نشنال اینترست: میدان ابتکار عمل ایران در منطقه بسیار وسیع است

به گزارش مشرق، روزنامه «کیهان» در ویژه‌های خود نوشت:

نشنال اینترست نوشت: مقامات ایالات متحده گفتند هواپیمای بدون سرنشینی که خط لوله در عربستان سعودی را هدف گرفت، از عراق شلیک شده بود. ۵ روز بعد یک موشک در نزدیکی سفارت ایالات متحده در بغداد فرود آمد و واشنگتن نیروهای تحت حمایت ایران را مقصر دانست. در اواسط ماه ژوئیه یک سری حملات موشکی در نزدیکی نیروهای ایالات متحده در تاجی و موصل رخ داد.

بیشتر بخوانید:

یورونیوز: ایران به اروپا ضرب‌الاجل داد نرخ دلار سقوط کرد


حملات موشکی، حمله به تانکرهای نفتکش و اقدام ایران در هدف گرفتن هواپیمای بدون سرنشین آمریکا شاید همگی مبنی بر تهدیدهای احتمالی علیه ایالات متحده در خاورمیانه باشند. اما مهمتر این است که نشان می‌دهند هرگونه درگیری با ایران قطعاً به عراق نیز کشیده خواهد شد. ایالات متحده شماری از گروه های شبه نظامی شیعه تحت حمایت ایران در منطقه را گروه تروریستی خوانده است. برخی از این گروه‌ها از سال ۲۰۱۸ به طور رسمی بخشی از نیروهای امنیتی عراق بوده‌اند. ایران حتی پیشنهاد کرده با عراق در زمینه دفاع هوایی و برگزاری رزمایش‌های نظامی مشترک همکاری داشته باشد. این شرایط یک شبکه پیچیده از نیروهای مرتبط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و همچنین دولت عراق ایجاد می‌کند.


در آن‌سوی آب‌های خلیج فارس و دریای عمان، حوثی‌ها در یمن از سال ۲۰۱۵ تاکنون علیه اتحاد تحت رهبری عربستان سعودی جنگیده‌اند. از ماه مه به بعد حوثی‌ها حملات خود علیه عربستان سعودی را افزایش داده‌اند که از جمله آنها می‌توان به حملات مهلک هفت روزه در جنوب عربستان سعودی اشاره کرد.


ایران ایفای نقش در یمن، عراق، سوریه و لبنان، و مواجهه با ایالات متحده و متحدان منطقه‌ای آن را سیاستی مرتبط می‌داند. ایران در این رابطه به شیوه‌ای کلاسیک با ترکیب اهداف نظامی و سیاسی همراه با ابتکار عمل‌های اقتصادی و فرهنگی کار می‌کند. خبرگزاری‌ها از یک‌سری توافقنامه‌های جدید بین ایران، عراق و سوریه برای تسهیل شبکه جاده‌ای و تجارت بین سه کشور خبر دادند.


ایالات متحده نیز می‌داند که سیاست‌های آن در رابطه با ایران بر سوریه، لبنان، عراق و سایر کشورها تأثیر می‌گذارد. در جریان توافق با ایران، سیاست‌ها در قبال حزب‌الله و همچنین سوریه نیز مدنظر گرفته شد. تهدیدهای ایران به بستن تنگه هرمز هم با حملات به تانکرهای نفتکش در منطقه مربوط است. حملات هواپیماهای بدون سرنشین به تأسیسات نفت عربستان سعودی و حملات موشکی در عراق نیز به سیاست‌های آمریکا در قبال ایران ربط دارد. صحنه نمایش به‌شدت گسترده است و شاید حتی حملات هوائی اسرائیل را نیز شامل شود که بدین ترتیب، دامنه درگیری هزاران کیلومتر خواهد بود.


بهتر است که خاورمیانه امروز از این پارادایم درک شود، یعنی خاورمیانه‌ای که صحنه یک سری درگیری‌های متقابل بین ایالات متحده و متحدانش با ایران، متحدان و گروه‌های تحت حمایت آن است. دولت ترامپ پیشتر به‌وضوح نشان داده که ایران را مسئول مستقیم رفتار گروه‌های تحت حمایت آن می‌داند و با زدن برچسب گروه تروریستی به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ارتباط سیاست‌گذاری‌ها در خاورمیانه را آشکار ساخته است. چه ترامپ تصمیم تغییر رویکرد خود بگیرد و چه دولت بعدی در ایالات متحده درصدد بازگشت به توافق هسته‌ای برآید، مسأله ضروری این است که همه تنش‌ها از لبنان تا یمن به‌عنوان بخشی از سیاست‌گذاری در قبال ایران درنظر گرفته شوند.

 

برچسب ها:

سیاسی