جعفر مهراد بنیانگذار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با بیان اینکه کیو اس نتایج رتبه بندی دانشگاه های جهان را برای سال ۲۰۲۰ منتشر کرده است، گفت: در این سیستم انستیتو فناوری ماساچوست، ام ای تی، برای هشتمین سال متوالی به عنوان بهترین دانشگاه جهان رتبه بندی شده است. این رتبه بندی نشان می دهد که عملکرد دانشگاه های آمریکا کاهش یافته و تنها ۱۶ درصد از دانشگاه های این کشور رتبه خود را ارتقاء داده اند.
وی ادامه داد: کیو اس تعداد ۱۰۰۰ دانشگاه برتر جهان را در رتبه بندی خود معرفی می کند. برای کسب نتایج بهتر و دقیق تر، در این رتبه بندی ۹۴ هزار عضو هیات علمی و ۴۴ هزار مدیر کمپانی که فارغ التحصیلان دانشگاه ها را جذب می کنند، شرکت داده است.
به گفته بنیانگذار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، شاخص های رتبه بندی کیو اس شامل آموزش، میزان استخدام فارغ التحصیلان، نسبت استاد به دانشجو، تاثیر پژوهش و بین المللی سازی است.
وی خاطرنشان کرد: در رتبه بندی سال ۲۰۲۰ میلادی، ۱۰ دانشگاه برتر جهان شامل ام ای تی، استنفورد، هاروارد، آکسفورد، کالتک، ETH زوریخ، کمبریج، یونیورسیتی کالج لندن، امپریال کالج لندن، و دانشگاه شیکاکو است.
مهراد با بیان اینکه دانشگاه فناوری نانیانگ سنگاپور مشترکا با دانشگاه ملی سنگاپور رتبه ۱۱ را دراین رتبه بندی بدست آورده اند، گفت: رتبه های سیزدهم تا پانزدهم در اختیار دانشگاه های پرینستون، کورنل و پنسیلوانیا است. دانشگاه شینگهوا در چین موفق به کسب رتبه ۱۶ دانشگاه های برتر جهان شده است. رتبه ۱۷ در اختیار دانشگاه ییل است. دانشگاه کلمبیا و پلی تکنیک EPFL لوزان مشترکا رتبه ۱۸ را کسب کرده اند. دانشگاه ادینبورگ انگلستان نیز حائز رتبه ۲۰ دانشگاه برتر جهان است.
وی ادامه داد: در این رتبه بندی نخستین دانشگاه ژاپن، دانشگاه توکیو مشترکا با دانشگاه پکن رتبه ۲۲ را در دست دارند. رتبه ۲۵ به دانشگاه هنگ کنگ تعلق دارد. در استرالیا و کانادا نیز دانشگاه های ملی استرالیا و تورنتو مشترکا موفق به کسب رتبه ۲۹ دانشگاه های برتر جهان شده اند.
بنیانگذار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با بیان اینکه نخستین دانشگاه کره جنوبی انستیتو علوم و فناوری پیشرفته کره است که در رده ۴۱ دانشگاه های برتر جهان ایستاده است، افزود: در هاند نیز دانشگاه دلفت در جایگاه ۵۰ نشسته است. دانشگاه فنی مونیخ در آلمان نیز نخستین دانشگاه این کشور است که موفق به کسب رتبه ۵۵ دانشگاه برتر جهان شده است.
وی گفت: در جنوب شرق آسیا دانشگاه ملی تایوان و دانشگاه مالایا در مالزی به ترتیب رتبه های ۶۹ و ۷۰ را احراز کرده اند. دانشگاه کپنهاک در دانمارک هم رتبه ۷۲ و دانشگاه بونس آیرس در آرژانتین رتبه ۷۴ را بدست آورده اند، همچنین در بلژیک دانشگاه KU Luven و در روسیه دانشگاه دولتی لومونوسف مسکو رتبه های ۸۰ و ۸۴ را کسب کرده اند. رتبه ۸۸ دانشگاه های برتر جهان به دانشگاه اوکلند در زلاندنو تعلق دارد. در سوئد نیز دانشگاه لوند در رتبه ۹۲ جهان قرار گرفته است.
به گفته مهراد، بعد از ۱۰۰ دانشگاه برتر، اسامی بسیاری از دانشگاه های کشورهای جهان دیده می شود. نخستین دانشگاه های برتر سایر کشورهای جهان در رتبه هایی بالا تر از ۱۰۰ قرار دارند، بر این اساس، در قاره آسیا، ۱۰ دانشگاه نخست مربوط به دانشگاه های فناوری نانیانگ، دانشگاه ملی سنگاپور، مشترکا رتبه ۱۱، دانشگاه شینگهوا در چین رتبه ۱۶، دانشگاه پکن و دانشگاه توکیو مشترکا رتبه ۲۲، دانشگاه هنگ کنگ رتبه ۲۵، دانشگاه علوم و فناوری هنگ کنگ رتبه ۳۲، دانشگاه کیوتو رتبه ۳۳، دانشگاه ملی سئول رتبه ۳۷، و دانشگاه فودان چین رتبه ۴۰ است.
وی ادامه داد: رتبه های یازدهم تا بیستم در اختیار دانشگاه چینی هنگ کنگ، سیتی یونیورسیتی هنگ کنگ، دانشگاه ژجیانگ در چین، انستیتو فناوری توکیو، دانشگاه شانگهای، دانشگاه ملی تایوان، دانشگاه مالایا، و دانشگاه های اوزاکا و توهوکوی ژاپن است.
به گفته مهراد، بر اساس این نظام رتبه بندی، دانشگاه ملک عبدالعزیز در عربستان سعودی رتبه ۴۰ دانشگاه های آسیا و ۱۸۴ جهان را در اختیار دارد. دومین دانشگاه این کشور دانشگاه نفت و معدن ملک فهد رتبه ۴۳ دانشگاه های آسیا و۲۰۰ جهان و دانشگاه ملی فارابی در قزاقستان رتبه ۴۴ آسیا و ۲۰۷ جهان است.
وی گفت: در بین کشورهای عربی، بعد از عربستان سعودی، دانشگاه آمریکایی بیروت رتبه ۴۹ دانشگاه های برتر آسیا را به خود اختصاص داده است. رتبه جهانی این دانشگاه ۲۴۴ است. رتبه دانشگاه خلیفه در امارات متحده عربی در بین دانشگاه های آسیا ۵۶ گزارش شده است. این دانشگاه رتبه ۲۶۸ جهان را در اختیار دارد. در همسایگی ایران، دانشگاه قطر موفق به کسب رتبه ۵۹ دانشگاه های آسیا شده است. نخستین دانشگاه اندونزی در جمع دانشگاه های برتر آسیا دانشگاه اندونزی و نخستین دانشگاه برونئی دانشگاه دارالسلام است که به ترتیب رتبه های ۶۷ و ۶۸ دانشگاه های برتر آسیا را به خود اختصاص داده اند.
* دانشگاه های شریف، امیرکبیر، علم و صنعت، تهران، شهید بهشتی و شیراز در بین دانشگاه های ممتاز آسیا
بنیانگذار پایگاه استنادی علوم جهان اسلام خاطرنشان کرد: از جمهوری اسلامی ایران دانشگاه صنعتی شریف رتبه ۹۳ آسیا و ۴۰۷ دانشگاه های برتر جهان را مشرکان با دانشگاه مطالعات خارجی هان کوک کره از آن خود کرده است.
وی با بیان اینکه دومین دانشگاه ایران دانشگاه صنعتی امیرکبیر است که در این رتبه بندی موفق به کسب رتبه ۱۲۰ آسیا و ۴۸۹ جهان شده است، گفت: دانشگاه علم و صنعت ایران سومین دانشگاه جمهوری اسلامی ایران در کیو اس ۲۰۲۰ دارای رتبه ای بین ۶۰۱ و ۶۵۰ جهان است که در جمع دانشگاه های برتر آسیا حضور دارد. رتبه دانشگاه تهران نیز در دامنه ای بین ۶۰۱ تا ۶۵۹ قرار دارد. دانشگاه شهید بهشتی به عنوان پنجمین دانشگاه برتر و دانشگاه شیراز هم به عنوان ششمین دانشگاه برتر کشور در جمع دانشگاه های ممتاز آسیا رتبه ای بین ۸۰۱ تا ۱۰۰۰ جهان هستند.
* حضور ۲۸۳ دانشگاه ممتاز آسیا در بین یک هزار دانشگاه برتر جهان
وی با بیان اینکه در مجموع از قاره آسیا با حضور ۳۰ کشور ۲۸۳ دانشگاه ممتاز در بین ۱۰۰۰ دانشگاه برتر جهان وجود دارد، گفت: در بین این کشورها چین با ۴۳ و ژاپن با ۴۲ دانشگاه بیشترین دانشگاه های ممتاز جهان را به خود اختصاص داده اند. سپس، کره جنوبی با ۲۷ دانشگاه، هند با ۲۵ دانشگاه و مالزی با ۲۰ دانشگاه بیشترین دانشگاه های معتبر آسیا و جهان را در اختیار دارند.
مهراد در ادامه خاطرنشان کرد: تعداد دانشگاه های برتر تایوان ۱۶، قزاقستان ۱۰، اندونزی و ترکیه هر کدام ۹، تایلند و امارات متحده عربی هر کدام ۸، هنگ کنگ، عربستان سعودی، لبنان و پاکستان هر کدام ۷ دانشگاه برتر جهان است.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران در بین دانشگاه های آسیا و جهان ۶، رژیم صهیونیستی ۶، فیلیپین ۴، اردن ۴، سنگاپور و عراق هر کدام ۳، برونئی، ویتنام و بنگلادش هر کدام ۲ و کشور های بحرین، جمهوری آذربایجان، کویت و عمان هر کدام دارای یک دانشگاه معتبر آسیا و جهانی هستند.
انتهای پیام/