گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس،مرضیه حسنپور- قرارمان «بازدیدهای یک روزه از پارکهای علموفناوری» بود و این بار با پارک علم و فناوری دانشگاه تهران هماهنگ کردیم؛ ابتدا به گفتوگو با رئیس پارک نشستیم.
عباس زارعی هنزکی از برنامهریزیهای پارک برای ارائه تسهیلات به محققان و تلاش محققان برای پیشرفت علمی کشور و رفع نیازهای مردم صحبت کرد و در میان صحبتهایش زنجیره ارزشی دانشگاه تهران را برای تبدیل ایده به کسب و کار کاملا آماده دانست و گفت: دانشجویان ناب کشور، اساتید و فناوران پارک علم و فناوری دانشگاه تهران کارهای قشنگی انجام دادهاند و دستاوردهای بسیاری دارند.
صحبتهای زارعی درباره محققان و دستاوردهایشان آنقدر شیرین بود که دلمان نمیآمد اتاقش را ترک کنیم اما گفتند مسؤولان چند شرکت در این پارک آماده گفتوگو با ما هستند و باید به آنجا برویم؛ ساختمان چند طبقهای در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران را که محوطه سرسبزی در امیرآباد شمالی است، به ما نشان دادند و به آنجا رفتیم.
وارد ساختمان که شدیم در طبقه همکف، اتاقهای بسیاری کنار هم قرار داشتند که گویا هر کدام از این اتاقها یک شرکت بود که بعضا در آنجا طرحهای کلان پایهگذاری میشد.
به هر شرکتی که قدم گذاشتیم تعداد کمی محقق در حال انجام کار بودند و به طور کلی این شرکتها با نیروهایی به تعداد تک رقمی اداره میشد.
* با هوش ایرانی، مراکز درمانی هم هوشمند میشود
نخستین شرکت، ایده هوشمندسازی مراکز درمانی را ارائه داده بود؛ با امیررضا مساحی خالقی مدیر این شرکت که ۶ ماه از استقرارشان در پارک علم و فناوری میگذرد، گفتوگو کردیم تا بدانیم این طرح چیست و به چه کار مردم میآید.
مساحی خالقی گفت: شرکت ما در زمینه ارائه راهکارهای اینترنت مبتنی بر اشیاء و در زمینه بیمارستان هوشمند کار میکند، در این مدت نمونهای از کارمان را در یکی از بیمارستانهای تهران انجام دادیم، تجهیزات ما در آنجا نصب شد و اطلاعاتی را جمعآوری کردیم که به مدیریت بیمارستان گزارش میکنیم.
وی افزود: در کل، هدف سیستم ما افزایش راندمان کاری و میزان رضایتمندی است، ما از تکنولوژی RTLS استفاده میکنیم که به وسیله آن میتوانیم موقعیت واقعی افراد، اشیاء و اجسام را در بیمارستان بدانیم و در هر لحظه بدانیم هر شخص یا وسیلهای در کجای بیمارستان قرار دارد.
مساحی خالقی عنوان کرد: محصول اولیه ما تست شده و امیدواریم بتوانیم مدیریت تجهیزات را به صورت بهینه انجام دهیم، میخواهیم با گوشی موبایل از طریق اپلیکیشن بتوانیم افراد و اشیاء را مکانیابی کنیم که سرعت کار هم بالاتر میرود به این صورت که از طریق در بیمارستانها میتوانند تشخیص دهند که در کدام طبقه چه وسیله و تجهیزاتی آزاد است و میتوان آن را به طبقه دیگر انتقال داد، در شبها نیز که پرستاران به طور مداوم به اتاق بیماران سر میزنند، میتوانند از طریق این گزارشها و آلارمهای سیستم متوجه شوند که مثلاً بیش از یک ساعت یا دو ساعت به یکی از بیماران سر نزدند بنابراین از این طریق بیمارستانها به بازدهی بالاتری میرسند و مدیریت زمانی نیز بهتر صورت میگیرد.
به گفته این محقق ایرانی، این کار راندمان کاری را بالا برده و سبب رضایتمندی بیماران میشود، به خصوص در بخش بیماری عفونی که لازم است بدانیم چه کسانی باید در چه بخشی حضور یابند، به راحتی میتوان گزارشها را دریافت کرد.
* صادرات محصولات حوزه ناباروری به کشور اسپانیا
میثم هرائینی مدیرعامل شرکت دیگری بود که با وی گفتوگو کردیم، این شرکت طرحی با عنوان «طراحی، ساخت و تجاریسازی کیتهای تشخیصی در زمینه درمانهای ناباروری» را ارائه داده است.
هرائینی در زمینه عملکرد این شرکت دانشبنیان گفت: ما تنها تولیدکننده کیتهای تشخیصی در حوزه درمان ناباروری هستیم و محصولات مصرفی درمانهای ناباروری را هم تولید کردهایم، شرکت ما از اعضای هیأت علمی پژوهشگاه ابنسینا تشکیل شده و محصولات ما به شکلی است که توانستهایم در سه سالی که از عمر شرکت میگذرد، همکاری شرکتهای بینالمللی را هم داشته باشیم به طوریکه محصولاتی در حد محصولات اروپایی تولید کردیم و به کشور اسپانیا صادرات داشتهایم.
وی افزود: خریداری این کیتها از کشورهای خارجی سبب خروج ارز از کشور میشد اما با توجه به بنیهای که در کشور وجود داشت این کار را خودمان انجام دادیم.
* سامانه الکترونیکی میز خدمت
شرکت دانشبنیان دیگری که با محققان آن گفتوگو کردیم، سامانه الکترونیکی میز خدمت را ارائه داده است.
شهره قدمی رئیس هیات مدیره این شرکت با بیان اینکه شرکتشان یک شرکت دانشبنیان در حوزه دولت الکترونیک است، گفت: کار شرکت ما پیادهسازی محصولات بومی و مبتنی بر تولید محصولات داخلی در حوزه دولت الکترونیک است که در عمل باعث میشود مدیران دستگاههای اجرایی و تصمیمگیرندگان کلان کشور بتوانند به اطلاعات مورد نیاز برای تصمیمگیری دست یابند و آسیبشناسیهای مناسبی را داشته باشند و به راهکارهای ایدهآل و مبتنی بر واقعیت برسند.
وی افزود: از طرف دیگر این طرح برای عامه مردم و کسب و کارها نیز مزیت دارد زیرا کارهایی نظیر ارائه درخواست و پیگیری را بدون مراجعه به شرکت انجام میدهند، ما امیدواریم بتوانیم با پیادهسازی یکپارچه در کل کشور، خشنودی و رضایت مردم را داشته باشیم، به عبارتی هدف نهایی و غایی ما ما خشنودی مردم و دولت به طور همزمان است.
با حمایتهای پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و نهادهای دیگر توانستیم شرکت را به عنوان یک استارتاپ در بیشتر استانها معرفی کنیم.
* کنترل تخریب آوار ناشی از زلزله
وارد شرکت بعدی که شدیم دو نفر از محققان ایرانی مشغول کار بر روی طرحشان که «میراگر ویسکوز» نام دارد، بودند؛ سیدامین موسوی مدیر شرکت و رضا اسفندیاری محقق طرح.
اسفندیاری طرح را به این صورت توضیح داد که این طرح برای ساختمانها در برابر زلزله و بادهای جانبی کاربرد دارد و بر حسب امکاناتی که به سازه میدهیم، عملکرد ارائه میدهد و برای ناحیه زلزله خیز مانند ایران که روی کمربند زلزله قرار گرفته بسیار مناسب است.
وی افزود: از این طرح برای ساختمانهای در حال ساخت و در حال بهرهبرداری استفاده میشود و بیشتر در منازل مسکونی، و ادارهها کاربرد دارد اما برای پلها و سکوهای دریایی هم قابلیت مورد استفاده قرار میگیرد.
اسفندیاری با بیان اینکه از این میراگر بیشتر برای افزایش امنیت ساختمان استفاده میشود، با این طرح، تخریب و آوار را چه در اجزای سازه و چه اجزای دیگر نخواهیم داشت، زیرا کارایی این سازه بر مبنای سرعت است که از زمین به ساختمانها منتقل شده و توسط این میراگرها جذب میشود و هر چه دامنه و فرکانس جا به جایی زمین بالاتر رود ساختمان سالمتر میماند و خطری بابت آوار پیش نمیآید.
وی با بیان اینکه ۶ سال کار علمی بر روی این میراگرها انجام شده است، گفت: این میراگرها در حال حاضر قابلیت کاربرد دارد، از نمونههای کوچک شروع شده و نمونههای واقعی آن را در حال حاضر ساختهایم، نمونه ۵۰۰ تنی آخرین نمونهای بود که ما ساختیم و تست واقعی آن هم انجام شده، طراحی ما به صورت غیرخطی است، یعنی از حدی بیشتر هر چقدر تقاضاهای ورودی زلزله بیشتر شود، این میراگر جذب میکند.
اسفندیاری گفت: هدف ما ارزانسازی این میراگرهاست، زیرا نمونه خارجی آن ۱۲ هزار و ۵۰۰ دلار است، نمونههای ۲۵۰ تنی آن حدود ۴۰ میلیون تومان است.
* فناوریهایی برای طراحی خانههای هوشمند
آخرین شرکت دانشبنیانی که در بازدید یک روزه از پارک علم و فناوری دانشگاه تهران موفق به بازدید از آن شدیم، شرکتی بود که تجهیزاتی برای هوشمندسازی خانهها تولید میکرد.
با مجید شاملویی مدیر این شرکت درباره «ایده طراحی و تولید تجهیزات هوشمند اتوماسیون صنعت ساختمان و دستگاههای الکترومکانیکی» صحبت کردیم، گفت: کلیت کار در زمینه خانه هوشمند این است که شما میتوانید ادوات الکتریکی که داخل خانه دارید، مانند وسایل گرمایشی و سرمایشی، تلویزیون، دربهای اتوماتیک و تمام وسایل الکتریکی را از طریق اپلیکیشن نصب شده بر روی گوشی همراهتان کنترل کنید.
وی با توضیح عملکرد این سیستم، اظهار داشت: ریموتها به طور معمول مشکلاتی مانند آب خوردگی، گم شدن و تمام شدن شارژ را به همراه دارند ولی از طریق ریموت هوشمند این مشکلات نیز برطرف میشود و یک سیستم با امنیت بالا در اختیار شما قرار میگیرد که میتوانید کدگذاری کنید و بی نهایت ریموت را در اختیار بی نهایت افراد ساختمان قرار دهید و برای آنها تعیین دسترسی کنید، به طور مثال یکی از محصولات ما ریموت هوشمند است و نحوه کار با این ریموت به این صورت است که این ریموت را در پارکینگ منزل نصب میکنید و دیگر به هیچ ریموت همراهی نیاز ندارید بلکه تمام ریموتهای شما در یک اپلیکیشن در گوشی شما ادغام میشود.
* محصولات هوشمند حوزه روشنایی و امنیت
این محقق ایرانی گفت: محصول دیگر ما در حوزه روشنایی است، به این صورت که ماژولهای ما سیستمهای روشنایی منزل را کنترل میکند و این مسئله مربوط به فضای منزل نیست، بلکه میتوان در پاساژها یا هر مکانی از این سامانه استفاده کرد به این صورت که از هر مکانی خارج از خانه میتوان چراغها را خاموش کرد.
شاملویی گفت: محصولات دیگر ما نیز در حوزه سیستمهای نورپردازی است که از طریق اپلیکیشن و ارتباطهای شبکه محلی میتوان آنها را کنترل کرد، مثلا میخواهید محیط رنگی داشته باشید بدون آنکه لامپ یا سیستم را عوض کنید، از طریق اپلیکیشن نورپردازی محیط تغییر میکند، شما میتوانید در سالنهای همایش، سینماها، پارکها و آبنماها از این اپلیکیشن استفاده کنید و ۱۶ میلیون رنگ از این طریق در نورپردازیها تولید میشود، از طرف دیگر این سیستم دارای ورودی صداست یعنی شما میتوانید با توجه به موزیکی که برای محیط پخش میشود، تغییر رنگ را نیز انجام دهید.
شاملویی گفت: همچنین میتوانید از راه دور، امنیت منزل را کنترل کنید و اگر دزد وارد خانه شد، این سیستم از طریق گوشی همراه به شما آلارم میدهد.
* سیستمهای گرمایشی و سرمایشی هم هوشمند میشوند
به گفته شاملویی، همچنین برای سیستمهای گرمایشی و سرمایشی نیز می توان از این سامانه استفاده کرد به این صورت که افراد میتوانند یک ساعت یا دو ساعت قبل از رسیدن به منزل، سیستم گرمایشی یا سرمایشی خود را روشن کنند.
به گزارش فارس، محققان ایرانی با بهرهگیری از قوانین مصوب و تسهیلات ارائه شده از سوی نهادهای علمی در حال تلاش هستند تا فناوری را به خانههای مردم بیاورند.
انتهای پیام/