آیا مدل السیسی در سودان قابل اجراست؟

به گزارش مشرق، این روزها سودان در مرحله حساس تاریخ خود قرار گرفته و شرایط سیاسی در این کشور بسیار پیچیده شده است. به منظور بررسی جدیدترین تحولات سودان و چشم انداز آن گفت وگویی با"جعفر قنادباشی" کارشناس تحولات شمال آفریقا انجام دادیم که متن آن به شرح ذیل است.

بیشتر بخوانید:

افزایش کشته‌های سودان به ۱۴ نفر

"جعفر قنادباش" با اشاره به حمله امروز صبح نظامیان سودان به اعتصاب کنندگان در برابر مقر فرماندهی نیروهای مسلح این کشور در خارطوم گفت: سودان در شرایط بسیار حساسی به سر می‌برد، اوضاع سیاسی و اجتماعی این کشور همچون بشکه باروتی است که منتظر یک جرقه است. مردم سودان نسبت به سیاست‌هایی که نظامیان این کشور به مرحله اجرا گذاشته‌اند، بسیار ناراضی هستند. شما می‌دانید عربستان، امارات و غرب از شورای نظامی حمایت می‌کنند، ریاض از این شورا خواسته است که در برابر مطالبات معارضان ایستادگی کند. لذا مذاکرات معارضان با شورای نظامی به دلیل پافشاری نظامیان بر مواضع خود، به بن بست رسید. طبیعی است که مردم سودان در چنین شرایطی به صحنه بیآیند.

مدل السیسی

این کارشناس تحولات شمال آفریقا با بیان اینکه سودان بر سر یک دو راهی بسیار حساس و مهم قرار دارد، اظهار داشت: در میان نظامیان این کشور افرادی وجود دارند که در صدد هستند، کار را یکسره کنند و همان اقدامی که ژنرال السیسی در مصر انجام داد، در سودان پیاده کنند. این گروه از نظامیان مدعی هستند که اوضاع کشور به هم ریخته است و سودان در آستانه هرج و مرج قرار دارد. درحقیقت، هدف آنان برپایی یک حکومت نظامی فراگیر در سودان است و با این کار می‌خواهند به کشمکش‌ها و گفت‌وگوهای سیاسی در این کشور پایان دهند. در مقابل این روند راه دومی قرار دارد و آن راه روند سیاسی است. سیاستمداران سودانی می‌خواهند به مذاکرات سیاسی برای ترسیم ساختار قدرت در سودان جدید ادامه دهند اما از آنجایی که اعتماد مردم به شورای نظامی به عنوان یک طرف مذاکره از بین رفته است، دستیابی دو طرف به یک توافق سیاسی بسیار ناممکن به نظر می‌رسد.

دشوار بودن اجرای مدل مصر

وی در پاسخ به این سئوال "آیا شرایط داخلی سودان به نظامیان این کشور اجازه می‌دهد که مدل السیسی را در سودان به مرحله اجراء بگذارند؟ " گفت: بسیار دشوار است که نظامیان بتوانند مدل السیسی را در سودان پیاده کنند زیرا این کشور در مقایسه با مصر وضعیت دشوارتری دارد. ژنرال السیسی قبل از کودتا و در حین کودتا در مصر از یک سیاهه لشکری برخوردار بود، اما نظامیان سودانی نمی‌توانند چنین سیاهه لشکری را در کشور خود پیدا کنند. در مصر کسانی که دست اندرکار تفریحات برای گردشگران بودند، جمع کردند و یک اجتماع بزرگی را تشکیل دادند و بر اساس آن حرکتی را انجام دادند مبنی بر اینکه مردم مصر انقلاب دوباره‌ای کردند و خواهان برکناری دولت اخوانی محمد مرسی هستند. اکنون در سودان نشانه‌ای از چنین گروهی به چشم نمی‌خورد تا نظامیان بتواند از آنان برای رسیدن به مقاصد خود استفاده کنند.

۲ سناریوی تغییر در سودان

قنادپاشی درباره چشم انداز تحولات سودان گفت: اکنون برای معارضان و شورای نظامی کار بسیار دشوار شده است. مردم سودان تجربه کرده‌اند که مذاکره با شورای نظامی فایده‌ای ندارد. اعضای این شورای از دوستان "عمرالبشیر" هستند، شورای نظامی مورد حمایت عربستان، امارات و غربی‌هاست. این در حالی است که نظامیان به خوبی می‌دانند مذاکره سیاسی با معارضان به معنای واگذاری قدرت به آنهاست. به هرحال، به نظر می‌رسد دو سناریو تغییر اوضاع در سودان در کنار یکدیگر وجود دارد. سناریو اول آن است که نظامیان خواستار تسلط بر سودان هستند و از قبل این سناریو را طراحی کرده‌اند. شما می‌دانید که شورای نظامی با ائتلاف آزادی و تغییر توافق کرده‌اند که دوره انتقالی سه ساله باشد اما این امکان وجود دارد که نظامیان مدت این دوره را کوتاه تر کنند و به بهانه برگزاری انتخابات، یک وضعیت فوق العاده‌ای را در این کشور به مرحله اجرا گذارند. سناریو دوم تداوم مذاکرات سیاسی است، بدین معنا که معارضان به میز مذاکره با نظامیان بازگردند. البته با توجه به موانعی که در عرصه سیاسی سودان به وجود آمده از جمله تهاجم امروز نظامیان به اعتصاب کنندگان در خارطوم، بعید به نظر می‌رسید به این زودی‌ها مذاکرات سیاسی بین معارضان و شورای نظامی از سرگرفته شود.

وی در پایان تضریح کرد: عربستان، امارات و آمریکا در روند انقلاب مردم سودان تاکنون بازنده شده‌اند و این نکته بسیار مهمی است.

برچسب ها:

جهان