ساعت ۱۱ و ۳۰ دقیقه صبح امروز زلزله شهرستان مسجد سلیمان استان خوزستان را لرزاند. هرچند که این زلزله تاکنون خسارتهای مالی و صدمات جانی چشمگیری نداشته است اما انجام نکات ایمنی حین و بعد از زلزله با جان افراد عجین شده است.
به گزارش خبر فوری، زلزله قبل از وقوع خبر نمی دهد و بشر همچنان توانایی پیشبینی آن را ندارد، بنابراین باید از خود در برابر این مخاطر طبیعی دفاع کنیم. بر اساس اعلام سازمانهای متولی بسیاری از نقاط کشور ما در معرض زلزله است، بنابراین باید همواره برای مقابله با آن آماده باشیم، چرا که در صورت عدم آمادگی با صدمات و خسارات آن روبه روی میشویم.
یکی دیگر از نکتههایی که همواره باید نسبت به آن آگاهی داشته باشیم این است که با دانش کنونی بشر زلزله قابل پیشبینی نیست بنابراین باید دست رد به شایعات زد و ضمن حفظ آرامش و خونسردی، با حادثه روبه رو شد. رفتارهای هیجانی و احساسی در زلزله، می تواند منجر به آسیبهای جسمی و روانشناختی شود چنان که در زلزله امروز نیز سازمان امداد و نجات هلال احمر از کشته شدن یک نفر بر اثر سکته پس از زلزله خبر داده است، بنابراین گاهی ترس از حادثه مرگبارتر از حادثه است.
پیش از وقوع زمین لرزه
اگر داخل منزل هستید:
-اگر در ساختمان (خانه یا محل کار) هستید؛ بهترین اقدام پناهگیری است.
-برای اینکه زلزله شما را زمین نزند، روی زانوهای خود بنشیند.
-برای آنکه خودتان را در برابر اشیای پرتاب شده در فضای منزل، محافظت کنید؛ با بازوان خود، سر و گردنتان را بپوشانید.
-اگر در معرض خطر اشیائی که سقوط میکنند هستید و میتوانید بدون آنکه خطری شما را تهدید کند، حرکت کنید؛ برای محافظت بیشتر، به حالت چهار دست و پا حرکت کنید و در زیر یک میز یا نیمکت محکم قرار بگیرید.
-اگر میز یا نیمکت محکمی در نزدیک شما نیست؛ به حالت چهار دست و پا حرکت کنید و کنار یک دیوار داخلی قرار بگیرید. هرگز کنار شیشه، پنجرهها، درهای خروجی و دیوارهای خارجی و هر چیزی که ممکن است سقوط کند (مانند لوستر، اشیای آویزان یا تزئینات منزل)؛ قرار نگیرید.
-همان جا که پناه گرفتهاید، بمانید تا لرزهها تمام شود. به هیچ وجه جا به جا نشوید.
-اگر هنگام وقوع زلزله، در رختخواب هستید، همان جا بمانید و بالش را روی سر خود قرار دهید اما اگر رختخواب زیر اشیائی مانند لوستر قرار دارد، فوراً جا به جا شده و به نزدیکترین محل امن پناه ببرید.
-برای پناهگیری، در چارچوب درها قرار نگیرید چون چارچوب درها نمیتوانند از شما در مقابل اشیای پرتاب شده در فضای خانه و یا اشیائی که سقوط میکنند، محافظت کنند. به علاوه، معلوم نیست که بتوانید در حالت ایستاده در چارچوب در، تعادل خود را حفظ کنید.
-به هیچ وجه از آسانسور استفاده نکنید. اگر داخل آسانسور هستید سریعاً در اولین توقف، از آن خارج شوید.
اگر در فضای باز حضور دارید:
-هرجایی که هستید، توقف کنید. از دیوارها و ساختمانها فاصله بگیرید.
-از ورود به داخل ساختمانها و نزدیک شدن به تیرکهای برق، تلفن و مانند آن خودداری کنید.
-بنشینید! سر و گردن خود را با دست و بازوانتان بپوشانید و صبر کنید تا لرزهها تمام شود.
اگر در داخل خودرو در حال حرکت هستید:
-هر چه سریعتر در مکانی امن توقف کنید (از توقف در مجاورت ساختمانها، درختان، پلها و تیرکهای برق، تلفن و مانند آن خودداری کنید. بعد از توقف، در داخل خودرو بمانید.
-زمانی که زلزله پایان یافت، با احتیاط به راه خود ادامه دهید، اما از پلها و جادههای آسیبدیده دوری کنید.
بعد از وقوع زلزله
-وقتی لرزهها پایان یافت؛ اطراف را نگاه کنید. اگر ساختمان صدمه دیده و مسیر باز و امنی برای خروج وجود دارد؛ ساختمان را با احتیاط ترک کنید و به فضای باز و دور از نواحی آسیبدیده بروید.
-باید آماده لرزشهای بعدی باشید. این لرزش ها ممکن است آن قدر قوی باشند که به ساختمانهای بدون استحکام آسیب وارد کنند. بنا بر این همیشه آماده انجام مراحل پناهگیری که در بالا به آن اشاره کردیم؛ باشید.
-قفسهها و کابینتها را باید با احتیاط باز کنید چون اشیای موجود در آنها ممکن است سقوط کنند.
-از نزدیک شدن به نواحی آسیبدیده دوری کنید مگر آنکه پلیس، مأموران آتش نشانی یا سازمانهای امدادی به کمک شما نیاز داشته باشند.
-از طریق رادیو یا تلویزیون یا شبکههای اجتماعی رسمی و معتبر، اخبار و اطلاعات موثق و دستورالعملهای مربوط به اقدامات اضطراری را کسب کنید.
-اگر فرد مصدومی در اطراف شما هست و شما دوره کمکهای اولیه را گذراندهاید، با رعایت اصول ایمنی، به او کمک کنید.
-نهایت احتیاط را بعد از وقوع زلزله، برای تمیز کردن ساختمانها داشته باشید. هرگز سعی نکنید خودتان آوارهای سنگین را جا به جا کنید.
-در صورتی که به هر دلیلی از منزل خارج می شوید، شیر اصلی گاز و آب را ببندید.