بازی ایران و ژاپن آینه تمام نمای لیگ برتر بود

به گزارش مشرق، موعود بنیادی‌فر داور دهه شصتی لیگ برتر فوتبال کشورمان با وجود سن کمی که دارد به نظر می‌رسد سیر صعودی خوبی را در حوزه داوری فوتبال در پیش گرفته است. بنیادی‌فر با وجود جوانی تجربه قضاوت در بازی‌های ملی و همچنین باشگاهی قاره آسیا را کسب کرده که این دو مسئله نشان از توانایی‌های قابل قبول او در داوری فوتبال است. با این داور گفت و گوی زیر را انجام داده است:

آیا موعود بنیادی‌فر هنوز هم جوان‌ترین داور لیگ برتر محسوب می‌شود؟

خیر. شاید چند سال پیش من جوان‌ترین داور لیگ برتری بودم اما الان دیگر اینطور نیست و بچه‌های جوان‌تر از من هم در فوتبال ایران و لیگ برتر حضور دارند.

اگر به ۹ سال گذشته که وارد سطح اول فوتبال ایران شدید نگاه کنید چه تفاوتی را می‌بینید؟

الان تجربه خیلی متفاوتی نسبت به سال‌های گذشته دارم. با روزهای اول خیلی تفاوت دارم. به عنوان مثال استرسم کمتر شده است و امیدوارم در ادامه هم بتوانم پیشرفت داشته باشم. در این سال‌ها فراز و فرود داشته‌ام و در طول این فصل‌ها نوسان‌های زیادی را تجربه کردم. هر فصلی یک تجربه جدید و بهتر برای من بوده که در روند کارم خیلی تاثیر گذاشته است. هر بازی یک تجربه جدید برای من بوده و از این تجربیات استفاده زیادی کردم. به خصوص در فصل گذشته که اتفاقاتی افتاد و فکر می‌کنم این اتفاقات روی ادامه کارم تاثیر خوبی خواهند داشت.

کدامیک از فصل‌هایی که پشت سر گذاشتید در ذهن شما پررنگ‌تر هستند؟

به نظرم می‌توانم از دو فصل گذشته یعنی لیگ‌های هفدهم و هجدهم نام ببرم. اتفاقات خیلی خوبی افتاد و تجربیات خوبی داشتم. در بازی‌های مختلفی چه سخت و چه آسان، سوت زدم که همه آنها روی کار من تاثیرگذار خواهد بود.

در طول این سال‌هایی که در سطح اول فوتبال ایران سوت زدید کدام بازی در ذهن شما بیشتر مانده است؟

بازی جام حذفی بین سپاهان و نفت تهران که در اصفهان برگزار شد. در آن سال علی دایی سرمربی نفت بود. بازی در نیمه دوم شرایط خاصی پیدا کرد که مجبور شدم ۳-۴ بازیکن را اخراج کنم. علی دایی را هم اخراج کردم و بازی جنجالی شد اما پس از بازی تصمیمات من مورد تائید اساتید و کارشناسان داوری قرار گرفته بود و این مسئله باعث شده بود که این بازی تبدیل به خاطره خاصی برای من شود.البته نفت تهران برنده آن بازی شد و به فینال رسید.

آیا اخراج علی دایی با واکنش خاصی از سوی او همراه بود؟

فکر می‌کنم چون اولین بار بود که دایی اخراج می‌شد، هنگام اخراج و حتی بازی به من اعتراض کرد. البته من به خاطر رفتار غیرمسئولانه ایشان این تصمیم را گرفتم. دایی می‌خواست تیمش را بیرون بیاورد. کنار زمین ایستاده بود و به او گفتم لطفاً کنار زمین نباشید و بیرون بروید اما ایشان گفتند بیرون نمی‌روم و به همین دلیل حدود ۸ دقیقه هم بازی متوقف شد که در نهایت تصمیم گرفت بیرون برود.

اما به هر حال نفت تهران برنده شد و همه چیز به خوبی و خوشی برای شما به پایان رسید!

علی دایی انسان بزرگی است. او اسطوره فوتبال کشورمان است. اخراجش را قبول نداشت. بعد از بازی به من گفت نباید من را اخراج می‌کردی و این تصمیم اشتباه بود اما کارشناسان داوری که صحنه‌ها را دیده بودند تصمیمات من را تائید کردند. من از تیم نفت دو بازیکن را اخراج کردم حتی شجاع خلیل‌زاده هم که در سپاهان بازی می‌کرد را اخراج کردم. این مسابقه در نیمه دوم جنجالی شد اما خوشحالم که تصمیماتم درست بود و مورد تائید همه قرار گرفت.

بیشتر بخوانید:

داوران VAR ایرانی در لیگ قهرمانان آسیا

در یک مناظره رادیویی سرمربی سپاهان به علیرضا فغانی گفت من از شما خاطره بد دارم و این اصطلاح اکنون در فوتبال ما معروف شده اما حالا می‌توانیم بگوییم که علی دایی از شما خاطره بدی ندارد!

(باخنده) نه من اینطور فکر نمی‌کنم.تا فصل بعد آن بازی برای تیم سایپا با سرمربیگری علی دایی سوت زدم. ایشان هیچ مشکلی با من نداشتند.

علی دایی به خاطر اعتراض‌هایش در طول یک مسابقه معروف شده است. آیا به خاطر این اعتراضات، برای داوران یک مورد حساس و ویژه است؟

نه این طور نیست. به هر حال ایشان مربی‌ای هستند که فوتبال را می‌فهمند و اعتراضات‌شان واقعاً فوتبالی است.او در اعتراض‌هایش خیلی اغراق نمی‌کند اما بعضی مواقع بیش از حد از کوره در می‌رود و داور هم مجبور می‌شود به خاطر کنترل این رفتارها طبق قانون با او برخورد کند اما باز هم تاکید می‌کنم اعتراضات علی دایی خارج از چارچوب فوتبال نیست.

نگاهی به مسیر حرکت شما داشته باشیم؛ شما از استان چهارمحال و بختیاری به سطح بالایی در داوری و ورزش در کشور رسیده‌اید.

استان ما واقعاً محروم است و امکانات خیلی زیادی ندارد. اما این دلیل نمی‌شود که در بحث داوری تاثیر داشته باشد. شما حتی اگر به کشورهای مالزی و سنگاپور نگاه کنید آنها هم با وجود اینکه کشورهای متمولی نیستند اما داوران بزرگی در آسیا و حتی دنیا دارند. بنابراین فکر می‌کنم درست نیست که بخواهیم داوری را حتماً به یک فوتبال خیلی خوب گره بزنیم. داوری شرایط خاص خودش را دارد. یک داور بر اساس استعداد، توانایی‌ها و تمرینات خودش می‌تواند به پیشرفت برسد. لازم نیست امکانات خیلی زیادی برای یک داور فراهم باشد. او اگر خوب تمرین کند، خوب استراحت کند و تغذیه مناسبی داشته باشد حتماً پیشرفت می‌کند. به خصوص در زمان حال که اگر از سن پایین شروع کند حتماً به موفقیت خوبی می‌رسد. این را هم باید اشاره کنم که استان ما چون در ارتفاع بالای ۲ هزار متر قرار گرفته و در واقع بام ایران نامیده می‌شود، روی آمادگی جسمانی داوران این استان تاثیر خیلی خوبی دارد. چهار محال و بختیاری قبل از من داوران خوبی داشته و بعد از من هم خواهد داشت.

بله و استان شما ورزشکاران سرشناسی را هم در سطح ملی معرفی دارد.

استان ما ورزشکاران خیلی خوبی دارد. البته با توجه به اینکه فوتبال تبدیل به صنعت شده و باید در این رشته پول خرج شود شاید پیشرفتی دیده نشود اما استان ما در تیم‌های ملی مختلف مانند دو ومیدانی ورزشکاران المپیکی داشته، در تیم ملی بستکبال دو ملی‌پوش داریم و همین طور در تیم‌های پایه هندبال ورزشکاران خوبی حضور دارند. می‌توان گفت در رشته‌هایی که نیاز زیادی به پول ندارند ورزشکاران استان ما سرآمد هستند. امیدوارم اتفاقات خاص و خوبی برای استان ما بیفتد. صنایع سنگین وارد استان ما شود تا در رشته‌هایی مانند فوتبال نیز ورزش استان به پیشرفت برسد.

آیا اگر به عقب برگردیم و زمانی که شما داوری را شروع کردید دوست داشتید که یک فوتبالیست باشید؟

نه. من داوری را دوست دارم و دوست دارم این رشته را ادامه دهم. فکر نکنم اگر برگردم فوتبالیست بشوم و در واقع دوباره داوری را انتخاب می‌کنم.

با توجه به تحصیلات شما به نظر می‌رسد به کار مدیریت علاقه زیادی دارید. تحصیل در رشته مدیریت ورزشی چقدر به کار شما در داوری کمک می‌کند؟

مطمئناً این تحصیلات تاثیرگذار بوده است. تحصیلات و کار من با هم عجین شده‌اند. بله من به مدیریت خیلی علاقمند هستم و قرار است که طی روزهای آینده نیز از رساله دکترای خودم دفاع کنم و عنقریب است که مدرک دکترا را هم دریافت کنم. یک داور باید مدیر خوبی باشد وعلاوه بر فاکتورهایی که برای داوری لازم است باید در زمین مسابقه مدیریت خوبی داشته باشد. در مجموع فکر می‌کنم تحصیلاتم خیلی روی کارم تاثیر داشت و حتماً بعد از این به تحصیلاتم ادامه می‌دهم.

با توجه به جوی که در فوتبال ایران وجود دارد این سؤال را از شما می‌پرسم. طرفداران قرمز بیشتر علیه شما موضع دارند یا طرفداران آبی؟!

(با خنده) هر دو آنها! خوشبختانه داوران وقتی قضاوت می‌کنند به هیچ رنگی فکر نمی‌کنند و برای آنها فقط قضاوت عادلانه مهم است.

در فضای مجازی کدام گروه بیشتر علیه شما صحبت می‌کنند؟

واقعاً نمی‌دانم خوشبختانه من در فضای مجازی فعال نیستم که فکر می‌کنم این موضوع یک نکته مثبت برای من است و به همین خاطر نمی‌دانم که در موردم چه می‌گویند.

به نظر می‌رسد دور بودن شما از فضای مجازی به داشتن آرامش بیشتر کمک زیادی کرده است.

شک نکنید این مسئله خیلی تاثیرگذار است و من خیلی راحت هستم. البته همکاران دیگر من هستند که در فضای مجازی وقت می‌گذارند و فعال هستند و به هر حال به این کار علاقه دارند اما در مورد خودم فکر می‌کنم چون در این فضا نیستم و صفحه خاصی هم ندارم آرامش برقرار است.

برای قضاوت در دربی ۸۶ نام شما به عنوان داور اصلی مسابقه مطرح شد اما قضاوت بازی در نهایت به علیرضا فغانی رسید.

انتخاب داور دربی نظر کمیته داوران و در راس همه فدراسیون است. در این خصوص ارکان فدراسیون تصمیم می‌گیرند. قرار بود رئیس فیفا برای تماشای این بازی به ورزشگاه آزادی بیاید و تصمیم گرفته شد این بازی را علیرضا فغانی سوت بزند. من هم همیشه مطیع تصمیمات فدراسیون، کمیته و دپارتمان داوری بودم چه برای قضاوت در دربی و چه بازی‌های لیگ برتر و یا حتی لیگ‌های پایین‌تر انتخاب شوم.

شما با وجود سن کمی که در داوری دارید اما یک بار در دربی و یک بار هم در مسابقه دوستانه تیم ملی مقابل کره جنوبی به عنوان داور چهارم انتخاب شدید و اینطور به نظر می‌رسد که فدراسیون فوتبال به شما کمک می‌کند که به خوبی تجربه جمع کنید.

بله همانطور که می‌دانید فدراسیون و کمیته داوران و همچنین دپارتمان داوری برای تک تک داوران برنامه دارد و می‌خواهند آنها را ارتقاء دهند. برای همین داوران را در بازی‌های سخت به کار می‌گیرند و به آنها در مسابقات مختلف بازی می‌دهند تا داوران پخته شوند و روزی دست فدراسیون، کمیته داوران و دپارتمان داوری را بگیرند.

امسال قرار است در لیگ قهرمانان آسیا هم قضاوت داشته باشید.

پیش از این تیم علیرضا فغانی به بازی‌های آسیایی می‌رفت. امسال هم تیم ما اضافه شده است. ان‌شاالله بازی‌ها خوب شود. ما قبلاً هم در مسابقات آسیایی قضاوت کردیم و همه راضی بودند. امیدوارم سال آینده هم بتوانیم کارمان را به خوبی انجام دهیم و نماینده خوبی برای داوری ایران باشیم.

تفاوت قضاوت در لیگ قهرمانان آسیا و بازی‌های داخلی چگونه است؟

به هر حال هر بازی شرایط خاص خودش را دارد اما به نظرم قضاوت در بیرون از ایران راحت‌تر است.چون تیم‌ها مطیع‌تر هستند و کار خودشان را انجام می‌دهند و بازیکنان و دیگر اعضای تیم‌ها در کار ما دخالت نمی‌کنند. این موضوع تفاوت بین فوتبال ایران و کشورهای دیگر است. به خصوص کشورهای شرق آسیا.

فکر می‌کنید چرا فوتبالیست‌های ایران به شدت به کار داوران اعتراض می‌کنند؟

بازی ایران و ژاپن در جام ملت‌های آسیا آینه تمام نمای لیگ برتر ایران بود. در آن بازی ما متاسفانه به خاطر اعتراض الکی به داور مسابقه به راحتی گل خوردیم. در صورتی که داور مسابقه تصمیمی نگرفته بود. فوتبال در کشورهای دیگر به خصوص شرق آسیا و حتی کشورهای عربی حرفه‌ای تر کار می‌شود و برای همین آرامش بیشتری برای داوران به وجود می‌آورد.

قبول دارید در بازی‌های داخلی بازیکنان بیشتر از آنکه به دنبال تحت تاثیر قرار دادن حریف باشند سعی در تحت تاثیر قرار دادن داور دارند؟

بله. مسلماً همینطور است. متاسفانه فوتبال نتیجه‌گرا باعث شده همه به دنبال نتیجه باشد و هر تیمی سعی می‌کند به هر قیمتی نتیجه بازی را به نفع خودش تمام کند. دلیل این مسئله نتیجه‌گرایی است که از مدیران فوتبال تا حتی هواداران به آن می‌پردازند و در واقع کسی به فکر این نیست که فوتبال قشنگ‌تری ارائه شود.

قبول دارید داوری فوتبال ما از سطح خود فوتبال فاصله زیادی گرفته است؟

نه اینطور نباید بگوییم.این دو موضوع دو مقوله جدا از هم هستند. در واقع کار داور کار دیگری است. این دو حوزه ارتباطی به هم ندارند و فکر می‌کنم نمی‌شود آنها را با هم قیاس کرد. باید هر کدام را در جایگاه خودش ببینیم. نمی‌توانیم بگوییم چون داوری به رده‌بندی جام جهانی رفته اما تیم ملی از گروهش صعود نکرده، پس از هم فاصله زیادی دارد. در واقع فکر نمی‌کنم این مقایسه، مقایسه درستی باشد.

منظور از این سؤال اشاره به پیشرفت داوری بود.

بله. این موضوع را نمی‌شود قبول نداشت. شما ببینید علیرضا فعانی تمام ناممکن‌های داوری را ممکن کرد. او در فینال المپیک، فینال جام باشگاه‌های جهان و رده‌بندی جام جهانی قضاوت کرد. فقط به فینال جام جهانی نرسید و آن هم به خاطر بحث و ملاحظات بود که برای رده‌بندی انتخاب شد. به نظر من داوری ما با وجود فغانی جایگاه خوبی پیدا کرد.

فکر می‌کنید بعد از علیرضا فغانی ما می‌توانیم داوری مثل او در سطح بین‌المللی داشته باشیم؟

به هر حال فغانی هنوز هم قضاوت می‌کند و برای جام جهانی بعدی هم کاندیدا است. در آن سطح داور باید شرایط خاص خودش را داشته باشد. فغانی نفر اول است و ما هم تلاش می‌کنیم پشت سر او این راه را ادامه دهیم.

فکر می‌کنید می‌توانیم موعود بنیادی‌فر را روزی در رده‌بندی یا فینال جام جهانی ببینیم؟

هر داوری دوست دارد تلاش کند و به این مسابقات که در واقع بالاترین سطح داوری در فوتبال است؛ برسد. من هم از این قاعده مستثنی نیستم. به نظرم انتهای داوری سوت زدن در فینال جام جهانی است و همه ما برای این هدف تلاش می‌کنیم. انشالله به آن جایگاه برسم و بتوانم نماینده شایسته‌ای برای داوری فوتبال ایران باشم.

با توجه به اتفاقات فصل گذشته و فشار و هجمه‌هایی که علیه داوران ایجاد شد، می‌توانیم بگوییم فصل قبل یک فصل جهنمی برای داوران ما بود؟

نمی‌توان اینطور گفت. به هر حال در کلیه ادوار لیگ اشتباهات داوری وجود داشته است. حتی در مسابقات مهم اروپایی هم این اشتباهات وجود دارد. شاید یک سال کمتر باشد و یک سال دیگر بیشتر باشد. در واقع اشتباه داوری همیشه با فوتبال عجین شده است. به نظر من فصل گذشته هجمه‌ها زیادتر بود، اشتباهات داوری همیشه هست و برای فصل آینده هم وجود دارد. حتی در جام جهانی هم مسابقاتی بودند که با وجود سیستم VAR باز هم داور اشتباه کرد. به همین خاطر من فکر می‌کنم اگر تیم‌ها و عوامل آنها سطح‌شان بالاتر برود این هجمه‌ها پایین‌تر می‌آید. اگر واقعاً مدیران و مربیان و بازیکنان با این مسئله یعنی اشتباهات داوری کنار بیایند فصل آینده هجمه‌ها و فشارها کمتر می‌شود. البته عزم فدراسیون هم جزم است که استفاده از کمک داوری ویدیویی عملی بشود و این اتفاق تأثیرگذار خواهد بود و به نظرم هجمه‌ها را کمتر می‌کند.

ممکن است استفاده از VAR حاشیه‌ها را بیشتر کند؟ به عنوان مثال مربیان در کنار خط به داور مدام برای VAR گرفتن اصرار کنند!

استفاده از سیستم کمک داور ویدیویی شرایط خاص خودش را دارد. قوانینی وجود دارد که اگر واقعاً خوب آموزش داده شوند حاشیه ایجاد نمی‌شود. عوامل تیم‌ها باید بدانند که اگر بخواهند مدام درخواست VAR بدهند یا به محوطه آن ورود کنند قوانینی پیش‌بینی شده که ممکن است کارت بگیرند یا حتی اخراج شوند. اگر بدانند که قطعاً با آنها برخورد می‌شود دیگر روی به این کارها نمی‌آورند.

شما با وجود جوانی، به عنوان داور VAR در کنار علیرضا فغانی انتخاب شده‌اید.

کنفدراسیون فوتبال آسیا تصمیم دارد سیستم کمک داور ویدیویی را در لیگ قهرمانان آسیا استفاده کند و برای همین داورانی را که در کلاس A قرار دارند برای شرکت در کلاس آموزشی VAR دعوت کرد. با توجه به این من هم دعوت شدم شاید سنم خیلی بالا نباشد. اما فکر می‌کنم به هر حال AFC این توانایی را در من دیده و ان‌شاءالله بتوانم در مسابقات کارم را به خوبی انجام بدهم تا این اعتمادی که به داوران ایرانی شده را نگه دارم و ان‌شاءالله در آینده این اعتماد به داوران ایرانی بیشتر شود.

حاشیه‌های داوری که قبل و بعد از مسابقات ایجاد می‌شود روی زندگی شخصی شما تأثیرگذار هستند؟

اگر بخواهم بگویم تأثیر ندارد دروغ گفته‌ام به هر حال سعی می‌کنم که در زندگی شخصی این حاشیه‌ها را کنار بگذارم و فکر می‌کنم در این مورد توانسته‌ام موفق باشم. بازی‌هایی بوده که اشتباهاتی داشته‌ام اما به هر حال سعی کرده‌ام پس از بازی مسائل را کنترل کنم و با آنها کنار بیایم.خوشبختانه همسرم هم سعی می‌کند که شرایط را برایم فراهم کند که اگر در موقعیت خاصی قرار گرفته باشم با مسائل و حاشیه‌ها کنار بیاید او در زندگی و کار من کمک حال خوبی برای من بوده است و بابت این از او تشکر می‌کنم.

شاید مهم‌ترین بازی که شما آن را سوت زدید فینال جام حذفی باشد که آن اتفاقات عجیب و غریب را در پی داشت!

آن بازی شرایط خاص خودش را داشت من به چشم خودم دیدم که مسئولین سازمان لیگ و به خصوص سعید فتاحی چقدر تلاش کردند که این بازی به خوبی برگزار شود. در آن بازی هواداران داماش خواسته به‌حقی داشتند که متأسفانه به خاطر اینکه شرایط از دست مسئولین امنیتی ورزشگاه خارج شده بود برای آنها مشکل به وجود آمد. ولی در هر حال دوست داشتیم که در فینال جام حذفی سوت بزنیم ضمن اینکه در آن ورزشگاه مسئولان و مقامات فدراسیون بودند، سرپرست و ناظر مسابقه حاضر بودند و هر دستوری که می‌دادند ما انجام می‌دادیم. آنها نظرشان این بود که بازی برگزار شود و ما هم تبعیت کردیم. باید از مسئولان سازمان لیگ و نیروهای انتظامی تشکر کنم که برای ما شرایط خوبی درست کردند و تا آخر بازی هیچ مشکل خاصی نداشتیم.

سوت زدن در ساعت یک بامداد چگونه است؟!

(با خنده) به هر حال تجربه جدیدی بود. اتفاقی بود که نباید می‌افتاد اما افتاد. ما وقتی دیدیم که مسئولان برگزاری مسابقات تا چه حد تلاش می‌کنند که بازی برگزار شود اما ازدحام جمعیت باعث شده بود که عنان کار از دست آنها خارج شود گفتیم باید هر جور شده این بازی را تا پایان قضاوت کنیم.

با توجه به اتفاقات غیرفوتبالی که ممکن بود رخ دهد، از برگزاری بازی ترسی نداشتید؟

نه، به هر حال ما به مسائل جانبی و حاشیه‌ای فکر نمی‌کردیم در واقع ترس خاصی نداشتیم و مسئولان فدراسیون دستور برگزاری بازی را داده بودند و ما هم آن را انجام دادیم.

در زمانی که بازی به تأخیر افتاد برخی کارشناسان در گفت‌وگو با رسانه‌ها معتقد بودند اگر داور دو بار به رختکن برود و داخل زمین شود و یا اینکه اگر برگزاری مسابقه بیش از یک ساعت و ۳۰ دقیقه به تأخیر بیافتد آن مسابقه باید به ۲۴ ساعت بعد موکول شود.

برای اولین بار است که در مورد این قوانین می‌شنوم. شاید در قوانین برگزاری مسابقات که متولی آن سازمان لیگ است چنین چیزی وجود داشته باشد اما در قوانین مسابقه فوتبال چنین چیزی وجود ندارد. به هر حال مدیران و مسئولان سازمان لیگ در آنجا حاضر بودند. مسئولان فدراسیون و جامعه داوری و اساتید ما هم آنها حضور داشتند و هرچه دستور می‌دادند ما هم مطیع آن بودیم.

و به عنوان سوال آخر، بازیکنان باید در فصل جدید منتظر کارت‌های پررنگ شما باشند؟!

(با خنده) ما که دوست نداریم این اتفاق بیفتد اما به هر حال اگر بازیکنی دچار خطا و تخلف شود مجبوریم مطابق قوانین با او برخورد کنیم.

برچسب ها:

ورزش