به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، پایان نامه های دانشجویی از جمله فعالیت های بزرگ تحقیقاتی دانشجویان در دوره تحصیلات تکمیلی به شمار می رود. وجود برخی از مراکز برای سودجویی از این موضوع باعث شده تا وزارت علوم، تحقیقات وفناوری به شدت با متخلفان برخورد کند.
منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درباره رویکرد وزارت علوم در برخورد با پایاننامه فروشی گفت: در بحث مقابله با پایاننامه فروشی اقدامات خوبی انجام گرفته و با کمک نیروی انتظامی و قوه قضاییه با تعدادی از دفاتری که اقدام به تولید مقاله و پایاننامه میکردند، برخورد قضایی صورت گرفت و وسایل آنها ضبط شد.
پلمپ ۲۵ واحد متخلف در فروش پایان نامه در سال جاری
وزیر علوم افزود: پلمب ۲۵ واحد در این راستا قدم اولیه بوده و خوشبختانه هماهنگیهایی که در طول این مدت انجام گرفته، اثر کرده و این برخورد اول میتواند گامهای بعدی را هم به دنبال داشته باشد.
وی تأکید کرد: به دانشگاهها بخشنامههای مکرر ارسال شده و به مجرد کشف هرگونه تخلف، تمام امتیازهای کسب شده از آن مدرک اعم از مقاله و پایاننامه حذف میشود.
غلامی توضیح داد: به دانشگاهها ابلاغ شده حتما اساتید باید کنترل و نظارت زیادی بر روی کار دانشجویان و نیز کنترل دانشگاه بر تولیدات علمی دانشجویان داشته باشند تا خدای ناکرده تقلب علمی در دانشگاهها دیده نشود نگیرد و اگر موردی وجود داشته باشد، باید در وهله اول خود دانشگاهها برخورد کنند.
پیش از این نیز در دورهای که محمد فرهادی سکانداری وزارت علوم را برعهده داشت، وحید احمدی معاون پژوهشی وی از تصویب آیین نامه تخلفات پژوهشی در مجلس شورای اسلامی خبر داده بود و حالا پس از گذشت چندسال در ابتدای سال، خبر پلمپ واحدهای متخلف در فروش پایان نامه منتشر شد.
نظر متفاوت دانشجویان درباره تقلب علمی
اما نظر دانشجویان درباره تقلب علمی و فروش پایان نامه متفاوت است. احسان، دانشجوی کارشناسی ارشد یکی از دانشگاههای غیر دولتی در گفتوگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: وقتی کیفیت تدریس در دانشگاهها پایین باشد، دانشجویان ناچار هستند که برای انجام پایان نامه یا به تقلب دست بزنند یا به مراکز غیر قانونی فروش پایان نامه مراجعه کنند.
زهرا یکی از دانشجویان مقطع ارشد نیز در این باره توضیح داد: متاسفانه اعمال قانون فقط برای دانشجویان صورت می گیرد و مراکز فروش پایان نامه همچنان فعال هستند و اساتید نیز برای نمره پایان ترم، مقاله و گزارش از ما میخواهند.
برای پیگیری این موضوع با مسعود برومند معاون پژوهشی وزارت علوم گفتوگو کردیم.
آمار واضحی از تقلبات علمی نداریم
مسعود برومند معاون پژوهشی وزارت علوم در گفتوگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، درباره اقدامات این معاونت برای جلوگیری از تقلب علمی در دانشگاهها توضیح داد: متاسفانه تقلبهای علمی از جمله مسائلی است که در دانشگاهها صورت میگیرد و نزدیک دو سال است که آییننامه مقابله با تخلفات علمی ابلاغ شده اما همچنان آمار واضحی از میزان تقلب علمی در دانشگاهها در دسترس نیست.
وی افزود: این آییننامه براساس قانونی که در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید تدوین شده اما باید یک آییننامه اجرایی نیز تنظیم شود که تنظیم آن زمان زیادی میخواهد و برای تنظیم آن نیاز به حضور دستگاههای درگیر این موضوع نظیر وزارت بهداشت و وزارت صنعت هم هست.
معاون پژوهشی وزارت علوم ادامه داد: با ایجاد این آیینها نامه اجرایی همه دستگاههای درگیر به یک نسخه نهایی دست پیدا میکنند که البته کمیسیونهای هیات دولت هم در حال حاضر مشغول بررسی این موضوع هستند.
ورود هیأت دولت به موضوع تقلب علمی در دانشگاهها
وی تاکید کرد: این امر نشان میدهد که در اصل باید کمیسیونهای هیات دولت آییننامه اجرایی مقابله با تقلبهای علمی را تصویب کند.
برومند ادامه داد: اتفاقا در جلساتی که به طور مشترک با وزارت بهداشت و وزارت صنعت داشتیم این موضوع بررسی شد تا پس از نهایی شدن برای هیات دولت فرستاده شود.
وی درباره اینکه آیا دانشگاهها با تقلب و تخلفات علمی مقابله میکنند گفت:دانشگاهها منتظر تنظیم و ابلاغ این اییننامه نبودند و در حال حاضر دانشگاهها دارای سیستمی هستند که براساس آن کمیتههای پژوهشی تخلفات دانشجویان را در این زمینه بررسی میکند و در صورت بروز تخلف گزارش آن را به معاونت پژوهشی وزارت علوم ارسال میکنند.
معاون پژوهشی وزارت علوم با اشاره به اینکه آمار خاصی از میزان تقلب و تخلف علمی در دانشگاهها وجود ندارد گفت: این آمار وجود ندارد اما من از دانشگاهها خواستهام که موضوع تخلفات علمی به گونهای مطرح نشود که این استنباط وجود داشته باشد که در پژوهشهای کشور و در همه ابعاد تخلف صورت میگیرد.
برومند ادامه داد: با وجود اینکه موضوع تخلفات علمی در کشور اگر آمارش به یک درصد هم برسد عدد بالایی است اما ما تاکید میکنیم که حتی یک مورد هم نباید در دانشگاهها اتفاق بیفتد.
وی تاکید کرد: من شخصا معتقدم آنچه که در مجموعههای پژوهشی و آموزشی کشور رخ میدهد فعالیتهای مناسبی است و در عین حال به دنبال استانداردسازی و بررسی این موضوع نیز هستیم. بخصوص که در سالهای آینده چشماندازی تعیین شده که باید میزان این تخلفات علمی کاهش پیدا کند.
برومند در پایان خاطرنشان کرد: هیاتی در دانشگاهها برای نظارت وجود دارد و گزارش آن قابل دسترس است،همچنین در همه دانشگاهها معاونت پژوهشی مسئولیت رصد مقالات و پایاننامههای دانشجویان را برعهده دارند.
با وجود تعهد دانشگاهها در مقابل وزارت علوم برای جلوگیری از تخلفات و تقلبات علمی و تلاش های این وزارتخانه برای کاهش میزان تقلبات علمی اما این معضل همچنان در جامعه وجود دارد و عواقب آن می تواند پیشرفت علمی کشور را دچار مشکل کند.
انتهای پیام/