به گزارش مشرق، دیروز (۲۳ تیر) مقارن بود با چهارمین سالروز امضای توافق هستهای (برجام). آن روز دولتمردان و طیف مدعی اصلاحات، جشن و پایکوبی به راه انداخته و مدعی بودند که با امضا و اجرای برجام، تمام مشکلات اقتصادی کشور حل خواهد شد.
اما در چهارمین سالروز امضای برجام، روزنامههای زنجیرهای روزه سکوت گرفته و از یادآوری این واقعه امتناع کردند. گویا سینهچاکان برجام از یادآوری سالگرد آن خجالت کشیدند.
بیشتر بخوانید:
قناری نیست گنجشک رنگ شده است!
ابراز نگرانی تروئیکای اروپائی از به خطر افتان برجام
اروپا با تحریمهای آمریکا هماهنگ است
عیدانه فراوان شد!
۲۳ تیر ۱۳۹۴، روحانی در گفتوگوی زنده تلویزیونی به مناسبت امضای برجام تاکید کرد:«عیدانه فراوان شد، تا باد چنین بادا... امروز به ملت شریف ایران اعلام میکنم که طبق این توافق، در روز اجرای توافق(دی ماه ۹۴) تمامی تحریمها، حتی تحریمهای تسلیحاتی، موشکی هم بهصورتی که در قطعنامه بوده، لغو خواهد شد. تمام تحریمهای اقتصادی شامل مالی، بانکی، بیمه، حملونقل، پتروشیمی و فلزات گرانبها بالمره (یکباره) لغو خواهد شد و نه تعلیق...امروز روزی است که قدرتهای بزرگ اعلام کردهاند همه تحریمها برداشته و همه قطعنامههای ظالمانه لغو و شرایط عادی و معمولی در روابط با ایران آغاز خواهد شد. امروز یک پایان و آغاز است. پایانی برای ظلمها و اتهامهای غلط و نابجا نسبت به ملت بزرگ ایران و آغازی برای روند جدید در شروع همکاریهای جدید در جهان.
نقد دلسوزانه آزاد است، اما اجازه نمیدهم کسی بخواهد با دروغی و اتهامی و سخن ناروایی به امید مردم برای آینده درخشان این کشور، امید مردم برای رونق اقتصادی و امید مردم برای صلح و امنیت در کشور ما و منطقه و به اعتمادشان صدمه بزند».
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه نیز در همان روز در کنفرانس خبری گفته بود:«هیچیک از برنامههای ما متوقف نشده و تحریمها برداشته میشوند، برخی محدودیتها باقی خواهند ماند که این نیز میتواند بهعنوان یک فرصت مورد استفاده قرار گیرد...در این روز توافق اجرا میشود. در همان روز همه کشورها مقررات لغو تحریمها را امضا خواهند کرد... هم بحث همزمانی و هم بحث تحریمها و متناظر بودن اقدامات مسائلی هستند که ما در برجام درباره آنها دقت بسیاری کردهایم...بعد از اجرایی شدن توافق دیگر تحریم اقتصادی وجود ندارد و تمام داراییهای ایران آزاد خواهد شد».
روزنامههای اصلاحطلب نیز روز ۲۴ تیرماه با هیاهوی فراوان به تعریف و تمجید از برجام پرداختند. این روزنامهها با تیترهایی همچون «فتح الفتوح دیپلماسی ایران»، «کلید چرخید،ایران خندید»، «انفجار اتمی، بدون بمب»، «خورشید درخشان شد»، «آغاز عصر ایرانی»، «انفجار امید»، «پیروزی بدون جنگ»، «حصر ایران شکست»، «خجسته باد این پیروزی»، «مُهر تدبیر بر پیشانی تحریم»، «توافق قهرمانانه ایران»، «ظریف گل زد، ایران خندید»، «ایران بر قله توافق»، «توافق قهرمانانه ایران»، «غروب تحریم، ساحل توافق» و...از برجام استقبال کردند.
وعدههای برجامی
مقامات ارشد دولت و رسانههای زنجیرهای و مدعیان اصلاحات تمامی امور کشور، حتی آب خوردن مردم را به برجام گره زده و مدعی شدند که با امضای این توافق، تمام مشکلات کشور رفع خواهد شد.
در همین رابطه، حسن روحانی گفته بود:«تحریمهای ظالمانه باید از بین برود تا سرمایه بیاید و مشکل محیطزیست،اشتغال، صنعت و آب خوردن مردم حل شود، منابع آبی زیاد شده و بانکها احیا شوند».
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور نیز در همان مقطع گفته بود:«دولت میتواند در دوران پساتحریم با برنامهریزی جدی، انبوهی از سرمایه را وارد کشور کند».
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه (شهریور ۹۴ در کمیسیون برجام) گفته بود:«کل تحریمهای اقتصادی، مالی و پولی اتحادیه اروپا، کل تحریمهای ایالات متحده که بر شخصیتهای غیرآمریکایی اعمال میشود از روز اجرا لغو خواهد شد، علاوهبر آن تحریم ۳۵ ساله هواپیمایی نیز لغو میشود». ظریف پیش از آن با اشاره به توافق هستهای گفته بود:«تمام تحریمها لغو خواهد شد».
عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه نیز تاکید کرده بود:«تمامی تحریمها لغو میشوند و نه تعلیق».
دیگر مقامات ارشد دولت و فعالین مدعی اصلاحات نیز تاکید کرده بودند که «با امضای توافق، سرمایه خارجی به کشور سرازیر میشود» و « سال ۹۴ اقتصاد ایران بعد از توافق هستهای شکوفا خواهد شد» و «بعد از توافق منتظر رشد اقتصادی، کاهش تورم و خروج از رکود باشید» و «با لغو تحریمها مشکل عدم استطاعت مالی جوانان برای ازدواج برطرف شده و کارهای عمرانی نیز با سرعت بیشتری انجام میشود» و...
بتن ریزی در صنعت هستهای!
در سال ۹۴ تیم مذاکرهکننده به ریاست ظریف در اقدامی عجیب و نامتعارف پذیرفت که ایران بهصورت پیش دستانه تعهدات خود را اجرا کند و پس از پایان تعهدات ایران، طرف مقابل از جمله آمریکا اجرای تعهدات خود را آغاز کند!
بر همین اساس ویژگیهای بدیهی یک توافق بینالمللی از جمله توازن در اجرای تعهدات، همزمانی اجرای تعهدات، ضمانت اجرا و مکانیسم شکایت، پیشبینی عهدشکنی طرف مقابل و دریافت خسارت از طرف عهدشکن به هیچ عنوان در برجام رعایت نشد!
دولت روحانی در مدت حدود ۲ ماه تمامی تعهدات خود را بهصورت شتابزده و یکطرفه انجام داد. شتابزدگی دولت حتی تعجب رسانههای خارجی را نیز در پی داشت. بر همین اساس ۱۲ هزار سانتریفیوژ از چرخش ایستاد، در قلب راکتور اراک بتن ریزی شد، ۹۷۰۰ کیلو از ۱۰ هزار کیلوگرم ذخایر اورانیوم غنی شده از کشور خارج شد و حتی تحقیق و توسعه نیز متوقف شد!
پس از آن، روز اجرای تعهدات طرف مقابل آغاز شد. آمریکا در اولین روز اجرای تعهدات ۱+۵، برجام را نقض و تحریمهای جدید ضدایرانی را تصویب کرد! پس از آن نیز برجام بارها و بارها توسط دولت اوباما و سپس دولت ترامپ بهصورت فاحش نقض شد و آمریکا و اروپا هیچگاه تعهدات خود را اجرا نکردند.
امضای «جان کِری» تضمین است!
مذاکرات هستهای در دولت آقای روحانی درست از زمانی منحرف شد که برخی تصمیمگیران و تصمیمسازان با بیتوجهی به خطوط قرمز، به نفس مذاکره و توافق موضوعیت بخشیدند و با رویکرد غلط «هر توافقی بهتر از عدم توافق است»، به آمریکای بدعهد، اعتماد کردند.
روزنامه زنجیرهای شرق- ۱ دی ۹۴- در تیتر اصلی نوشت:«امضای کِری تضمین است؛اطمینان تهران از اجرای برجام». در بخشی از گزارش مذکور آمده بود:«آقای عراقچی تأکید کرد که این نامه (نامه کِری خطاب به ظریف)، امضای وزیر خارجه آمریکا را دارد و اجرای موفق برجام را تضمین کرده است. وی تأکید کرد: آنچه برای ما مهم است این است که برجام در مرحله اجرا با هیچگونه خدشه و صدمهای مواجه نشود، آقای کری این تضمین را بهعنوان وزیر خارجه آمریکا بهصورت کتبی با امضای رسمی داده است».
مقامات ارشد دولت آقای روحانی بدون توجه به خوی سلطهگری آمریکا و فریبکاری مقامات این کشور، از یکسو مدعی شدند که امضای وزیر خارجه آمریکا تضمین است و از سوی دیگر مدعی شدند، باراک اوباما- رئیسجمهور سابق این کشور فردی مؤدب و باهوش است!
رهبر معظم انقلاب- ۱۹ بهمن ۹۷- در دیدار همافران ارتش فرمودند:«درباره آمریکا هم از چند سال قبل و در مذاکرات هستهای، هم در جلسات خصوصی و هم در جلسات عمومی مکرر به مسئولان میگفتم به آمریکاییها اعتمادی ندارم و شما هم به قول و حرف و لبخند و امضای آنها اعتماد نکنید. اکنون نتیجه این شده است مسئولانی که آن روزها مذاکره میکردند، خودشان میگویند آمریکا غیرقابل اعتماد است. باید از اول این را تشخیص میدادند و بر این مبنا حرکت میکردند».
انکار وعدهها!
برجام از اولین روز اجرا- دی ۹۴- توسط دولت اوباما بهصورت فاحش نقض شد و این عهدشکنی در دولت ترامپ نیز ادامه پیدا کرد. مقامات ارشد دولت بارها اذعان کردند که «دستاورد برجام برای ایران تقریبا هیچ بوده است» و «مزایای برجام نزدیک به صفر بوده است» و «حتی نتوانستیم یک حساب بانکی در انگلیس باز کنیم» و «آلمان حتی از دادن یک باک بنزین به هواپیمای ظریف نیز امتناع کرد» و «فرانسه اموال وزارت اطلاعات ایران را بلوکه کرد» و...
اما علیرغم اذعان به بیدستاوردی توافق هستهای، دولتمردان از تغییر ریلگذاری خود در برجام امتناع کرده و بهجای عذرخواهی و جبران خسارت محض برجام، به انکار وعدهها روی آوردند!
ظریف در اظهارنظری تأمل برانگیز گفت «هدف از برجام اصلا اقتصادی نبود»! دیگر مقام دولتی گفت «برجام سایه جنگ را از ایران دور کرد»! یکی دیگر از مقامات ارشد دولت گفت «میگویند با برجام دولت برای ملت رفاه بیاورد، مگر ما برجام را آوردهایم؟ ما خادم مردم هستیم، برجام را خدا آورد»! و «از اول هم قرار نبود تحریمها لغو شود»! و...
پرواز دلار در پسابرجام
دولتمردان و رسانههای زنجیرهای بهگونهای درباره نتایج اقتصادی برجام فضاسازی کرده بودند که عدهای از مردم در تابستان ۹۴ به خیابانها آمده و با در دست گرفتن اسکناس یک دلاری در کنار اسکناس ۱۰۰۰ و پانصد تومانی، به جشن و پایکوبی پرداختند. اما در نهایت از دلار ۳ هزارتومانی در پیش از برجام رسیدیم به دلار ۱۹ هزارتومانی در پسابرجام.اکنون قیمت دلار در کانال ۱۲ هزارتومان است. قیمت مسکن در پسابرجام حدود ۱۳۰ درصد افزایش یافت. قیمت اجاره بهای مسکن، خودرو، سکه، لوازم خانگی، اقلام ضروری سبد خانوار و...نیز در این مدت بهطرز سرسامآوری افزایش یافت. در مجموع برجام سفره مردم را کوچک کرد.
خروج آمریکا از برجام
همانطور که پیش از این نیز اشاره شد، یکی از نقاط ضعف جدی برجام این بود که به هیچ عنوان به عهدشکنی طرف مقابل و دریافت خسارت از طرف عهدشکن نپرداخته بود.آقای ظریف- تابستان ۹۴ -در نشست بررسی برجام در شورای راهبردی روابط خارجی تاکید کرد: «به شما اطمینان میدهم آمریکا نمیتواند از برجام خارج شود»! اما آمریکا در ۱۸ اردیبهشت ۹۷ بدون هیچ هزینهای از برجام خارج شد. کارشناسان تاکید داشتند که برجام به لحاظ حقوقی حتی یک Gentleman agreement هم نیست و صرفاً یک Deal است. به همین خاطر تیم حقوقی ایران عملاًً امکان استفاده از آن را در شکایت علیه آمریکا نداشت و ناچار به عهدنامه مودت استناد کرد.دولتمردان مدعی بودند که آمریکا به این دلیل از برجام خارج شد که ایران در این توافق، بر سر آنها کلاه گذاشته بود! برخلاف این ادعا، علت اصلی خروج آمریکا از برجام، اطمینان از ماندن ایران در توافق بود. به همین دلیل بود که ترامپ که برجام را «بدترین توافق تاریخ نامیده بود» با اجرای کاهش تعهدات برجامی کشورمان، اعتراض کرد و مدعی شد که ایران باید به برجام بازگردد.
برجام اروپایی، استمرار تقریبا هیچ
پس از خروج آمریکا از برجام، منتقدان تاکید کردند که اروپا بهدلیل سابقه سیاه در توافق سعدآباد(در دولت اصلاحات و در سالهای ۸۲ تا ۸۴) و همچنین بیعملی در توافق هستهای ایران و ۱+۵(از سال ۹۴ تا ۹۷) همصدا با آمریکا است و ماندن ایران در برجام، بازی در پازل وقتکشی آمریکا و اروپاست.اما دولتمردان و رسانههای زنجیرهای با حمله به منتقدان مدعی شدند که «اروپا پشت ماست»! و «اروپا بیش از انتظارات، به تعهدات خود پایبند بوده»! و «شکاف عمیقی بین اروپا و آمریکا ایجاد شده است»!. ۱۲ ماه گذشت، اروپا به هیچ عنوان به تعهدات برجامی خود عمل نکرد. ظریف اعلام کرد که اروپا فقط حدود یک درصد تعهدات برجامی خود را انجام داده است.
ضربالاجلی با تاخیر حداقل یکساله
دولت روحانی با تاخیری حداقل یکساله در ۱۸ اردیبهشت ۹۸ با اعلام یک ضربالاجل ۶۰ روزه، تعهدات برجامی خود را کاهش داد.ضربالاجل ۶۰ روزه، اقدامی حداقلی بود که البته طرف مقابل را غافلگیر کرد. غافلگیری طرف مقابل از این جهت بود که- با توجه به رفتار برجامی دولت- مطمئن بودند که دولت آقای روحانی به هیچ عنوان کوچکترین واکنشی به عهدشکنیها نشان نمیدهد.
اما در نهایت، اروپا در مدت زمان ضربالاجل ۶۰ روزه نیز به هیچ عنوان به تعهدات برجامی خود عمل نکرد. ظریف صراحتا اعلام کرد که اروپا ۱۱ تعهد برجامی در قبال ایران دارد که در هیچ کدام از آنها اینستکس وجود ندارد.اروپا متعهد بود که در برجام ضمن لغو تحریم نفتی ایران و خرید نفت و پرداخت نقدی آن، مبادلات بانکی را نیز فراهم کرده و کالاهای تحریمی را نیز با ایران مبادله کند. اما به هیچ عنوان به تعهدات خود عمل نکرد.پس از پایان ضربالاجل ۶۰ روزه، دولت در اقدامی تأملبرانگیز، گام دوم کاهش تعهدات برجامی را با کاهش میلیمتری تعهدات کلید زد. معمولا اقدام متقابل بهگونهای انجام میشود که از بیشترین میزان تاثیرگذاری در رفتار طرف مقابل برخوردار باشد. بر همین اساس، فلسفه اقدام متقابل، منصرف کردن طرف مقابل از زیادهخواهیهای بیشتر و وادارکردن او به عقبنشینی است؛ اما متأسفانه روند کاهش تعهدات برجامی دولت و در ادامه نوع اظهارات دولتمردان، بیشتر از آن که نشاندهنده طلبکاری ایران در برجام و نمایش اقدام متقابل باشد، به دلجویی از اروپا و ارائه تضمین مبنی بر ماندن ایران در برجام شباهت داشت و دارد!اکنون دولت باید روند منفعلانه کاهش میلیمتری تعهدات برجامی را تغییر داده و با اقدامی قاطع، واکنش متقابلی به عهدشکنی طرف مقابل در برجام بدهد.دولت باید ضمن اجرای دقیق اقتصاد مقاومتی و تلاش برای رونق تولید، دیپلماسی منطقهای را نیز فعال کرده و وضعیت اقتصادی فعلی کشور را تغییر بدهد.
۲۳ تیر، روز عبرت
به گزارش جهان، با تلاشهای دولت روحانی و شخص رئیسجمهور در سال ۹۵ شورای عالی انقلاب فرهنگی با نامگذاری ۲۳ تیر، روز تصویب برجام، با عنوان روز «گفتوگو و تعامل سازنده با دنیا» موافقت کرد. اما باید تا دیر نشده نام این روز را به نام «روز عبرت» یا «روز پشیمانی از اعتماد به کدخدا» تغییر داد.