سرویس فرهنگ و هنر مشرق - حذف جواد رمضاننژاد از سکانداری شبکه پنجم سیما اقدامی تاسفبار و تصمیمی کاملاً هیجانی بود. در واقع این اقدام، واکنشی به تمامی انتقادات چند ماه اخیر نسبت به ترویج جریان ستاره - مربعها در سیما تفسیر میشود. وقتی مسئولان اجرایی پخش زنده، توبیخ و اخراج شدند آیا حذف مدیر شبکه ضرورتی داشت؟ جواد رمضاننژاد خوشنامترین و بیحاشیهترین مدیران جوان سازمان صدا و سیما بود. آیا از فردای این اتفاق همه مدیران سازمان صدا و سیما در برنامههای زنده خودشان باید بر فرآیند مونتیورینگ و سوئیچ تصاویرها و صداها مشارکت داشته باشند؟ آیا برخورد با تهیه کننده برنامه، مدیر پخش و بازداشت مداح برای بستن این پرونده کفایت نمیکرد؟
حالا با حذف این مدیران جوان میتوان این سئوال را با مدیران بالادستی مطرح کرد، آیا رمضاننژاد به اندازه مجری برنامه اختیاریه، اختیار عمل داشت؟ آیا مدیر شبکه که به خاطر پخش چند صحنه از عملکرد یک مداح حذف میشود، چرا اجازه ضابطهمند و تذکر به برنامه اختیاریه را نداشت؟ این سئوالی است که قطعاً پاسخی نخواهد داشت.
در برنامه اختیاریه تقریباً با ورود هر مهمانی سوژههایی مطرح میشود که با عرف معمول سازمان صدا و سیما تعارض دارد. اما جریانی که در برکناری آنی جواد رمضان نژاد مشارکت داشته، این امکان را هم دارد، ضابطهمند شدن مباحث مطروحه در برنامه اختیاریه را از «سید مرتضی فاطمی» مطالبه کند.قدر مسلم اگر در ساختار برنامه اختیاریه قاعدهمندی حکم فرما شود این برنامه با حاشیه کمتری مواجه خواهد شد. به عنوان مثال تمسخر کارگر زحمتکشی که اکشن را "اشکن" تلفظ میکند، با اصول و ساختار برنامهسازی ضابطهمند قرابتی ندارد. میزانسن این بخش از برنامه با توجه به اینکه پدر مجری از مدیران ارشد سازمان است، تفسیر ناخوشایندی را از تفرعن و از بالا نگاه کردن مجری را در ذهن متبادر میکند. شاید قصد مجری چنین نباشد، اما عدول از پروتکلهای اجرای تلویزیونی مبتنی بر حفظ حرمت مهمان، زمینه استنباط چنین برداشتی را فراهم میکند.
مسئله ضابطهمندی حضور مهمانان مسئله بسیار مهمی است و از سوی دیگر قاعدهمند شدن گفتوگوها، در برنامههای زنده و تاکشوءها در اختیاریه نمود پیدا کرده است. مثلاً در برنامهای که فاطمی، پرواز همای خواننده پرحاشیه را به برنامهاش دعوت میکند، مجری از مهمان میپرسد قبل از دوران خوانندگی چه کاری میکردی؟ مهمان پاسخ میدهد عکسهای گوگوش و وداریوش را در مقابل دانشگاه میکشیدم و مردم هم میخریدند.
شاید طرح چنین بحثی در شبکههای تلویزیونی لسآنجلسی سبب محبوبیت همای شود اما در رسانه ملی یک فرهنگ ملی وجود دارد که با طرح هر گزارهای مبتنی بر محبوب کردن خوانندگان لسآنجلسی، مخصوصاً دوران پهلوی در تعارض است. وقتی مجری قدرت اداره برنامه زنده را ندارد، اگر آنرا ضبط کنند و فرازهای مثل ضریب دادن به محبوبیت گوگوش و داریوش را حذف کنند، اتفاقی در متن برنامه نخواهد افتاد. اختیاریه با دعوت از مسعود دهنمکی اصرار داشت، اثبات کند دوره این کارگردان سینما تمام شده، چون آثارش در گیشه فروش ندارند.
بیشتر بخوانید:
«شوک» بزرگ به «عفت» جامعه توسط پلاسهای اینترنتی +فیلم
حاشیههای بیپایان تلویزیون اینترنتی تیوی پلاس
سلبریتیهایی که با تیوی پلاس به کمک ترامپ رفتند! +عکس و فیلم
مجری در برنامه دهنمکی به دنبال چنین القایی به مخاطب بود و برنامه مورد اشاره به سمت و سویی رفت که تصویری ضدسینمایی از دهنمکی ارائه دهد. در صورتیکه سابقه روزنامهنگاری و برنامهسازی فاطمی باید سویه حمایتی از دهنمکی داشته باشد اما مخاطب بنا بر المانهایی احساس میکند، مجری قصد حمله به او را دارد که این حملات ملایم، گاهی بوی تخریب هم میدهد. در عوض مجری برنامه، پس از جشنواره فجر ابراهیمداروغهزاده که کارنامه سراسر شگفتی را به ارمغان آورده، با لحنی متفاوت میستاید.
در اغلب برنامههای با خط مشی دوگانهای در برنامه اختیاریه مواجه هستیم، چون در پشت سر مجری یک چهره متفاوت دیگر وجود دارد. سردبیری برنامه اختیاریه، مصطفی امامی است. برنامهساز و مجری سابق تیوی پلاس. رسانه خاصی که حامی سلبریتیهاست و با محوریت آنان برنامه تولید میکند. با حضور امامی در پشت صحنه این برنامه تفسیرهای متناقض از برنامه افزایش پیدا میکند. مصطفی امامی که حضور او در شبکههای تلویزیونی در عنوانهای مختلف رو به افزایش است و در شبکه چهار نقش او فراتر از یک مجری است، در ایام نوروز برنامه روزگار نو را اجرا میکرد و در برنامهای به بهانه شهادت حضرت زینب با عنوان صبر خطاب به مسئولان حکومتی و دولتی و گفت" صبر مردم در سال ۱۳۹۷ به پایان رسیده است و … ". با گفتن این جملات توسط فاطمی یک نهاد بزرگ مثل صدا و سیما که صاحب هنرستان و دانشگاه است، نیروهای متخصص خود را از فارغالتحصیلان سایت بسیار زرد تیوی پلاس جذب میکند؟ این مسئلهای است که مدیران سیما باید پاسخی جدی به آن بدهند.
مجری سابق تیوی پلاس میتواند روی آنتن زنده شبکه چهار برای حاکمیت خط و نشان بکشد و در مقام سردبیر برنامه اختیاریه با همراهی مرتضی فاطمی گوگوش و داریوش را محبوب کند. اگر کمی به این گروه و تشکیلات فرصت دهند، حتماً برنامهای خواهند ساخت که زمینه بازگشت گوگوش و داریوش را به ایران فراهم کند!
فیلم تبلیغاتی گوگوش و داریوش در برنامه اختیاریه
اشارات آیتالله خامنهای در مورد سند ۲۰۳۰:
فیلم / رهبرانقلاب: میخواهند با سند ۲۰۳۰ رعیت درست کنند
ملت متحد باشد، توطئههای دشمن به ضرر خود او تمام خواهد شد / سند ۲۰۳۰ بدنبال تربیت سرباز از دانشآموزان ما برای غربیها است / در قضیه معیشت باید عزت نفس معلمان محفوظ بماند
فیلم / واکنش جالب رهبرانقلاب به شعار فرهنگیان
اگر قدر استقلال دانسته نشود، وارد یک دوران تلخ و دشوار میشویم / اینکه میگویند ۲۰۳۰ الزامآور نیست، سطحینگری است
اختیاریه به دنبال تثبیت سند ۲۰۳۰ است؟
پس از قوت گرفتن شایعات مبنی بر تلاش دولتی برای تصویب و اجرای سند ۲۰۳۰ حضرت آیتالله خامنهای در دیدار با فرهنگیان در ۱۳۹۷/۰۲/۱۹ و ۱۳۹۶/۰۳/۳۱ در دیدار با نخبگان و پژوهشگران دانشگاهها و دیدار جمعی با دانشجویان در ۱۷ خرداد ۱۳۹۶ و دیدار با معلمان و فرهنگیان در ۱۷ اردیبهشت در مورد سند آموزش ۲۰۳۰ یونسکو به مسئولان امر و رسانههای تذکرات جدی دادند. در شرایطی که رهبری بارها در این خصوص تذکر دادهاند ناگهان یاسمن اشکی معروفی به یاسی اشکی در برنامه ماه عسل و چندین برنامه اینترنتی حضور پیدا میکند و بر مسئله آموزش جنسی به کودکان صحه میگذارد و این روند با کارشناسان دیگر در برنامههای مختلف سیما ادامه پیدا میکند.
پس ازمخالفتهای گسترده با تصویب سند ۲۰۳۰، در برنامههای مختلف تلویزیونی و رادیویی فراوانی (پس از سخنان قاطعانه رهبری) طی این مدت بدون اشاره مستقیم به آموزش جنسی کودکان و نوجوانان اصرار میورزند. بسیاری از برنامهسازان با دعوت از مهمانان متنوع، به بهانه آسیبشناسی بیماریهای مرتبط با مسائل جنسی، ضرورت مصوب کردن سند ۲۰۳۰ را دنبال میکنند.
البته باید باید به این نکته توجه کرد که نهادهای مرتبط، برای تبلیغ و تثبیت مسئله آموزش جنسی در مدارس نزد افکار عمومی، هزینههای نامتعارفی را صرف میکنند و این قضیه در مسئله ورود یاسی اشکی به سیما کاملاً به صورت شفاف مطرح شد. با توجه به اینکه وضعیت مالی صدا و سیما به حالت قبل از ستاره - مربع بازگشته، این احتمال وجود دارد که نهاد مرتبط با تاکید بر آموزش جنسی به کودکان، دوباره اقدام به حمایتهای مالی از برخی برنامههای تلویزیونی که وابستگی ستاره - مربعی دارند، کندو این حمایتها کاملاً محتمل است.
بیشتر بخوانید:
تخلف «یاسی اشکی» برای آموزش سلامت جنسی در مدارس +عکس
اما برنامه اختیاریه یا به اختیار یا با حمایت همان سازمان معروف که در پی گسترش فرهنگ آموزش جنسی به کودکان است، دنداپزشکی را به برنامهاش دعوت میکند که همان موتیف معروف آموزش جنسی به کودکان را به بهانه عدم افزایش افراد آلوده به بیماری ایدز مطرح میکند. آیا برنامههایی نظیر اختیاریه میتوانند خلاف مطالبه منویات رهبری، با استفاده از جایگاه متین اجتماعی دکتر ذاکر، جملاتی را در برنامه ثبت کنند؟
شیوه برنامه اختیاریه برای توجیه آموزش جنسی به کودکان در مدارس در نوع خود بسیار جالب است. دکتر ذاکر دندانپزشکی متولد نجف اشرف را به برنامه دعوت کردهاند که یک روحانیزاده است و نکته قابل توجه این است که مخاطب با روحانیزادهای مواجه میشود که ظاهری مغایر با خانوادهاش دارد. از همه مهمتر در نجف اشرف درس خوانده و یک پشتوانه مذهبی را مخاطب برای این مهمان در نظر میگیرد. آنچیزی که سبب میشود مخاطب بیشتر به این مهمان سمپاتیک شود این است که او در مقام دندانپزشک به بیمارانی که بیماری ایدز دارند خدمات و سرویس میدهد.
وقتی که مخاطب با این دکتر کراواتی روحانیزاده بواسط فعالیتهای خیرانهای که انجام میدهد کاملاً سمپاتیک شد، مجری برنامه با هدایت بازیگر مشهور سینما، فریبا کوثری که کاملاً محبوب و بیحاشیه است، توسط مهمان تیر خلاص را میزند و دکتر به صورت رسمی از سند ۲۰۳۰ یونسکو در قالب آموزش جنسی به کودکان استفاده میکند. به هرحال کسی که در برنامهاش میتواند گوگوش و داریوش را محبوب کند، قدرت تصدیق سند ۲۰۳۰ توسط جامعه نخبگان را هم میتواند.
به هر حال با توجه به رفتار هیجانی و لحظهای با مدیریت شبکه ۵ سیما شد، انتظار میرود یکی از این تذکرها و هشدارها حداقل به چنین برنامههایی داده شود که در اشکال مختلف از هر خط قرمز ممکنی باآگاهی عبور میکنند.