به گزارش خبرگزاری فارس، عبدالله فاضلی در برنامه «روی خط خبر» شبکه خبر با تاکید بر اینکه تعداد چاههای غیرمجاز کشور به 320 هزار حلقه و چاههای مجاز به 486 هزار حلقه رسیده است، گفت: اگر در ۵ سال گذشته کنترل و نظارت قوی روی دشتهای کشور نداشتیم، هر ساله امکان حفر 12 هزار حلقه چاه غیرمجاز جدید وجود داشت.
دبیر طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی شرکت مدیریت منابع آب ایران با تاکید بر اینکه بیش از 90 درصد دشتهای کشور با کسری مخزن و افت آبهای زیرزمینی مواجه هستند، گفت: تاکنون 45 هزار حلقه چاه غیرمجاز در سطح دشتهای کشور مسدود شده است.
به گفته وی، از میان 320 هزار حلقه چاه غیرمجاز موجود در کشور حدود 100 هزار حلقه مربوط به مناطق شمالی است و برداشت چندانی ندارند.
دبیر طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی شرکت مدیریت منابع آب ایران اضافه کرد: در این میان 100 هزار حلقه چاه دیگر نیز مشمول قانون تعیین تکلیف هستند تا با ظرفیتی که در دشتها ایجاد خواهد شد بتوانند تبادل آب داشته باشند و از چاههای مجاز آب خریداری کرده و پروانه بگیرند تا تخصیص جدید و فشاری به منابع سفرهها ایجاد نکنیم.
فاضلی با تاکید بر اینکه اجرای طرح احیا و تعادل بخشی در پنج سال اخیر منجر به کاهش و تا حدود زیادی کنترل چاههای غیرمجاز در کشور شده است، ادامه داد: از زمان اجرای طرح احیا و تعادل بخشی تاکنون 45 هزار حلقه چاه غیرمجاز در سطح دشتهای کشور مسدود شده است و تاکنون حدود 70 هزار چاه کشور به کنتورهای هوشمند حجمی مجهز شدهاند.
به گفته وی،گران شدن کنتور و هزینه بالای تامین قطعات برای کشاورزان باعث شده تا استقبال برای نصب این تجهیزات نیز کمتر شود، از این رو تلاش داریم منابع مالی و تسهیلات مناسبی در اختیار کشاورزان قرار گیرد تا روند تجهیز چاهها به کنتور هوشمند حجمی سرعت پیدا کند.
فاضلی ادامه داد: بیش از 90 درصد دشتهای کشور با کسری مخزن و افت آبهای زیرزمینی مواجه هستند و طی چند سال اخیر بنا به دلایلی از جمله عدم تامین اعتبارات شاهد کند شدن اجرای طرحهای احیا و تعادل بخشی بهمنظور کنترل و تثبیت افت سفرههای زیرزمینی در کشور هستیم.
وی خاطر نشان کرد: اعتبارات موجود تنها پاسخگوی دو پروژه از 15 پروژه طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی است، پس اگر می خواهیم این طرح به موفقیت دست پیدا کند باید هر 15 پروژه در کنار هم بهصورت زنجیرهای به پیشبروند، در غیر این صورت با عدم تامین منابع لازم، روند افت سفرههای زیرزمینی هر ساله تشدید خواهد شد.
دبیر طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: الگوی کشت متناسب با وضعیت منابع آب کشور باید توسط وزارت جهاد کشاورزی تدوین شود و این وزارتخانه باید سند ملی آب که مربوط به دهه 70 است را بر اساس وضعیت اقلیمی فعلی و ظرفیت موجود سفرههای زیرزمینی بهروزرسانی کند.
انتهای پیام/ب