اروپایی‌ها ایران را سر کار گذاشته بودند/ درخواست اروپایی‌ها برای عقب‌نشینی از افزایش غنی‌سازی بی مورد است/ مجلس پشتیبان تصمیمات دولت است

اروپایی‌ها ایران را سر کار گذاشته بودند/ درخواست اروپایی‌ها برای عقب‌نشینی از افزایش غنی‌سازی بی مورد است/ مجلس پشتیبان تصمیمات دولت استروز گذشته، جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد، از این پس، به محدودیتی که در برجام برای میزان غنی‌سازی اورانیوم تعیین شده، پایبند نخواهد ماند؛ بنابراین، قرار است از این به بعد، غنی‌سازی اورانیوم بیشتر از ٣.٦٧ درصدی باشد که البته این میزان از غنی‌سازی خارج از چهارچوب برجام نیست.

به گزارش «تابناک»؛ در واکنش به اعلام ایران مبنی بر بالا بردن سطح غنی‌سازی اورانیوم ـ که جمهوری اسلامی آن را «کاهش تعهدات ایران در قالب برجام» می‌داند ـ نهاد‌ها و مقامات بین‌المللی نسبت به این تصمیم ایران واکنش نشان دادند.

آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای، در واکنش به این خبر اعلام کرد، از تصمیم ایران برای نقض برجام آگاه است. در این پاسخ آمده است، بازرسان این آژانس در ایران به کار نظارتشان بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران ادامه می‌دهند و به محض اینکه تحولات اخیر را تأیید کنند، این موضوع را به مرکز گزارش خواهند کرد.

اتحادیه اروپا نیز ضمن ابراز نگرانی از افزایش غنی‌سازی اورانیوم از ایران خواسته است تا بیش از این توافق برجام را نقض نکند. این اتحادیه از تهران خواست هر چه زودتر از اقدام متقابل خود دست بکشد و سطح غنی‌سازی اورانیوم را به مقداری که در برجام تعیین شده، کاهش دهد.

با این حال، واکنش‌ها در کشور به این موضوع متفاوت بود، به گونه ای که بسیاری از نمایندگان مجلس بر این باورند اقدام متقابل ایران علیه این قدرت‌های جهانی دیرهنگام نیز بوده و ایران باید پیش از این‌ها اقدام به افزایش سطح غنی‌سازی می‌کرد؛ ضمن آنکه اقدام ایران برای افزایش غنی‌سازی نیز خارج از چهارچوب برجام نیست.

سیامک مره‌صدق، نماینده کلیمیان ایران در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به این موضوع و افزایش میزان غنی‌سازی اورانیوم به بیش از ۳.۶ درصد گفت: یکسری امتیازاتی که ما در برجام به طرف مقابل دادیم، امتیازاتی بود که در نهایت صداقت بود و از آنجایی که ما اصلا قصد رفتن به سمت ساخت سلاح‌های کشتار جمعی را نداریم و نیازی هم به آن‌ها نداشتیم؛ دادن این امتیازات به تعبیر مقام معظم رهبری، یک نمایش قهرمانانه بود.

نماینده کلیمیان ایران در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: اصل اولیه در حقوق بین‌الملل، اقدام متقابل است. وقتی طرف مقابل دشمن تاریخی ملت ایران هم هست و به ما چنگ و دندان نشان می‌دهد، نرمش و ملاطفت ما محلی از اعراب ندارد و ما باید خیلی سریع‌تر اقدام متقابل را انجام داده و پاسخ مناسب را به دشمن می‌دادیم.

همچنین ابوالفضل حسن‌بیگی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به تصمیم اخیر ایران برای افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم، این اقدام ایران را مغایر با بند‌های برجام ندانست و گفت: جمهوری اسلامی ایران در یک سال گذشته، با عمل به تعهداتش در برجام، صبر استراتژیک داشت، اما متأسفانه اروپایی‌ها به تعهداتشان عمل نکردند.

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس تصریح کرد: درخواست اروپایی‌ها برای عقب‌نشینی ایران از افزایش سطح غنی‌سازی و کاهش تعهداتش در چهارچوب برجام بی مورد است، زیرا خودشان در اجرای مفاد برجام بدعهدی کرده‌اند، اما از ایران انتظار دارند که منفعلانه عمل کند.

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در پایان خاطرنشان کرد: ایران از برجام خارج نشده و از آن حمایت می‌کند، اما طرف‌های غربی، به ویژه اروپایی‌ها باید به تعهدات خود عمل کنند، ولی جمهوری اسلامی ایران نیز معطل اقدامات آن‌ها نخواهد ماند.

محمدمهدی زاهدی، دیگر نماینده مجلس بود که درباره اقدام جمهوری اسلامی ایران در افزایش غنی‌سازی ۳.۶۷ درصد در گام دوم کاهش تعهدات برجامی گفت: آمریکا و اروپا با همراهی یکدیگر بیش از پنج سال است که ایران را سرکار گذاشته و با جمهوری اسلامی بازی کردند.

وی افزود: اروپایی‌ها در یک سال گذشته جز بازی با کلمات، کار اساسی و عملی در قبال تعهداتشان به ایران انجام نداده‌اند و به مطالبات اساسی ایران در برجام و لغو تحریم‌ها اعتنایی نکرده‌اند و فقط وعده و وعید دادند.

این نماینده تصریح کرد: اتحادیه اروپا روزگاری وعده SPV داده و بعداً وعده اینستکس را مطرح کردند، در حالی که در این پیشنهادها، به رغم تعهد به خرید نفت و مبادلات با بانک مرکزی ایران و ارتباط سیستم‌های مالی و بانک‌های آن‌ها وجود داشت، اما در مقام عمل، کاری نکردند. بهترین کار اجرای قاطعانه گام دوم بود که آن را برداشتیم.

محمود صادقی، نماینده اصلاح طلب مجلس نیز در خصوص این موضوع گفته است: بر اساس قوانین و مقررات بین‌المللی، تعهدی که چند طرف دارد، زمانی از لحاظ حقوقی معنا پیدا می‌کند که همه طرف‌ها به آن پایبند باشند؛ بنابراین، در صورت نقض عهد از یک سو، طرف دیگر هم می‌تواند تعهدات را لغو کند.

وی افزود: تصمیمات دولت کاملا موجه است، مجلس هم در این مسیر پشتیبان دولت است البته انتظار می‌رود که دولت مجلس را بیش از پیش در جریان اقدامات خود قرار دهد تا همراهی و هم افزایی افزایش یابد.

برچسب ها:

مجلس