فیلمی از سخنرانی رهبر انقلاب در نماز جمعه سال ۶۸ در فضای مجازی در حال انتشار است که گویا ایشان هم درباره اختیارات ریاستجمهوری با روحانی همنظر هستند.
به گزارش خبرنگار حوزه دولت باشگاه خبرنگاران جوان، درست شنبه هفته گذشته بود که سخنان حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان در ضیافت افطار با اصحاب رسانه دربارۀ دو مفهوم «اختیارات ویژه» و «همهپرسی» حاشیههایی را به دنبال داشت، وی در این مراسم اعلام کرده بود که «هیچکس نمیتواند ادعا کند که کاری که انجام میدهد، بینقص است و دولت نیز جدای از آن نیست، تازه اگر همه اختیارات قانون اساسی را در اختیار دولت بگذارند؛ اصل ۱۳۴ قانون برنامه و خط مشی را به عهده رئیس جمهور گذاشته است، بنابراین رئیس جمهور برنامههای خود را در قالب کتاب به مردم ارائه میکند، تا جایی که حتی قبل از معرفی کابینه ابتدا این برنامه به مجلس معرفی و به رأی گذاشته میشود».
بیشتر بخوانید: پاسخ به یک پرسش مهم؛ آیا اختیارات روحانی کاهش یافته است؟!
رئیس جمهور همچنین اظهار کرده بود که «بارها در جلسات مهم کشوری از جمله مجمع تشخیص مصلحت نظام به صراحت بیان کردهام که مشکل این نیست که دولت چه اختیاراتی دارد و اگر قانون اساسی اجرا شود، دولت اختیارات کافی دارد، اما باید در نظر داشته باشیم که شرایط جنگ با شرایط عادی تفاوت دارد و در ۸ سال دفاع مقدس تمام اختیارات در شورای عالی پشتیبانی جنگ جمع شده بود و امام راحل تمام این اختیارات را به این شورا محول کرده بود».
البته این اظهارات روحانی پس از گذشت شش سال از دوران ریاست جمهوریاش مطرح شده است و بی اطلاع بودن از قوانین کشور و حدود اختیارات بالاترین مقام اجرایی کشور از شخصی مانند حسن روحانی که نزدیک به دو دهه دبیر شورای عالی امنیت ملی و ریاست مرکز مطالعات تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام بوده و کسوت یک حقوقدان را یدک میکشد شاید قابل قبول نباشد و شبیه یک فرافکنی به نظر برسد.
اما با گذشت چند روز از این اظهارات و حواشی ایجاد شده فیلمی از سخنرانی مقام معظم رهبری در نماز جمعه ۸ اردیبهشت سال ۶۸ در فضای مجازی در حال انتشار است که گویا رهبر انقلاب نیز در این مورد با رئیس جمهور همرای و همنظر هستند.
این فیلم به دوران ریاست جمهوری حضرت آیتالله خامنهای مربوط است؛ دورانی که هنوز سمت نخست وزیری وجود داشت. در این فیلم ایشان انتقاداتی به قانون اساسی مطرح کردند و فرمودند که «این جوری که قانون اساسی ما تشکیلات قوه مجریه و قوه قضائیه ترسیم شده، نمیشود مملکت را با قدرت و درست اداره کرد، این مشکل است؛ تشتت و پراکندگی بیش از آن مقداری است که مجاز است در یک تشکیلات درست و مقتدر؛ تمام امور مملکت همه چیزهایی که شما در زندگی شخصی، اجتماعی، کار اقتصادی، سیاسی و نظامی با آن مواجه میشوید از خوب و بود، تلخ و شیرین به نحوی به قانون اساسی ارتباط دارد و سرچشمه آنجاست، اشکال کوچکی اگر در قانون اساسی باشد در زندگی روزمره مردم تاثیرات زیادی را میگذارد و عیوب فراوانی را در زندگی مردم بر جای میگذارد».
اما اصل ماجرا چیست؟
سال ۱۳۶۸ پس از حکم امام خمینی (ره) به حضرت آیتالله خامنهای رئیسجمهور وقت، اصلاحاتی در قانون اساسی صورت پذیرفت و سمت نخستوزیری در سمت ریاست جمهور ادغام شد و سمت جدیدی پدیدآمد که با عنوان ریاست جمهوری نامیده شد، این اصلاحات سه ماه پس از رحلت امام راحل در همهپرسی به تصویب رسید؛ لذا در تاریخ ۶ مرداد سال ۱۳۶۸ و با تصویب بازنگری قانون اساسی عنوان نخست وزیری حذف و تمام اختیارات جایگاه نخست وزیری به ریاست جمهوری محول شد.
حوزههای اختیارات رئیس جمهور
طبق اصول قانون اساسی، ۳۸ اصل مخصوص اختیارات ریاست جهوری است که وی را عالیترین مقام اجرایی کشور و مسئول اجرای قانون اساسی شمرده است.
بر همین اساس در حوزههای مختلف داخلی و خارجی ریاست جمهور میتواند به نظر خود عمل کند و در این حیطه قانون اساسی به او اجازه داده است و مقام حقوقی رئیس جمهور به عنوان رئیس تمام شوراهای عالی کشور دایره نفوذ اختیار وی را بر امور نشان میدهد.
هم اکنون روحانی ریاست شوراهای خاصی نظیر رئیس شورای عالی اشتغال، رئیس شورای عالی جوانان، رئیس شورای عالی اقتصاد، رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، رئیس شورای عالی صنایع دریایی، رئیس شورای عالی فضای مجازی، رئیس هیئت امنای صندوق توسعه ملی، رئیس شورای عالی امنیت ملی، رئیس شورای عالی توسعه صادرات غیر نفتی، رئیس شورای عالی انرژی و رئیس شورای عالی هماهنگی اقتصادی را برعهده دارد.
حال این سوال مطرح میشود که انتشار یک فیلم قدیمی آن هم در زمانی که هنوز بازنگری در قانون اساسی صورت نگرفته بود و سمت نخست وزیر تمام اختیارات حال رئیس جمهور را بر عهده داشت، با چه هدفی صورت گرفته است؟
انتهای پیام/