به گزارش خبرنگار آموزش و پرورش خبرگزاری فارس، محمدرضا واعظ مهدوی معاون اسبق سازمان برنامه و بودجه در برنامه پرسشگر، درگذشت محمدرضا حافظی رئیس جامعه خیرین مدرسه ساز را تسلیت گفت و با بیان اینکه آموزش و پرورش از پیش نیازهای توسعه در هر کشور است، اظهار کرد: طبق قانون اساسی امر آموزش و پرورش بر عهده دولت است، اما به معنای بی تفاوتی مردم نیست و خیرین مدرسهساز گام های خوبی در این زمینه برداشتهاند.
وی با اشاره به متوسط سالهای تحصیل در ایران گفت: این شاخص در سال1990، 4.2 سال بود که در سال
در 2017 به 9.8 سال رسیده است؛ سالهای مورد انتظار برای تحصیل نیز دیگر شاخص است که از 9.2 سال در سال 1990 به 14.9 سال رسیده است. یعنی از کسی که وارد مدرسه میشود انتظار می رود تا 15 سال در سیستم آموزشی بماند.
واعظ مهدوی افزود: وزن آموزش در شاخص توسعه انسانی، وزن مهمی است و طبق گزارشات بینالمللی، در ردیف کشورهای با شاخص توسعه انسانی بالا قرار گرفتهایم و جزو کشورهای خوب هستیم.
وی با بیان اینکه بیش از 15 میلیون دانشآموز در بیش از 100 هزار مدرسه تحصیل میکنند، ادامه داد: چالش اساسی در شرایط فعلی پوشش آموزش و پرورش است؛ بیش از 98.6 درصد جمعیت واجبالتعلیم در دوره ابتدایی تحت پوشش قرار دارند و این نرخ در دوره دبیرستان 80 درصد است.
معاون اسبق سازمان برنامه و بودجه اضافه کرد: آیا توزیع این 1.4 درصد عدم پوشش در همه کشور یکسان است؟ در استان سیستان و بلوچستان بیش از 6 درصد عدم پوشش داریم؛ در جنوب کرمان و شرق هرمزگان نیز عدم پوشش بیشتر است و اکنون زمان آن است که سرپرست جدید وزارت آموزش و پرورش، تمرکز مدیریت را روی این موضوع قرار دهد؛ علاوه بر این اتباع کشورهای بیگانه و یا کودکانی که دارای مادر ایرانی و پدر خارجی هستند که شناسنامه ندارند و شاید دهها هزار کودک و جوان ایرانی داریم که نمیتوانند به مدرسه بروند.
وی افزود: شاخص هزینههای کمرشکن آموزش عبارت از خانوادههایی است که 10 درصد کل هزینه زندگی را بابت آموزش میپردازند؛ بیش از 9 درصد خانوادههای ایرانی برای تحصیل فرزندانشان باید وسایل زندگی را بفروشند و از محل درآمدهای عادی خود نمیتوانند خرج تحصیل را بدهند و باید دولت به این شاخص توجه کند.
واعظ مهدوی درباره راه حل مشکلات معوقات عقب مانده فرهنگیان گفت: مسائل آموزش و پرورش از مسائل کل کشور جدا نیست؛ دولتهای امروز کاری جز امنیت، غذا، بهداشت و آموزش ندارند؛ ژاپن بخش عمده هزینهاش را برای آموزش صرف میکند و اگر نگاه این باشد که در آموزش و پرورش پول حرام میشود این روند اصلاح نخواهد شد.
وی با اشاره به اینکه ایران کشوری جوان و باسواد است اظهار کرد: تفاوت بین هزینهها و درآمدهای دولت 130 هزار میلیارد تومان است؛ 95 هزار میلیارد تومان فقط حقوق و دستمزد و 120 هزار میلیارد تومان هزینه رفاه اجتماعی است که تقریبا معادل کل درآمدهای دولت است. صرفه جویی که میتوان انجام داد جوابگوی این مابه التفاوت نیست؛ دولت باید روی درآمدها کار کند زیرا بیش از 50 هزار میلیارد فرار مالیاتی داریم.
معاون اسبق سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه وزیر آموزش و پرورش آینده باید در حیطه فرابخشی تلاش کند گفت: تأثیر سیاستهای درون بخشی کمتر از 20 درصد است و 80 درصد در کلان اقتصاد رخ میدهد؛ تلاش وزرا باید ممانعت از رشد تورم و حفظ قدرت خرید دستمزد بگیران و اخذ مالیات از فعالیتهای مولد باشد.
وی با طرح این پرسش که «آیا آموزش و پرورش باید کاسه گدایی دست بگیرد؟»، بیان کرد: خیر، نباید اینگونه باشد. کلان اقتصاد باید جوابگو باشد. وقتی دولت کسری دارد از کجا باید پول مطالبات و معوقات معلمان را بدهد؟ توجه کنیم که مسائل کلان در درون آموزش و پرورش قابل حل نیست و باید به صورت فرابخشی حل شود؛ وزرا باید به مسائل فرابخشی توجه کنند و مراقب شاخصهای نرخ ارز و... باشند.
انتهای پیام/