به گزارش مشرق، «مجید تخت روانچی» نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد روز چهارشنبه تأکید کرد که ایران در طول یک سال گذشته از خود خویشتنداری حداکثری نشان داده و دیگر نمیتواند به تنهایی بار حفظ برجام را به دوش بکشد.
وی که در نشست شورای امنیت با موضوع وضعیت قطعنامه ۲۲۳۱ صحبت میکرد، گفت: «ایالات متحده همچنان به تهدید دیگر کشورها برای توقف پایبندی به قطعنامه ادامه میدهد. این رفتار غیرمسئولانه توسط یک عضو دائم شورا، در تاریخ این نهاد بیسابقه، ناقض قوانین بینالمللی و موجب کاهش اعتماد به شوراست.»
بیشتر بخوانید:
در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره برجام چه گذشت
روانچی افزود: «در طول یک سال پس از خروج ایالات متحده از توافق، تنها واکنش ایران، اعطای فرصتهای بیشتر بود. هفتهها و هفتهها و ماهها و ماهها فرصت به طرفهای دیگر، به خصوص سه کشور اروپایی، آن هم به درخواست خودشان، برای جبران تبعات خروج ایالات متحده. اما حسن نیت و خویشتنداری حداکثری ایران و همچنین وعدههای دیگر طرفها برای اجرای راهکارهای عملی، به هیچ نتیجه ملموسی منجر نشد.»
او در بخش دیگری از صحبتهایش گفت: «ایران در اجرای سیاست صبر راهبردی برای حفظ برجام، ایران در برابر جنگ اقتصادی ایالات متحده متحمل هزینه سنگینی شده است… در عمل، برجام به توافقی بدل شده است که فقط از سوی یک طرف رعایت میشود. یک توافق چندجانبه را نمیتوان یکجانبه اجرا کرد. ایران تلاش زیادی، و بیش از سهم خود، برای حفظ برجام انجام داده است. ایران دیگر نمیتواند به تنهایی بار حفظ برجام را به دوش بکشد، و نباید و نخواهد این کار را کرد.»
تخت روانچی هدف از تصمیمات اخیر ایران را «حراست از منافع مردم ایران» و «احیای موازنه در برجام» توصیف کرد و گفت این اقدامات در انطباق کامل با مفاد برجام هستند.
وی با اشاره به حسن نیت ایران در مذاکرات هستهای و اجرای برجام، گفت طرفهای باقیمانده برجام به خصوص سه کشور اروپایی، یا باید از طریق «برداشتن گامهای به موقع، کافی، جدی و عملی» حسن نیت خود را نشان دهند یا در کنار ایالات متحده، تمام تبعات احتمالی را بپذیرند.
نماینده ایران در سازمان ملل با انتقاد از تلاشهای برخی از کشورها برای مقابله با برنامه موشکی، تأکید کرد که در منطقه ناآرام غرب آسیا، داشتن توان دفاعی یک ضرورت است و «جمهوری اسلامی ایران از امنیت و توانمندیهای متعارف دفاعی خود کوتاه نمیآید، هیچ کشور دیگری هم چنین کاری نمیکند.»
وی در ادامه به تبعات تحریمهای آمریکا علیه ایران پرداخت و گفت این تحریمها مستقیماً مردم ایران را هدف قرار دادهاند و در عمل نیز کسانی بیش از همه آسیب میبینند که ضعیفتر هستند. تخت روانچی گفت: «ایالات متحده از مواد غذایی و دارو به عنوان سلاحی علیه غیرنظامیان استفاده میکند، که نمادی روشن از تنبیه جمعی کل یک ملت و معادل جنایت علیه بشریت است و پاسخ جامعه بینالملل را میطلبد.»
او به ادعای آمادگی آمریکا برای مذاکره با ایران نیز پرداخت و به یادآوری فهرست بلندی از اقدامات ضدایرانی آمریکا پرداخت و گفت منظور ایالات متحده از دیپلماسی، چنین اقداماتی است. وی افزود: «تا زمانی که تحریمهای غیرقانونی وجود دارد، نمیتوان به پیشنهاد مذاکره به چشم پیشنهادی صادقانه و واقعی نگریست.»
وی در پایان گفت ایران در نامهای به دبیر کل ملاحظات خود در مورد گزارش وی درباره قطعنامه ۲۲۳۱ را به وی یادآور شده است.