میثم پیلهفروش کارشناس مسائل اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس در پاسخ به این سئوال که صفر کردن نفت در بودجه جاری چه ضرورتی دارد و چه نقشی در بی اثر کردن تحریم های آمریکا خواهد داشت گفت: برای اینکه بتوانیم آمریکاییها را در تصمیم خود در تحریم نفتی ایران خلع سلاح کنیم به جای واکنش های منفعلانه باید رویکرد فعالانه در پیش گرفت و مهمترین رویکرد فعالانه، تدوین بودجه بدون نفت خواهد بود.
وی افزود: اعلام همین اقدام و تصمیم در این جهت، سیگنال موثر و مهمی را هم به جامعه و هم به خارج میدهد که این تصمیم در برابر فشار و تحریمها گرفته شده است.
*صفر کردن منابع نفتی در بودجه امکانپذیر است
پیله فروش در پاسخ به این سوال که آیا از لحاظ اقتصادی صفر کردن منابع نفتی در بودجه امکانپذیر است؟ اظهار داشت: باید گفت بله، امکانپذیر است. اگر فرض کنیم 150 هزار میلیارد تومان امسال از منابع حاصل از نفت بخواهیم استفاده کنیم، آیا امکان جایگزینی این مبلغ با منابع درآمدی دیگر وجود دارد؟ بله، وجود دارد و مهمترین راه برای جبران آن، افزایش سهم درآمدهای مالیاتی در بودجه است.
این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: البته شاید نتوانیم در ابتدا همه 150 هزار میلیارد تومان درآمد نفت را با مالیات به دست آوریم اما مهم این است که در این راه قدم برداریم و به مردم این پیام را بدهیم که دولت به فکر آنهاست و سیاستگذاریهایش به نفع مردم است و به خارجیها هم این پیام را میدهد که من نقطه ضعفم را پیدا کردم و برای آن برنامه دارم و دیگر شما نمیتوانید روی آن مانور دهید.
*ارادهای برای عملیاتی کردن راهکارهای کاهش سهم نفت در بودجه وجود ندارد
وی در پاسخ به این سئوال که آیا اداره کشور بدون نفت ممکن خواهد بود تاکید کرد: راهکارهای فنی کاهش سهم نفت در بودجه از اردیبهشت سال گذشته که آمریکا یکجانبه از برجام خارج شد به دولت و مجلس ارائه شده است. متاسفانه ارادهای برای عملیاتی کردن این راهکارها وجود ندارد.
*با رونق تولید میتوان مالیات بیشتری اخذ کرد
پیله فروش ادامه داد:اگر دولت همتی برای اجرای این راهحلها داشته باشد و فضای کسبوکار را بهبود ببخشد با رونق تولید میتوان مالیات بیشتری اخذ کرد و وابستگی کمتری به نفت داشت. نکته مهمی که در بحث مالیات وجود دارد این است که اگر دولت بخواهد از مردم مالیات بگیرد، باید اداره کشور را با خواست عامه مردم پیش ببرد و نمیتواند سیاستگذاریهایش به نفع اقلیت یک درصدی باشد و همین موضوع، مانع مهمی در راه پیگیری سیاستهای صحیح در کشور شده است.
این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه افزایش درآمدهای مالیاتی به معنای گرفتن مالیات بیشتر از مردم نیست گفت:میتوانیم با تعریف پایههای جدید مالیاتی،جلوگیری از فرارهای مالیاتی و حذف برخی معافیتهای مالیاتی بخش بزرگی از این کاهش منابع نفتی را جبران کنیم.
وی افزود:مثلا با تعریف جدید پایههای مالیاتی مانند مالیات بر عایدی سرمایه میتوانیم منابع قابل توجهی را جذب کنیم. اگر همین مالیات بر عایدی را در کشور عملیاتی کنیم، جلوی بسیاری از این سوداگریها و افزایش لجامگسیخته قیمت کالاهایی مانند خودرو و مسکن را خواهیم گرفت. به این ترتیب هم آرامش برای مردم ایجاد کرده و هم درآمد جدید برای دولت فراهم میکنیم.
پیله فروش در پاسخ به این سوال که حذف معافیتهای مالیاتی تا چه میزانی می تواند در جبران درآمدهای نفتی تاثیرگذار باشد خاطر نشان کرد: مسأله امروز ما این نیست که دانش اقتصادی و تجربه اقتصادی در کشور این راهحلها را بلد نیست؛ بلکه هم دانشگاهها و هم دولتمردان ما میدانند که هم با حذف برخی از معافیتهای مالیاتی که الان بیوجه هستند و هم با تعریف پایههای جدید مالیاتی، میتوانیم منابع جدید درآمدی در بودجه تعریف کنیم.
وی افزود:اما لازم است به دنبال این سوال باشیم که چرا راهحلهای عملی که هم تجربه بشری دارد و علم و دانش آن را تایید میکند به سرانجام نمیرسد؟
وی ادامه داد:دلیل اول این است که عدهای که ذینفع هستند مانع انجام این تصمیمات درست می شوند، الان بسیاری از صادرکنندگان ما انرژی ارزان را به یک محصول تبدیل میکنند و با کمترین دانش فنی صادر میکنند که من اسم آن را صادرات خام یا صادرات با تکنولوژی پایین میدانم. اینها چرا باید مشمول معافیتهای مالیاتی باشد؟ میتوانیم با حذف بسیاری از آنها منابع جدیدی برای دولت ایجاد کنیم.
پیله فروش تصریح کرد:مهمتر از ایجاد پایههای جدید مالیاتی، جلوگیری از فرارهای مالیاتی است. یک سوال اساسی وجود دارد که چرا مالیات بر مجموع درآمد اشخاص عملیاتی نمیشود و چرا هر فرد موظف نیست که کارنامه مالیاتی خود را در پایان هر سال مالی عرضه کند. با راهاندازی همین سازوکار می توانیم جلوی بسیاری از فرارهای مالیاتی را بگیریم.
انتهای پیام/