انتقال خاک‌ به خارج از کشور ممنوع شد

به گزارش گروه محیط زیست خبرگزاری فارس، معصومه حسین پور، مدیر کل دفتر حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست با اعلام این خبر گفت: لایحه حفاظت از خاک بعد از 14 سال تلاش تخصصی و مستمر سازمان حفاظت محیط زیست در مجلس شورای اسلامی  تصویب و همزمان با هفته محیط زیست، به تایید شورای نگهبان رسید.

حسین پور تصریح کرد: در قانون حفاظت از خاک سازمان محیط زیست  مکلف به شناسایی مواد آلاینده خاک و اشخاص آلوده کننده آن و اعلام وقوع وضعیت اضطراری براساس حدود مجاز آلودگی خاک و آلاینده های ورودی به آن برای کاربری‌های مختلف خاک است.

 وی ادامه داد: همچنین بهره ‏برداران واحدهای تولیدی، صنعتی، خدماتی و معدنی که در مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه اقتصادی و شهرک‌ها و نواحی صنعتی فعالیت می‌کنند، مکلف به رعایت مفاد این قانون هستند.

حسینی درباره انتقال خاک به خارج از کشور گفت: در این قانون انتقال خاک‌ به خارج از کشور ممنوع است و فقط خروج مواد معدنی و مقادیر کمِ خاک به منظور امور پژوهشی پس از رعایت فرایند قانونی مربوط   مستثنی است.

مدیر کل دفتر حقوقی و امور مجلس سازمان محیط زیست درباره نقش دیگر نهادها در این قانون گفت: بر اساس این قانون قوه‌قضائیه به منظور رسیدگی به جرائم موضوع نسبت به ایجاد شعب تخصصی اقدام  و به جرائم مربوط خارج از نوبت رسیدگی‌می‌کند.  بر اساس این  قانون عملیات معدنی هم منوط به رعایت ضوابط زیست محیطی خواهد بود.

پیش از تائید این لایحه  از سوی شورای نگهبان، عباس پاپی‌زاده، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس درخصوص شواهد و مستنداتی که رسانه‌ها درباره خروج خاک کشاورزی ایران از مبادی خروجی استان‌های بوشهر و هرمزگان به کشورهای قطر و امارات و با نام «خاک شیرین» منتشر کرده‌اند، گفته بود: کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس خاک زراعی مرغوب ندارند و حتی خاک باغچه و گلخانه‌های خودشان را از خاک کشاورزی سایر کشورها تهیه می‌کنند؛ به همین دلیل خاک حاصلخیز کشاورزی ایران در قالب مواد کانی غیرفلزی و محموله‌های شن، ماسه و صادر می‌شود تا به نوعی قانون را هم دور زده باشند و کسی مانع این خاک فروشی سرزمینی نشود.

وی با اشاره به فرسایش و کم بازده شدن خاک ایران  به دلیل ادامه این نوع صادرات  اظهار داشت: باید امنیت ملی در این مورد رعایت شود و همان‌گونه که خاک در مرزبندی‌ها و حفظ کیان میهن مهم است و قلمرو و وضعیت جغرافیایی یک کشور را تعیین می‌کند، باید فروش خاک کشاورزی نیز خط قرمز ما باشد.

اما علی مریدی مدیر کل دفتر آب و خاک محیط زیست در واکنش به فروش خاک ایران به قطر گفته بود کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس  خاک زراعی مرغوب ندارند و حتی خاک باغچه و گلخانه‌های خودشان را از خاک کشاورزی سایر کشورها تهیه می‌کنند. البته درخواست قانونی صدور خاک به این کشور رد شده بود.

مریدی با بیان اینکه در قانون خاک، صادرات خاک معدنی مجاز است،گفت: به شرط احتمال برخی تاجران به جای خاک معدنی سراغ خاک‌های زراعی می‌روند چون استخراج خاک زراعی راحت‌تر است اما خاک معدنی نیاز به انفجار و عملیات معدنی دارد.

انتهای پیام/

برچسب ها:

اجتماعی