به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، سحر تاجبخش مسلمان امروز در جمع خبرنگاران با بیان اینکه شرایط دمایی در کشور رو به افزایش است، اظهار داشت: در فصل پاییز هم افزایش دما را اغلب مناطق کشور خواهیم داشت.
رئیس سازمان هواشناسی ادامه داد: میانگین افزایش دما در سال زراعی فعلی یعنی از ابتدای مهر 97 تا یکم تیر 98 میزان 0.4 درجه افزایش یافته است.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: بارشها در پاییز 10 درصد بیشتر از سطح نرمال در کشور خواهد بود که این طبق پیشبینی بلندمدت است و صحت آن حدود 70 درصد است.
تاجبخش اظهار داشت: دما در سطح زمین افزایش یافته است و افزایش دما موجب افزایش تبخیر و تعرق میشود اما برف و باران را در ارتفاعات کشور خواهیم داشت؛ ممکن است دمای سطح زمین میانگین 0.4 درجه افزایش یابد اما در ارتفاعات بارشها را داریم.
* استفاده از مشارکت بخش خصوصی و دانشگاهی در تولید دادههای هواشناسی
وی بیان کرد: در کنگره امسال سازمان جهانی هواشناسی، ساختار در لایههای اجرایی تغییر یافت و نگاه، استفاده بیشتر از مشارکت بخش خصوصی و دانشگاهی بود.
رئیس سازمان هواشناسی اضافه کرد: ما هم در ایران این کار را خواهیم کرد و دانشگاهها و استارت آپها در حوزه نرمافزاری به ما کمک خواهند کرد.
*خشکسالی همچنان ادامه دارد
تاجبخش گفت: آنچه در کشور رخ داده است این است که روند رو به خشک شدن همچنان ادامه دارد.
رئیس سازمان هواشناسی توضیح داد: ممکن است بگوییم به هر حال امسال بارشها فراوان بود و سالِ «تر» داشتهایم اما این بدان معنا نیست که خشکسالی در کشور از بین رفته است، ما 11 سال خشکسالی در کشور داشتیم البته بارشهای سیل اخیر گرچه خسارت زیادی به مردم وارد کرد و ما هم متاسفیم، اما از نظر منابع آبی یک نعمت بود.
وی مدعی شد: اگر پیشبینیهای سازمان هواشناسی کشور نبود و تخلیهها توسط سازمانهای مسئول نظیر سازمان مدیریت انجام نمیشد، در سیل اخیر حدود یکهزار نفر جان میباختند.
* تفاهم با معاونت فناوری ریاستجمهوری برای تأمین بخشی از تجیهزات هوانوردی
وی درباره تأمین تجهیزات مورد نیاز هواشناسی و خصوصاً ابرکامپیوترها در شرایط تحریم، به فارس گفت: به هر حال تأمین تجهیزات وارداتی هواشناسی، مستثنا از سایر تجهیزات وارداتی نیست، اما تلاش میکنیم تجهیزات مورد نیاز که داخلیسازی شده است، در گام اول از داخل تأمین کنیم.
رئیس سازمان هواشناسی افزود: در این راستا با معاونت فناوری ریاستجمهوری جلساتی داشتهایم تا بتوانیم از ظرفیتهای داخلی استفاده کنیم.
تاجبخش اضافه کرد: بخشی از تجهیزات هم چون در داخل تولید نمیشود باید از خارج وارد کنیم، به هر حال اگر تجهیزات داخلی نتواند استانداردهای بین المللی را رعایت کند، ضرورت دارد وارد کنیم.
* وقوع بخشی از فرونشستها به دلیل کاهش منابع آب و خشکسالی
رئیس سازمان هواشناسی با اشاره به اینکه خشکی از چند دیدگاه مطرح میشود، افزود: همچنان بسیاری از نقاط کشور در بررسی بازه 10 ساله، خشکسالی شدید دارند؛ در بارشهای اخیر، آبهای زیرزمینی ما تا اندازهای تأمین شد اما باید چندین سال «ترسالی» داشته باشیم تا منابع آبهای زیرزمینی تأمین شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی یادآور شد: بخشی از فرونشستها به دلیل کاهش منابع آب و خشکسالی است.
* افزایش شبکه دیدهبانی و تلاش برای تدقیق ارسال و تولید دادهها
تاجبخش با بیان اینکه آتشسوزیها که در اثر شرایط جوی رخ میدهد را از قبل پیشبینی و اعلام میکنیم، گفت: ماگرمبادهایی که در مناطق و جنگلهای شمالی کشور رخ میدهد، پیشبینی میکنیم.
رئیس سازمان هواشناسی ادامه داد: البته باید شبکه دیدبانی در مناطقی که آتشسوزی زیاد است را تقویت کنیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی درباره شبکه RBSN توضیح داد: شبکه RBSN درواقع همان ایستگاههای هواشناسی خودمان است که باید دیده بانی آن 24 ساعته باشد و در ارسال و تولید داده باید از نظر زمانی به صورت استاندارد عمل کنیم و دیر یا زود دادهها را نفرستیم و با دقت بالاتر و خطای کمتر در بازه زمانی مناسب ارسال کنیم که این در شبکه RBSN جهانی ثبت میشود که ورودی بیشتر به خروجی بهتر برای مناطق خودمان میانجامد.
تاجبخش افزود: 178 ایستگاه شبکه RBSN داریم که 50 ایستگاه دیگر هم در صورت تامین منابع مالی تا پایان سال افزایش مییابد.
* بارشهای پاییز نرمال است
رئیس سازمان هواشناسی بیان کرد: طبق اطلاعات سامانه تهک (توسعه هواشناسی کاربردی) اواخر مردادماه توصیههای لازم را به کشاورزان برای پائیز خواهیم داشت.
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: نقشههای هواشناسی نشان میدهد بارشهای پاییز تاخیر ندارد و اندازه آن نرمال است.
*افزایش توفانهای دریایی و رعد و برق نتیجه افزایش دمای کره زمین
تاجبخش بیان کرد: افزایش توفانهای دریایی قطعا پیامدهای تغییر اقلیم است، همچنین رعد و برق هم در سالهای اخیر در کشور ما زیاد شده است.
رئیس سازمان هواشناسی ادامه داد: سیل بیشترین رخداد را در 10 سال اخیر در دنیا داشته است و اینها همه پدیدههای حدی است و طبیعی نیست.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: وقتی تعداد این پدیدههای حدی توسعه مییابد، علت آن تغییر اقلیم و افزایش دمای کره زمین است.
* گردوخاک فقط به شرایط جوی بستگی ندارد
تاجبخش اظهار داشت: گردوخاک از مخاطرات وضع هوا است که روی شمال آفریقا و جنوب غرب آسیا اثرات قابل ملاحظهای داشته است.
رئیس سازمان هواشناسی ادامه داد:گردو خاک فقط به شرایط جوی بستگی ندارد، مثلا ممکن است بستر آب خشک شود یا منابع آبی مدیریت نشود که گردو خاک رخ میدهد.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: تا پایان سال پیشبینی توفان قابل ملاحظهای به دلیل شرایط جوی نداریم، اما بسیاری عوامل که در حوزه کاربری ما نیست روی تقویت این موارد مؤثر است.
انتهای پیام/