گروه اجتماعی خبرگزاری فارس- اختصاص بودجه در حوزه های فرهنگی هنری کشور، با وجود نیاز ضروری و تأکید همه کارشناسان بر اولویت امور فرهنگی و زیربنا دانستن این مقوله، همیشه قربانی نخست در زمان های تنگنای اقتصادی و بحران های سیاسی بوده است.
هرگاه بنا بر صرفه جویی و کاهش ارقام مالی می شود، ابتدا از حوزه فرهنگ شروع می کنند و این در حالی است که اگر بنیان فرهنگی و اندیشه فرهنگی به صورت مستمر تقویت شود و بر آن سرمایه گذاری شود، نتیجه اش در کاربرد درست اصول زندگی در همه بحث های ساختاری، چه در پیشبرد امور و چه در کاهش هزینه ها، دیده می شود.
در چند سال اخیر که بحث تحریم ها و مشکلات اقتصادی، پررنگ شده و از صرفه جویی و دقت در هزینه کردن ارقام مالی سخن رانده و اعمال سیاست شده است؛ شاهد این مقوله نیز بوده ایم که هجمه های بسیاری به مقوله اختصاص بودجه و میزان آن برای سازمان ها و حوزه های فرهنگی و به تبع آن، هنری شده است و به این بهانه، در گفتارهای صواب و ناصواب بسیاری، نخستین منبع مورد درخواست برای کاهش بودجه آن، ارگان ها و نهادهای فرهنگی اعلام شده اند. و از جمله این سازمان ها، سازمان های تابعه نهادهای عمومی بوده اند. شهرداری ها نیز به عنوان یک نهاد عمومی، متأثر از این مسئله هستند و شهرداری تهران نیز، در این حوزه ارزیابی می شود.
در قریب به دو سال اخیر که مدیریت حاکم بر شهرداری تهران، شاهد سه شهردار بوده است، نوعی بی نظمی در چگونگی توزیع و اختصاص بودجه به زیرمجموعه های فرهنگی را شاهد بوده که به صورت بسیار مشخص، «سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران» را دربر گرفته است.
سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران که در پیامد حوادث سال های اولیه تأسیس، با ورود قانونی مجلس شورای اسلامی و سایر ارگان های مسئول، به شکل ساختاری در قالب یک سازمان هیئت امنایی به کار ادامه داد و در هیئت امنای آن، علاوه بر شهردار تهران و رئیس شورای اسلامی شهر تهران، دو وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و آموزش و پرورش و زیرمجموعه وزارت آموزش و پرورش یعنی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، رئیس سازمان صدا و سیما و رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و زیرمجموعه آن یعنی حوزه هنری سازمان تبلیغات، رئیس سازمان بسیج مستضعفین، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها و همچنین رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان در شورای عالی انقلاب فرهنگی، حضور دارند؛ برای دریافت بودجه، قوانین مشخص و صریحی دارد.
این قوانین، ابتدا قانون مصوب مجلس مبنی بر اختصاص چهاردرصد درآمد وصولی سالانه شهرداری تهران به بودجه این سازمان بود که چند سال بعد این صراحت قانونی به اختصاص چهاردرصد درآمد وصولی به فعالیت های فرهنگی و اجتماعی تغییر کرد و بدین ترتیب علاوه بر سازمان فرهنگی هنرِی، ساختارهای دیگری هم در دریافت بودجه از این میزان روشن، سهیم شدند. اما در کنار این دو قانون مشخص، اساسنامه سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران هم هست که در آن به روشنی قید شده که میزان بودجه سالانه سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، در هیئت امنای سازمان طرح و تصویب شده و به شهردار تهران برای اختصاص بودجه ابلاغ می شود. بر مبنای این صراحت قانونی، بودجه مصوب هیئت امنای سازمان، بی کم و کاست باید تخصیص داده شود. اما در سال گذشته و نیز در سال جاری، در اجرای این مصوبه قانونی، در زیرمجموعه های شهرداری تهران، دخالت های غیرقانونی صورت پذیرفته و حتی در ارقام مصوبه ای که امضای شهردار تهران و رئیس شورای اسلامی شهر تهران بر پای آن است، دست برده شده و این ارقام را با کاستی رو به رو کرده و موجب کاهش و اختلال برنامه ای در سازمانی شده که با حدود 400 مرکز فرهنگی هنری در سطح شهر تهران، از معدود ارگان های مورد اعتماد عمومی شهروندان تهرانی و حتی در سطح کشوری است.
سعید اوحدی، رئیس کنونی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران که در دوره مدیریت نزدیک به 17 ماهه خود، با سه شهردار اخیر تهران، در حوزه کاری همکاری داشته، در باره نحوه تخصیص بودجه سازمان در گفت و گویی اظهار داشته بود که «متاسفانه در سال گذشته (1397) بودجه سازمان به دلایل مختلف از جمله موضوع تورم و رکود کشور، رقم قابلی نمیشود. با بودجه فعلی متاسفانه سازمان اکنون تنها قادر است هشت درصد از بودجه تخصیص یافته در سال جاری را برای امور فرهنگی هزینه کند. در جلسه اخیر هیئت امنا این مساله مطرح شد و هم رئیس شورای شهر (محسن هاشمی رفسنجانی) و هم شهردار تهران (در زمان این مصوبه، سیدمحمدعلی افشانی شهردار تهران بود) درباره این بودجه عنوان داشتند که باید به طور کامل تخصیص پیدا کند و مصوبهای نیز برای جرح و تعدیل آن داشتند.»
پیامد این سخن، و در زمانی که پیروز حناچی، شهردار تهران شد و در جلسه 12 دی 1397هیات امنای سازمان، با اکثریت آرای اعضای هیئت امنا، پیروز حناچی به عنوان رییس، و محسن هاشمی به عنوان نایب رییس و سعید اوحدی به عنوان دبیر هیئت امنای سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران انتخاب شدند، بودجه سال ۱۳۹۸ سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران از سوی هیئت امنا تصویب شد.
اما در اختصاص این ارقام، اختلالی ایجاد شد و حتی اختلال مورد بحث، که حاصل تدابیر زیرمجموعه های شهرداری تهران و بی توجهی اعضای شورای شهر به روال قانونی تصویب بودجه این سازمان بود، موجب شد تا سعید اوحدی، در نامه ای این موضوع را اعلام و خواستار بازگشت به ارقام بودجه مصوب قانونی هیئت امنای سازمان شده و عدم تخصیص آن را، که موجب اختلال برنامه ای و پرسنلی این سازمان می شود، دلیلی بر عدم امکان فعالیت در این سازمان دانسته و بنوعی تهدید به استعفا کند.
نامه سعید اوحدی، واکنش هایی را ایجاد کرد. شهردار تهران خواستار گفت و گو در این زمینه شد و رئیس شورای اسلامی شهر هم این نگرش را صحیح ندانست. (یعنی همان دو عضو هیئت امنایی که امضایشان بر پای مصوبه بودجه این سازمان قرار داشت و اکنون، گفتار دیگری را بیان می کنند.) یک عضو شورای شهر تهران، یعنی مجید فراهانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران در این زمینه گفت: «مشکل اساسی درباره بودجه سازمان فرهنگی هنری اختلاف در موعد بودجهبندی این سازمان و شهرداری تهران است. موعد ارائه بودجه پیشنهادی سازمان فرهنگی هنری انتهای اسفندماه اعلام شده اما زمانبندی بودجهای کل شهرداری تهران تا انتهای آذرماه است. این بودجه پیشنهادی دیماه بررسی نهایی و در بهمنماه تصویب میشود.» عجیب است که هیئت امنای سازمان در روز 12 دی بودجه را تصویب کرده است و حالا بحث انتهای اسفندماه، مشخص نیست برچه مبنایی اعلام شده است و از سوی دیگر، بودجه شهرداری را گفته اند انتهای آذرماه زمانبندی اش به پایان رسیده است. بودجه شهرداری که در نیمه اول اسفندماه در صحن شورای شهر به تصویب نهایی رسیده است.
وی افزود: «فاصلهای که بین این ۲پیشنهاد وجود دارد باید برداشته شود تا ناهماهنگیهای صورتگرفته از بین برود.» فراهانی تأکید کرد: «مسلم است براساس قانون سقف ۴درصد از درآمدهای نقدی شهرداری تهران به فعالیتهای فرهنگی سازمان فرهنگیهنری شهرداری تهران اختصاص دارد. من در این رابطه نامهای تنظیم و به ریاست شورا ارسال کردهام. برای حل مشکل بودجه این سازمان باید هیأت امنای سازمان فرهنگیهنری و مجموعه شهرداری اقدامات مقتضی را انجام دهند.»
آیا شهردار تهران و رئیس شورای اسلامی شهر تهران که عضو هیئت امنای این سازمان هستند و در جلسه 12 دی ماه، بر پای مصوبه بودجه سال 1398 این سازمان، امضا کرده و بر آن صحه گذاشنته اند، از این نکته مجید فراهانی، بی اطلاع بوده اند و در این مدت تا تصویب بودجه، هیچ تلاشی برای اصلاح این روند مورد ادعا نداشته اند؟ دیگر عضو شورای شهر تهران، یعنی نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر نیز با واکنش به حواشی ایجادشده پیرامون بودجه سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران گفت: «در مواردی که برخی اقلام هزینهای یا درآمدی در بودجه از قلم بیفتد، شهردار تهران میتواند لایحه اصلاح بودجه تنظیم و به شورا ارائه کند.»
وی اضافه کرد: «ممکن است به هر دلیلی برخی اقلام هزینهای یا درآمدی در فصل تنظیم لایحه یا در دوره رسیدگی به لایحه در صحن شورا و در کمیسیونها از قلم بیفتد یا کاستیای در مورد اعداد و ارقام صورت بگیرد. در این مواقع، راه حل آن ارائه اطلاعات صحیح به صورت حساب شده خدمت شهردار است.»
رسولی افزود: «راه قانونیاش این است که شهردار تهران در آن مورد خاص بر اساس اختیاراتی که دارد، لایحه اصلاح بودجه را تنظیم کند. آن لایحه میآید، در مورد آن سرفصلها که اعداد و ارقام نیازمند اصلاح است، بر اساس آن لایحه درخواستی آقای شهردار به بحث گذاشته میشود، اصلاح و در نهایت ابلاغ میشود.»
مجددا پرسش می شود که چرا این اقدام از سوی شهردار صورت نگرفته است؟ اگر نکته ای وجود داشته، چرا به هیئت امنای سازمان اعلام نشده است؟
حجتالاسلام مصطفی رستمی رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها وعضو هیئت امنای سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران با اشاره به حواشی ایجاد شده پیرامون بودجه این سازمان (که مشخص است از این تفاوت ها اطلاعی نداشته اند) گفته است: «در یک سال اخیر شاهد ممیزی مصوبات هیئت امنا توسط زیرمجموعههای شهرداری تهران بودهایم و تغییری در این رویه اتفاق نیفتاده است؛ هیئت امنای سازمان فرهنگی هنری آمادگی دارند تا نکات کارشناسی مجموعه شهرداری را بشنوند.»
اینجا هم باز جای پرسش است که چرا هیئت امنا در جریان نکات کارشناسی قرار نگرفته و با این رویه در شهرداری تهران، به گفته عضو هیئت امنای سازمان فرهنگی هنری شهرداری، «متاسفانه در یک سال اخیر شاهد بدعتی در این فرآیند قانونی بودیم و آن ممیزی مصوبات هیئت امنا توسط زیرمجموعههای شهرداری تهران است که این اتفاق غیرقانونی و نافی ماهیت هیئت امنا و سازمان فرهنگی هنری است.»
حجتالاسلام مصطفی رستمی در پایان گفته است: «هیئت امنای سازمان فرهنگی هنری آمادگی دارند تا نکات کارشناسی مجموعه شهرداری را بشنوند، اما اجازه تداخل وظایف و تصمیمگیری در حیطه وظایف قانونی هیئت امنای این سازمان را به مجموعههای غیردخیل نمیدهند.»
با این توصیفات، هنوز مشخص نیست چرا بودجه این سازمان، هنوز اختصاص نیافته و تناقض گویی های مسئولان مورد نظر در شهرداری تهران، به نتیجه نهایی نرسیده و این سازمان، همچنان معطل اختصاص بودجه سال 1398 است.
انتهای پیام/