پیگیری‌های دستگاه دیپلماسی ایران درباره شیخ زکزاکی

به گزارش مشرق، این روزها وضعیت جسمانی «شیخ ابراهیم زکزاکی» رهبر جنبش اسلامی نیجریه (IMN) که از آذر ۱۳۹۴ (دسامبر ۲۰۱۵ میلادی) در حدود سه سال و هفت ماه پیش و بعد از یورش ارتش و پلیس این کشور به حسینیه بقیه‌الله (عج) در شهر زاریا و منزلش در ایالت «کادونا» در شمال نیجریه به همراه همسرش «زینت ابراهیم» دستگیر و از آن زمان در حبس خانگی به سر می‌برد، رو به وخامت رفته است. 

با وجود اینکه، دادگاه عالی نیجریه یک سال بعد حکم  آزادی فوری زکزاکی را صادر کرد، اما دولت این کشور تاکنون اقدامی در این خصوص صورت نداده است.

قاضی دیوان عالی ایالت کادونا نیجریه هم آبان ۱۳۹۷ با درخواست تودیع وثیقه برای آزادی زکزاکی و همسرش مخالفت کرد و گفت که وکلای محبوسان، ادله کافی از وخیم بودن وضعیت سلامتی موکلان خود ارائه نداده‌اند تا دادگاه بتواند با درخواست تودیع وثیقه موافقت کند.

بیشتر بخوانید:

کاش رنگ چشم زکزاکی هم آبی بود

سکوت بین المللی درباره شرایط بحرانی سلامت شیخ زکزاکی

شیخ زکزاکی در حبس خانگی به سر می‌برد و براساس اخبار رسیده در وضعیت جسمانی مناسبی نیست و با وجود اینکه چندی پیش گروهی از پزشکان خارجی اقدام به بررسی وضعیت سلامت وی کردند،‌ ولی وضعیت جسمی او و همسرش هر روز بدتر می‌شود. در همین خصوص «بدیعه زکزاکی» گفته «چندی پیش یک گروه از پزشکان خارج از نیجریه برای بررسی وضعیت سلامت شیخ و همسرش به نیجریه آمدند و آزمایشاتی را انجام دادند که براساس نتیجه‌های اعلام شده شیخ زکزاکی و همسرش دارای مشکلات متعددی از جمله از ناحیه سر، گردن، چشم و... هستند.»

 به گفته بدیعه زکزاکی شرایط جسمی شیخ و همسرش مساعد نیست و نیاز است که برای درمان به بیمارستانی در هندوستان بروند.

در همین خصوص، سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هفتم اردیبهشت سال جاری اقدام دولت نیجریه در خصوص اجازه ملاقات و معاینه یک تیم پزشکی از شیخ ابراهیم زکزاکی و همسرش را مثبت ارزیابی و از آن استقبال و ابراز امیدواری کرد با درمان کامل شیخ زکزاکی و همسرش در داخل و یا خارج از نیجریه، روند تعامل و گفت‌وگوی سازنده بین مسئولان جنبش اسلامی و دولت نیجریه منجر به حل مشکلات و آزادی کامل او شود.

یک ‏تیم پزشکی وابسته به کمیسیون حقوق بشر اسلامی لندن، (روز جمعه ششم اردیبهشت) برای اولین بار موفق شد با شیخ «ابراهیم زکزاکی» و همسرش «زینت ابراهیم» در محل اسارتشان دیدار کرده و شرایط جسمانی آن‌ها را بررسی کند.

از زمان بازداشت شیخ زکزاکی تاکنون تظاهرات و اعتراضات متعددی در نیجریه برای آزادی او انجام شده و این روزها نیز ابوجا پایتخت نیجریه شاهد تظاهرات حامیان شیخ زکزاکی بود و تظاهرکنندگان ضمن اعتراض به ادامه بازداشت غیرقانونی او، خواستار آزادی هر چه سریع‌تر شیخ زکزاکی شدند که با واکنش پلیس این کشور مواجه شد و ۳۸ نفر از حامیان شیخ زکزاکی در این تظاهرات‌ها بازداشت و دادگاهی شدند و تعدادی هم به قید وثیقه آزاد و چند تن هنوز در بازداشت هستند. حتی جنبش اسلامی نیجریه نیز اعلام کرد که پلیس ۲ نفر از اعضای این جنبش را در جریان تظاهرات اخیر در مقابل پارلمان در ابوجا، به قتل رسانده است.

*حضور کاردار سفارت نیجریه در وزارت خارجه و ابلاغ نگرانی ایران درباره وضعیت زکزاکی

در همین خصوص برخی کاربران فارس خواستار ورود دستگاه دیپلماسی به این قضیه شدند، در همین زمینه «سید عباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه هفدهم تیر ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران عنوان کرد: «جمهوری اسلامی ایران از ابتدای تضییقاتی که برای ایشان ایجاد شد پیگیر موضوع بوده هم از راه‌های دیپلماتیک و سیاسی و هر چه در توان بود انجام شده است و اخیرا کاردار سفارت نیجریه به وزارت خارجه آمد و مراتب نگرانی ایران به وی ابلاغ شد و ایشان توضیحاتی داد و قرار شد نگرانی‌های ما را منتقل کند.»

موسوی بیان کرد: «لزوم حفظ جایگاه و شأن ایشان برای ما و مسلمانان و دولت نیجریه لازم و واجب است و امیدواریم تلاش‌هایی که صورت می‌گیرد و گشایش‌هایی که در بحث پزشکی ایشان ایجاد شده به نتیجه برسد و ایشان سلامتی کامل خود را بازیابد و زمینه خلاصی ایشان از بند فراهم شود.»

از سوی دیگر موسسه حقوق بشر ایران ( صلح زیبا) در نامه‌ای از دبیرکل سازمان ملل متحد خواست هر چه سریع‌تر امکان آزادی شیخ زکزاکی و معالجه او را فراهم کند.

*توضیحات سفیر ایران در ابوجا

«مرتضی رحیمی زارچی» سفیر ایران در ابوجا نیز ۱۸ تیر ماه در تشریح اقدامات صورت گرفته در خصوص شیخ زکزاکی با بیان اینکه «تاکنون اقدامات متعدد و خوبی برای آزادی و درمان شیخ ابراهیم زاکزاکی و همسرش از سوی طرف‌های مختلف انجام شده است»، گفت: «سفارت جمهوری اسلامی ایران نیز در چارچوب روابط سیاسی 2 کشور و بر اساس دستور العمل‌های وزارت امور خارجه در همین راستا گام‌های فشرده و مفیدی برداشته و با جهات مختلف در تماس و گفتگو بوده است. در نتیجه این گفت‌وگوها و اقدامات مقامات نیجریه‌ای با پذیرش یک تیم پزشکی برای معاینه شیخ و همسرش گامی موثر در جهت فراهم کردن زمینه معالجه آنها بر اساس تشخیص تیم پزشکی در خارج از نیجریه برداشته‌اند که مورد استقبال جمهوری اسلامی نیز قرار گرفت. بر مبنای اطلاعات منتشره هم اکنون چندی است که تیم پزشکی گزارشش را داده و وکلای شیخ آن را تنظیم کرده تا به دادگاه ارائه کنند.»

رحیمی تصریح کرد: «وکلای شیخ زکزاکی، فرزند شیخ و دیگران دنبال تشکیل هر چه سریعتر دادگاه هستند تا گام بعدی که رای به آزادی شیخ و همسرش برای درمان در خارج از کشور است برداشته شود.‌ انتظار می‌رود با پیگیری‌های جاری این امکان هر چه زودتر فراهم شود.»

از سوی دیگر نیز رئیس مجمع ملی نیجریه اخیرا اعلام کرد که با توجه به گسترش اعتراضات مردمی در خصوص وخامت حال زکزاکی، قصد دارد شخصا به این پرونده رسیدگی کند.

شیخ ابراهیم زکزاکی متولد ۱۳۳۲ شمسی، روحانی شیعه و رهبر جنبش اسلامی نیجریه با تأسیس جنبش اسلامی نیجریه، ۳۰۰ مدرسه اسلامی در نیجریه و کشورهای همسایه آن تأسیس کرده‌ و مؤسسات خیریه‌ای برای ارائه خدمات مالی درمانی و آموزشی به شیعیان راه‌اندازی کرده است. او از اواخر دهه ۱۹۷۰ میلادی، همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، تبلیغ دینی در نیجریه را با جذب ده‌ها نفر آغاز کرده و تعداد پیروان مکتب اهل بیت در نیجریه، در دهه ۱۳۹۰ شمسی، با تلاش‌های وی به میلیون‌ها نفر رسیده است. گفتنی است سه فرزندش، در حمله نیروهای نظامی نیجریه به راهپیمایی روز قدس در سال ۱۳۹۳ به شهادت رسیدند. 

برچسب ها:

سیاسی