به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، بهروز مرادی در نشست خبری با خبرنگاران در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس که پرسید آخرین وضعیت طرح انتقال آب خزر به سمنان به کجا رسید و آیا مطالعات آن به اتمام رسید، گفت: انتقال آب خزر به سمنان در حوزه مسئولیت شرکت توسعه منابع آب است. بنابراین این طرح امسال با ایجاد ردیف مطالعه و اجرا در دستور کار قرار گرفت.
وی با اشاره به اینکه هزینه این انتقال طبق برآوردهای صورت گرفته به قیمت سال 98، 9200 میلیارد تومان است و طول اجرای این پروژه 4 سال است، گفت: قرار است 200 میلیون مترمکعب آب برای مصارف شرب و صنعت از خزر به سمنان منتقل شود. بحث ما این است که مطالعات زیادی در این خصوص صورت گرفته و در نهایت در سه فصل باید این پروژه انجام شود.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران افزود: فصل نخست آن اکوسیستم دریایی است که ببینیم چگونه پساب را مدیریت کنیم در این خصوص مطالعات عمیقی انجام شده است. به طوری که حتی در خصوص انتقال و حفاری برای لولهگذاری از خط انتقال نفت و گاز نکا و ری استفاده خواهیم کرد.
مرادی خاطرنشان کرد: بحثهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی بر روی این پروژه به خوبی انجام شده به طوری که بحثهای اجتماعی توسط دو دانشگاه صورت گرفته است که در مبدأ و مقصد چه اقداماتی باید صورت بگیرد.
وی ادامه داد: در خصوص اقتصاد آب نیز با وزارت صنعت جلسات مختلفی داشتیم که اگر قرار است آب برای بخش صنعت انتقال داده شود تضمین خرید را صنایع انجام دهد چرا که برای بخش شرب دولت و وزارت نیرو تضمین خرید آب شرب را خواهد داد.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران در پاسخ به این سؤال که آیا انتقال آب خزر به سمنان سیاسی نیست، گفت: اتفاقاً سمنان اولین استانی است که برای تأمین آب از همه روشها استفاده کرده و حتی کلیه چاههای غیرمجاز را مسدود کرده است پس تمام راهکارهای صرفهجویی را پیگیری و انجام داده است و این وزارت نیرو است که در نهایت به این تصمیم رسیده است که تخصیص آب را به سمنان بدهد.
مرادی در ادامه تأکید کرد: در مطالعات تکمیلی شرکت توسعه منابع آب و جلساتی که با محیط زیست داشتیم تمام اقدامات و پیشبینیها صورت گرفته است و حتی اگر یک درخت در مسیر قطع شد چه اقداماتی باید صورت بگیرد تا به محیط زیست آسیبی نرسد پس اگر محیط زیست تأییدیه نهایی خود را برای این پروژه کامنت بگذارد این پروژه به عملیات اجرایی میرسد پس حتی در جلسات محیط زیست تأکید کرده به شرطی این پروژه باید اجرایی شود که در حفظ محیط زیست تأکید شود و برای حفظ جنگها و محیط زیست از ما تضمینهایی خواهد خواست.
وی در پاسخ به این سؤال که تصفیه آب در مسیر انتقال چگونه خواهد بود آیا در مبدأ یا مقصد این تصفیه آب صورت خواهد گرفت، گفت: تصفیه در مبدأ موردنظر است البته طرحی نیز پیشنهاد داده شده است که پساب را هم به شیوه استاندارد بینالمللی تصفیه و انتقال دهیم.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران افزود: پیشنهاد سازمان محیط زیست در خصوص وضعیت پساب انتقال آب خزر به سمنان این است که پساب را در عمق 300 متری پخش کنیم که البته این اقدام به صورت افقی مدنظر محیط زیست است.
* 8 برابر شدن تولید انرژی نیروگاههای برقابی
مرادی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس که پرسید میزان تولید انرژی توسط نیروگاههای برقابی امسال در چه حدی رشد داشته است، گفت: در سه ماهه نخست سال 98، 4400 گیگابایت ساعت توسط نیروگاههای برقابی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران تولید شده است که این میزان تا پایان شهریور از مرز 7 هزار گیگابایت ساعت عبور خواهد کرد و این آمارها نشان میدهد که امسال علاوه بر نیروگاههای برقابی تحت پوشش شرکت توسعه منابع آب توسط سایر نیروگاههای برقابی 8 برابر رشد خواهد داشت و مجموعاً میتوانیم به مرز 20 هزار گیگابایت ساعت برسیم.
* تکمیل مطالعات سد و نیروگاه بختیاری
وی در خصوص اینکه آیا سد بختیاری که سالها بود متوقف شده بود آیا قرار است عملیات احداث آن آغاز شود، گفت: مطالعات سد و نیروگاه بختیاری در حال تکمیل است و الان وارد فاز دو مطالعات شده است. این طرح با مشارکت مشاوران ایرانی و خارجی قرار است با هزینه 2 میلیارد یورو احداث شود.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران، تأکید کرد: این حجم از سرمایه و منابع مالی از طریق منابع عمومی و دولتی امکانپذیر نیست مگر از طریق فاینانس خارجی. پس ما تمام اقدامات فاینانس را از مسیر شورای اقتصاد دنبال کرده و آن را اخذ کردیم.
مرادی ادامه داد: تمام مذاکرات انجام و قرارداد برای امضا آماده است به شرط اینکه مشکلات بین بانکی مرتفع شود تا طرح وارد مرحله اجرایی شود.
وی تصریح کرد: پس باید بانکهای ایرانی با یکدیگر وارد چرخه شوند تا 2 میلیارد یورو را قبول کنند تا این هزینه را به بانکهای خارجی اعلام کنند.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با اشاره به اینکه در راستای کمک به پایداری شبکه برق کشور نیروگاه برقابی سردشت به زودی وارد مدار خواهد شد، گفت: با اتمام عملیات اجرایی خط انتقال برق یکی از پیشنیازهای راهاندازی نیروگاه طرح سد سردشت به بهرهبرداری رسید و امکان اتصال نیروگاه سردشت به شبکه برق سراسری کشور در آیندهای نزدیک میسر شد.
مرادی ادامه داد: ظرفیت نصب نیروگاه برقابی سردشت برابر 150 مگاوات بوده و توان تولید 421 گیگابایت ساعت برق در سال را دارد که پیشبینی میشود اولین واحد این نیروگاه در زمان پیک مصرف برق تا پایان تیر ماه وارد مدار شده و دو واحد دیگر نیز پس از آن به بهرهبرداری میرسد.
وی در خصوص سایر طرحهای دیگر گفت: عملیات اجرایی سد سرنی و تصفیهخانه در استان هرمزگان که در شرایط تحریم به صورتی مؤثر از محل اعتبارات بانک توسعه اسلامی تأمین مالی میشود رو به اتمام است بنابراین به زودی شاهد آبگیری این سد و افتتاح تصفیهخانه جهت تأمین آب شرب منطقه خواهیم بود.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران ادامه داد: از ابتدای سال جاری بهرهبرداری و افتتاح طرحهای توسعه منابع آب در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفت، این طرحها که در قالب 61 طرح و 120 پروژه و در 12 استان کشور در حال اجرا است چشمانداز مناسبی را برای توسعه اقتصادی ایجاد کرده است و نقش مهمی در ارتقای معیشت و فقرزدایی، تأمین آب شرب و صنعت، بهبود استانداردهای زندگی مردم و توزیع درآمد مناسب ایفا خواهد کرد.
مرادی گفت: در راستای اجرایی شدن اولین گام این بخش طرحهای شرکت آب و نیرو در این حوزه شامل تونل نوسود و قطعه اول سامانه گرمسیری سد اسکله در دو نیروگاه داریان، سد هیروی در استان کرمانشاه و سد سردشت و تصفیهخانههای مربوطه در استان آذربایجان غربی در ابتدای سال جاری تماماً توسط ریاست جمهوری به بهرهبرداری رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: همچنین بهرهبرداری از خط 230 کیلوولت دو مدار سیمره آبدانان به دهلران، آمادگی جهت بهرهبرداری از پل سه بلوطک، تأمین اساسی واحد دوم نیروگاه لوارک، اخذ مجوز شورای اقتصاد برای طرحهای بختیاری، چشمیر، خرسان 3، تلمبه ذخیرهای رودبار و نیز گشایش اعتبار اسنادی و افزایش 25 درصد طرح چشمیر از دیگر اقدامات شرکت آب و نیرو است.
انتهای پیام/