به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، محمد شهپری امروز در یک نشست خبری با بیان اینکه در سال ۹۶ و ۹۷ تحمیل قیمت به خودروسازان باعث شد تا ایران خودرو با زیان ۷ هزار میلیارد تومانی روبهرو شود و سایپا نیز به همان میزان ضرر کرد، گفت: در حال حاضر برخی معتقدند که در صنعت خودرو انحصار وجود دارد، ولی باید بگوییم این انحصار در عرضه مواد اولیه از جمله مس، آلومینیوم، فولاد و پتروشیمی نیز وجود دارد.
وی ادامه داد: سه روز پیش در جلسهای با مقیمی، معاون وزیر صنعت اعلام کردیم که قطعات الکترونیک بیشترین سهم را در کسری قطعات خودروهای کف کارخانه دارند و برخی قطعات طوری تولید شدهاند که قطعات متصل به آنها نیز باید به طور خاص توسط تولیدکننده همان قطعه اولی ارائه شود که نوعی انحصار را به وجود میآورد.
شهپری تصریح کرد: در حال حاضر ۹۲ هزار دستگاه خودرو در ایران خودرو انباشت شده و بیشتر از ۸۰ هزار دستگاه خودروی ناقص نیز در سایپا موجود است.
وی اظهار داشت: باید مشخص شود که کدام شرکت قطعهساز بیشترین میزان ارز دولتی را دریافت کرده، بیشترین مطالبات را از خودروسازان گرفته و در عین حال، بیشترین سهم را در قطعات کسری خودروها دارد.
عضو هیأت مدیره انجمن قطعهسازان با بیان اینکه خودروهای موجود در کف ایران خودرو بیش از ۵ هزار میلیارد تومان ارزش دارند، گفت: ارزش خودروهای انباشتشده در سایپا نیز همین حدود است.
وی در پاسخ به این سوال فارس که آیا در حال حاضر خطوط تولید خودروسازان متوقف است، گفت: هیچ یک از خطوط تولید شرکتهای خودروساز متوقف نشده، ولی با کسری قطعه روبهرو هستند.
شهپری اظهار داشت: خط تولید ایران خودرو در حال متوقف شدن بود که کسری قطعه را به ما اعلام کردند و توانستیم از بازار این قطعه را برای آنها تأمین کنیم.
وی در ادامه با بیان اینکه قطعهسازان کشور در زمینه تولید قطعات خودرو به جز قطعات «هایتک» اقدامات خوبی داشتهاند، گفت: قطعهسازان در زمانی که تحریم نبودیم و قیمت ارز نیز بالا نبود، میتوانستند تکنولوژی تولید قطعات هایتک را بومی کنند، اما در این زمینه کوتاهی کردند. امروز نه شرکتهای خارجی حاضر به ارائه این تکنولوژی به ما هستند و نه سرمایه لازم برای این کار وجود دارد، مگر اینکه وزارت صنعت به قطعهسازان کمک کند.
شهپری با بیان اینکه بیش از ۸۰ درصد تقاضای ما برای همکاری با شرکتهای خراجی با جواب منفی روبهرو میشود، گفت: شرکتهای اروپایی با ما کار نمیکنند، شاید با چینیها و کرهایها بتوانیم کار کنیم.
وی، داخلیسازی قطعات را عاملی برای نجات قطعهسازان و خودروسازان در شرایط فعلی دانست و گفت: در حال حاضر مواد اولیه مورد نیاز قطعهسازان با قیمت بهتری نسبت به کشورهای دیگر تأمین میشود، به طوری که قیمت مس در ایران حدود ۴ دلار است، ولی در ترکیه به ۶ دلار میرسد. فولاد، آلومینیوم و مواد پتروشیمی نیز ارزانتر به دست قطعهسازان میرسد. در عین حال دستمزد کارگر نیز در ایران بسیار پایین است.
عضو هیأت مدیره انجمن قطعهسازان توضیح داد: در چین دستمزد کارگر کمتر از ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار نیست، در حالی که در ایران حدود ۱.۵ میلیون تومان است. به این ترتیب به شرط وجود سرمایه میتوان داخلیسازی را به خوبی در صنعت قطعهسازی انجام داد.
انتهای پیام/ب