به گزارش مشرق، حجتالاسلام رئیسی، رئیس قوه قضائیه امروز در ادامه نشست با فعالان محیط زیست، درباره "توافقنامه پاریس" با اشاره به وجود اسناد بالادستی محیط زیستی در کشور اظهار کرد: با وجود این اسناد، هیچ نیازی به توافقنامههایی مثل پاریس نداریم؛ عقل و نقل و دین ما بهاندازه کافی به آن پرداخته و الآن ما برای حفظ محیط زیست نیاز به ورود به این حیطه نداریم البته نیاز به همکاریهای بینالمللی داریم.
رئیسی با توجه به سخنان یکی از فعالان محیط زیستی در خصوص دیپلماسی محیط زیست ضمن تأکید بر اهمیت این موضوع تصریح کرد: ما 15 همسایه داریم که ارتباطات بسیار نزدیکی در مورد محیط زیست با آنها وجود دارد.
وی با ابراز اینکه میز دیپلماسی محیط زیست باید یکی از فعالیتها باشد، افزود: حقوقدانان باید از متخصصان بخشهای مختلف محیط زیست نظرخواهی و به نظرات آنها توجه کنند.
بیشتر بخوانید:
فیلم/ حجتالاسلام رئیسی: حفظ محیط زیست از جلوههای امر به معروف است
توضیحات حجتالاسلام رئیسی درباره پرونده متهمان محیط زیستی
رئیس قوه قضائیه با تأیید اینکه آموزش قضات در خصوص مباحث محیط زیستی حرف بسیار درستی است، گفت: ما بخش آموزشمان را موظف کردیم که آموزش این تخصص ولو بهاجمال صورت گیرد.
رئیسی با تأکید به اینکه تغییرات در هر منطقه باید با توجه به حفظ فرهنگ آن منطقه باشد به تغییرات ایجادشده در اطراف حرم مطهر رضوی در شهر مشهد اشاره و اضافه کرد: متأسفانه در شهر مشهد بدون توجه به فضای اطراف حرم بلندمرتبهسازی شده که موجب دیده نشدن گنبد مطهر شده است و مورد دغدغه مشهدیها و علاقهمندان به امام رضا(ع) شده است. باید بافت فرسوده اصلاح شود اما این اصلاح باید با توجه به حرم مطهر و تاریخ هزارساله مشهد مقدس که در این نقطه شکل گرفته، باشد. کسی منکر رفع نیازها نیست اما این کار باید با حفظ میراث ملی و مردمی صورت بگیرد.
رئیس قوه قضائیه همچنین با اشاره به مسابقه تسلیحاتی که بین مستکبران شکل گرفته افزود: براساس خبر میگویم که امروز مسابقه تسلیحاتی مستکبران آمریکایی و اروپایی محیط زیست را مورد خطر قرار داده است و آنها با سلاحهای هستهای و برای منافع شخصی و گروهی خودشان محیط زیست را به خطر انداختهاند.
رئیسی همچنین راجع به موضوع تالاب انزلی تصریح کرد: مسئولان نباید اجازه دهند که فاضلاب شهر وارد تالاب انزلی شود مگر این تالاب کم ثروتی است؟ این آسیب کاملاً جدی است و خداوند آن اقلیم را برای این منطقه قرار داده است که باید حفظ شود.
وی 3 هزار محیطبان سازمان حفاظت از محیط زیست را جلوهای از محیطبانی دانست و تأکید کرد: اما محیطبانی فقط وظیفه اینها نیست و اگر محیط زیست به خطر افتاد فقط آنها نباید پاسخگو باشند.
رئیس قوه قضائیه ضمن تشکر از زحمات محیطبانان بابت محافظت از ثروت مردم و همچنین تشکر از فعالیت سازمانهای مردمنهاد که بدون چشمداشت فعالیت میکنند گفت: وقتی به درختی آسیب میرسد گویی که کسی به فرزندان اینها آسیب زده است باید از کار اینها حمایت قانونی و قضایی شود و سازمان جنگلها و محیط زیست به گزارشهای آنها توجه کند.
رئیسی تقارن روز حفظ محیط زیست و محیطبان با ولادت امام رضا(ع) را بسیار ارزشمند دانست و با اظهار اینکه بیش از دلایل نقلی برای حفظ محیط زیست دلایل عقلی وجود دارد، گفت: امروز محیط زیست، جانوران و موجودات مختلف باید حفظ شود و لازمه زنده بودن طبیعت حفظ محیط زیست است که عقل به آن حکم میکند.
وی با ابراز اینکه حفظ محیط زیست در جای جای قرآن کریم وجود دارد گفت: در مقالات مختلف به آیات و روایات ائمه که بر حفظ محیط زیست تأکید دارند اشاره شده است.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه ائمه اطهار(ع) در روش عملی خودشان حفظ محیط زیست را در جای جای زندگی خود رعایت میکردند، به اسناد بالادستی جمهوری اسلامی ایران و اصل 50 قانون اساسی در خصوص حفظ محیط زیست اشاره و خاطرنشان کرد: در کشور ضرورت توسعهیافتگی احساس میشود اما هرگونه توسعه فرع بر محیط زیست است.
رئیسی با یادآوری اینکه احداث کارخانه، سد و کارگاه فرع بر حفظ محیط زیست است، تصریح کرد: اگر از مطالعات معلوم شود که محیط زیست به خطر میافتد کارخانه و کارگاه را نباید در آنجا احداث کرد.
وی با توجه به اینکه قانون اساسی، اساس را بر توسعهیافتگی و اصل را بر حفظ محیط زیست قرار داده است، به مسئولیت مردم و دولت در خصوص حفظ محیط زیست تأکید کرد و افزود: حفظ محیط زیست یکی از جلوههای امر به معروف و نهی از منکر است و با هرگونه تخریب باید برخورد لسانی، انتظامی و قضایی کرد.
رئیس قوه قضائیه با اعلام اینکه حفظ محیط زیست یک معروف است از همه نخبگان، فرهیختگان و دردآشنایان که مسائل اجتماعی و محیط زیستی را دنبال میکنند که میدانند آب، خاک، جنگل و هوا سرمایه الهی برای حفظ زندگی است خواست تا اگر میبینند که امروز تخریبگران وابسته به ثروت و قدرت در حال تخریب محیط زیست هستند مقابلشان بایستند، چرا که تخریب از طرف هیچ سازمان و مؤسسهای نیز پذیرفته نیست.
رئیسی با ابراز اینکه نزولات آسمانی در همه جای عالم بهعنوان برکت مطرح است، با اشاره به نگرانی برخی افراد از این نزولات اضافه کرد: این نگرانی نشان میدهد که زیرساختها آماده نیست لایروبیها انجام نشده، جنگلهایی که میتواند مانع سیلاب شود تخریب شده و مسیلها مورد آسیب و ساختوساز سوداگران، سودجویان و زیادهخواهان قرار گرفته است.
وی از مردم و سمنها که مسائل محیط زیستی را با دغدغه دنبال میکنند و میدانند که نگاه منطقهای و اقلیمی به محیط زیست آسیب میزند خواست با این نگاه مقابله کنند و اظهار کرد: ضرورتها باید بهقدری پیچیده در قانون در نظر گرفته شود که نتوان بهسهولت به جنگل دستاندازی کرد.
رئیس قوه قضائیه با تأکید بر اینکه قطع یک درخت باید با سازوکار دقیقی صورت بگیرد و در دست یک کمیسیون نباشد افزود: پروژه اقتصادی نباید آب، خاک و جنگل را تهدید کند استثنائات را باید قانون تعیین کند و در اختیار شورای ده، بخشدار و فرماندار نباشد بلکه یک جمع متخصص و علمی که مسئولیتپذیر هم باشند آن را بهعهده بگیرند. در یک منطقه کوچک شورا و شهردار بافت را تغییر میدهند و شیوه شورا و شهردار ماقبل خود را هم قبول ندارند.