دستپاچگی مشاور امنیت ملی آمریکا در آستانه عبور ایران از محدودیت‌های برجامی

به گزارش مشرق، هفته گذشته «بهروز کمالوندی» سخنگوی سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران در یک نشست خبری در محل تأسیسات آب سنگین اراک اعلام کرد با تصمیمات اخیر شورای عالی امنیت ملی و چهار برابر شدن ظرفیت تولید اورانیوم ۳.۶۷ درصد، ایران تا روز پنج‌شنبه ششم تیر از سقف ۳۰۰ کیلوگرمی تعیین‌شده در برجام عبور خواهد کرد.

بیشتر بخوانید:

همشهری: خروج از برجام حق ایران است

کمالوندی: اروپا فرصتی ندارد

در حالی که تنها دو روز تا عبور ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران از سقف تعیین‌شده در برجام باقی مانده است، مقامات آمریکایی به‌ویژه مشاور امنیت ملی این کشور عاجزانه تلاش می‌کنند تا با استفاده از حربه تکراری تهدیدهای لفظی، ایران را از تصمیم خود منصرف کنند.

جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا روز سه‌شنبه در یک نشست خبری در سرزمین‌های اشغالی در این خصوص مدعی شد: «اگر ایران از محدودیت تعیین‌شده برای ذخایر اورانیوم خود ذیل توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ [برجام] عبور کند، همه گزینه‌ها روی میز خواهد بود».

این مقام آمریکایی در حالی از «روی میز بودن همه گزینه‌ها علیه ایران» صحبت می‌کند که دیگر پوچ بودن این تهدیدها بر همه روشن شده است، در واقع آمریکا سال‌هاست از روی میز بودن همه گزینه‌ها علیه ایران می‌گوید اما ایرانی‌ها به‌خوبی متوجه شده‌اند که آمریکا این تهدیدات را صرفاً برای رسیدن به اهداف خود با کمترین هزینه ممکن مطرح می‌کند و وقتی پای عمل به‌میان می‌آید، این کشور به هر بهانه‌ای از رویارویی با ایران شانه خالی می‌کند.

از آخرین حادثه‌ای که نشان داد آمریکا اساساً توان مقابله نظامی با ایران را در خود نمی‌بیند و گزینه‌های روی میز علیه ایران چیزی جز لفاظی‌های پوچ نیست، تنها چند روز می‌گذرد.

بامداد روز پنج‌شنبه ۳۰ خرداد یک فروند پهپاد جاسوسی پیشرفته آمریکا بر فراز آب‌های ایران هدف پدافند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفت و سرنگون شد. کمتر از ۲۴ ساعت بعد از این حادثه سران دولت و کنگره آمریکا در اتاق وضعیت کاخ سفید تشکیل جلسه دادند تا در مورد واکنش به سرنگونی این پهپاد متجاوز تصمیم‌گیری کنند. اما به‌رغم شایعات رسانه‌های غربی، در نهایت هیچ واکنشی از سوی نظامیان آمریکایی دیده نشد.

ترامپ مدعی شد به‌دلیل اینکه نمی‌خواسته ۱۵۰ نفر به‌تلافی سرنگونی یک هواپیمای بدون سرنشین کشته شوند، حمله محدود به سه پایگاه نظامی در ایران را در دقایق آخر متوقف کرده است؛ اما ساعاتی بعد «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا که از حاضران نشست اضطراری در کاخ سفید بود، به خبرنگاران گفت اصلاً چیزی در مورد لغو حمله به ایران نشنیده است!

پس از آن دولت ترامپ برای اینکه به‌زعم خود وجهه کاخ سفید را حفظ کند و نشان دهد که در برابر سرنگونی پهپاد متجاوز آمریکایی توسط ایران بی‌تفاوت نیست، تحریم‌هایی تکراری و عملاً غیرقابل اجرا را علیه تنی چند از مقامات و فرماندهان نظامی ایران اعلام کرد؛ تحریم‌هایی که در واقع از ناتوانی و استیصال آمریکا در برابر ایران حکایت می‌کنند.

واقعیت این است که ترامپ و اعضای کابینه‌اش گمان می‌کردند که الگوی کره شمالی در مورد ایران نیز جواب خواهد داد اما مقاومت سرسختانه ایران به آنها ثابت کرده است که همیشه نمی‌توانند خواسته‌هایشان را با تهدید و ارعاب به کشورهای دیگر تحمیل کنند.

دولت ترامپ از زمان خروجش از برجام در اردیبهشت ۹۷ تاکنون تحریم‌های اقتصادی مختلفی را علیه ایران وضع کرده است اما نتوانسته ایران را وادار به تسلیم در برابر خواسته‌های خود کند.

آمریکا حتی در برهه‌ای ایران را به تقابل نظامی تهدید کرد و وقتی نشانه‌ای از عقب‌نشینی ندید، به تمنای مذاکره روی آورد و شماره‌ای را در اختیار سفارت سوئیس (حافظ منافع آمریکا در تهران) قرار داد تا به‌منظور تماس تلفنی احتمالی به مقامات ایران تحویل داده شود.

با این حال ایران تأکید کرده است که هرگز تحت فشار تن به مذاکره با آمریکا نخواهد داد و ایران کشوری نیست که تسلیم خواسته‌های یک رژیم زورگو شود.

اگرچه تحریم‌های آمریکا مشکلات غیرقابل‌انکاری را برای اقتصاد ایران به‌وجود آورده است، اما بانک جهانی در گزارش اخیر خود پیش‌بینی کرده است که با تخلیه شدن اثر تحریم‌ها، نرخ رشد اقتصادی ایران از سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹ شمسی) بار دیگر مثبت خواهد شد.

برچسب ها:

جهان