمرانی است، در واقع طی 2 ماهه گذشته اختیارات خوبی به واحدها داده ایم که آنها بتوانند کارهای علمی و پژوهشی خود را به طور مستقل انجام دهند که با این کار هر استان به صورت یک ستاد فعالیت میکند.به طور مثال اجرای یک پروژه برعهده واحد استانی است.
فارس: آیا در زمین لرزههای اخیر به ساختمانهای دانشگاه آسیبی رسیده است؟
شاکری: خوشبختانه در زمین لرزههای اخیر به ساختمانهای دانشگاه آزاد آسیبی وارد نشده که این موضوع بیانگر استحکام و کیفیت این ساختمانهاست. طبق دستورالعمل ارزیابی ساختمانها قرار است تیمی از واحد فنی و مهندسی مرکز عمرانی، املاک و مستغلات دانشگاه آزاد اسلامی تشکیل شود و ساختمانهای در اولویت مقاومسازی را شناسایی کنند که در صورت لزوم مقاوم و ایمنسازی در دستور کار قرار بگیرد.
* در دنیا نمونه دیگری از مدل دانشگاه آزاد وجود ندارد
فارس: آیا وجود واحدهای زیاد دانشگاه آزاد و توسعه آن در سراسر کشور ضرورتی دارد؟
شاکری: بدون شک، در دنیا نمونه دیگری از مدل دانشگاه آزاد وجود ندارد و حتی بسیاری از دانشگاههای مطرح دنیا از یک حوزه شهری فراتر نرفته و توسعه نداشتهاند و این شبکه عظیم، توانمند و گسترده علم، دانش و فناوری که دانشگاه آزاد اسلامی در نقاط مختلف کشور و حتی در بین الملل ایجاد کرده است، دستاوردی بسیار بزرگ برای نظام مقدس جمهوری اسلامی است، از طرفی باید بگویم به نظر من دانشگاه آزاد در حالت گذار به سطح بالاتر است چرا که با امکانات و ظرفیتهایی که داریم، می توانیم به همه استانها در زمینه های مختلف عمرانی، علمی و پژوهشی کمک کنیم.
فارس: باتوجه به اینکه بعضی از واحدهای این دانشگاه مانند واحد علوم و تحقیقات در فضاهای غیر متعارف احداث شده اند و نه تنها تردد را برای دانشجویان دشوار کرده بلکه باعث حوادث ناگواری می شوند، تصمیمی برای انتقال این گونه واحدهای دانشگاهی ندارید؟
شاکری: در مرحله اول در خصوص تردد دانشجویان و سهولت رفت و آمد اهالی محله حصارک و دانشگاهیان سازمان مرکزی و واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد باید بگویم موضوع توسعه مترو تا واحد علوم و تحقیقات یکی از بندهای تفاهمنامه دانشگاه با شهرداری تهران بوده که به صورت مستمر پیگیری شده است. در این طرح، شرکت متروی تهران خط ۷ را از میدان بوستان سعادت آباد تا دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات توسعه خواهد داد. در مطالعاتی که دانشگاه آزاد اسلامی انجام داده ۳ ایستگاه در این بخش از خط ۷ مترو دیده شده که البته نیازمند مطالعات نهایی است.
نکته قابل توجه در این طرح عمرانی دانشگاه آزاد این است که، تاکنون منطقه شمال و شمال غرب تهران از نعمت خطوط مترو محروم بوده و توسعه خطوط ۷ و ۶ و ۴ به این مناطق موجب تسهیل زندگی شهری مردم این مناطق میشود و رونق کسب و کار و خدمات شهری را افزایش میدهد.اما درباره حادثه واحد علوم و تحقیقات در بخش اول ساخت این واحد مربوط به دوره های قبل مدیریت دانشگاه با سیاست آن زمان بوده است که بهتر بود در جای مناسب تری احداث شود، همچنین حادثه به علت نقص فنی وسیله نقلیه بود که باید با دقت و توجه بیشتری در استفاده از سرویس دانشجویان لحاظ شود.
فارس: در سال جدید ماموریت حوزه عمرانی، املاک و مستغلات دانشگاه آزاد چیست؟
شاکری: پنج ماموریت جدید حوزه عمرانی، املاک و مستغلات این دانشگاه، حوزههای سلامت، کشاورزی، فناوری، گردشگری و تبدیل به احسن ظرفیتهای دانشگاه، از برنامههای آتی این مرکز است و قصد داریم با استفاده از افراد باهوش و کارآفرین راه را برای برون رفت از وضعیت فعلی و استفاده از ظرفیتهای بالقوه دانشگاه باز کرده تا ضمن توسعه دانشگاه موجب پیشرفت جامعه و ایران اسلامی باشیم. از طرفی باید بگویم مستندسازی املاک و مستغلات، احداث و تکمیل ساختمانهای بهداشتی و درمانی، رسیدگی به وضعیت ساختمانی واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاد نیز از جمله وظایف مرکز عمرانی املاک و مستغلات این دانشگاه است.
*راه اندازی صندوقهای مالی برای رونق تولید
فارس: آیا مرکز املاک و مستغلات در سال جاری برای تحقق رونق تولید اقدامی انجام داده است؟
شاکری: بله ، به تازگی برای اینکه بتوانیم موضوع سرمایه گذری را در واحدهای دانشگاهی به صورت یک مدل منطقی اجرا کنیم، صندوقهای مالی با عنوان fof , vcr را تشکیل داده ایم که واحدها هم بتوانند مستقیما تامین های مالی خود را انجام دهند هم در راستای رونق تولید و اقتصاد مقاومتی قدم برداشته باشیم البته واحدهایی که دارای منابع مالی خوب هستند، می توانند در سرمایه گذاری دیگر واحدها به جای آنکه از خارج از دانشگاه شریک بگیریم ، کمک کنند. از طرفی اساتید و همکاران دانشگاهی می توانند سهام داران موضوعاتی باشند که از نظر اقتصادی تایید و تعریف شده که در مجموع به نظر می رسد شیب خوبی برای اساتید و دانشگاهیان در سرمایه گذاری شکل گرفته است.
فارس: به تعدادی از دستاوردهای این دانشگاه اشاره کنید.
شاکری: مهم ترین دستاورد این مرکز مدیریت یکپارچه حوزههای علمی بوده که به صورت فناورانه درآمده است که با این کار مدیران ارشد می توانند اطلاعات مختلف را به روز داشته باشند و در تصمیم گیری ها از آن استفاده کنند. البته می توان به هتل فرهیختگان با 40 هزار مترمربع مساحت و 700 اتاق که در دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات واقع شده است، اشاره کرد از طرفی ساخت بیمارستان فرهیختگان، از دیگر دستاوردهای بزرگ دانشگاه آزاد در حوزه عمرانی محسوب میشوند، البته طرحهای عمرانی بسیاری در دانشگاه آزاد در دست بررسی است که در آیندهای نه چندان دور محقق خواهد شد و بدون شک تا به امروز گامهای بسیاری در زمینه توسعه عمرانی دانشگاه آزاد در تمام واحدها و مراکز مرتبط صورت گرفته که منجر به توسعه این دانشگاه در کل کشور شده است.
فارس: اینکه دانشگاه آزاد با واحدهای زیادش به دانشجو پروری می پردازد آیا فکری هم برای اشتغال دانش آموختگان خود کرده است؟
شاکری: اتفاقا دانشجو پروری از کارهای بسیار خوب است، به عقیده من تا زمانی که دانشجو در محیط پردیس دانشگاهی قرار نگیرد احساس تعلقی به محل آموزش خود نخواهد داشت از طرفی دانشجو پروری از فعل و انفعالات آموزشی ، پژوهشی ، سیاسی ، فرهنگی و اجتماعی صورت می گیرد اما درباره اشتغال دانش آموختگان باید بگویم بحث های مرتبط با موضوعات مورد نیازنظام به سرعت در دانشگاه وارد شده است که می تواند اشتغال افراد را در پی داشته باشد.
گفتگوی خود را با اقبال شاکری به پایان رساندم وقتی از اتاق بیرون آمدم دانشجویان زیادی پشت درب منتظر بودند تا سوالات خود را از استاد بپرسند.
انتهای پیام/