به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، مایک ماهاری، کارشناس مرکز تنث آمندمنت اخیرا در مطلبی نوشته است: «کشورهای مختلف جهان در تلاش هستند تا خود را از دلار جدا کنند و این اقدام را برای اجرای سیاست «دفاع از خود» اجرایی میکنند. وی معتقد است این مسئله تاثیر بسیار منفی بر اقتصاد آمریکا خواهد داشت. کشورها برای رسیدن به هدف کاهش یا قطع کامل استفاده از دلار باید از استفاده سوئیفت خودداری کنند.»
سوئیفت بزرگترین نظام انتقال اطلاعات پرداخت در جهان محسوب میشود و توسط 11 هزار مؤسسه بانکی و مالی در 200 کشور جهان مورد استفاده قرار میگیرد و به شدت به دلار وابسته است.
در حالی که سوئیفت مدعی است از نظر سیاسی بیطرف است پرواضح است که به ابزاری برای آمریکا و دیگر کشورهای غربی در راستای اجرای دیپلماسی اقتصادی آنها بدل شده است.
در این زمینه با پروفسور «ویلیام بیمن»، استاد دانشگاه مینهسوتا گفتوگو کردهایم.
پروفسور «ویلیام اورمان بیمن»، استاد دانشگاه مینهسوتا آمریکاست. بیمن پیشتر مدیرگروه مطالعات خاورمیانه در دانشگاه براون (Brown) در ایالت رودآیلند و استاد مردمشناسی و مطالعات آسیای شرقی این دانشگاه نیز بود. بیمن دکتری مردمشناسی را از دانشگاه شیکاگو در سال ۱۹۷۶ دریافت کرد و به خاطر نوشتن چندین جلد کتاب و بیش از ۱۰۰ مقاله علمی در مورد پویشهای ارتباطات در ایالات متحده، ایران و... بسیار مشهور است.
فارس: سوئیفت بزرگترین نظام انتقال اطلاعات پرداخت در جهان محسوب میشود و توسط 11 هزار مؤسسه بانکی و مالی در 200 کشور جهان مورد استفاده قرار میگیرد و به شدت به دلار وابسته است. بر این اساس این کانال مالی تحت نفوذ آمریکا خواهد بود. نظر شما چیست؟
بیمن: آمریکا از سوئیفت (SWIFT) برای تبدیل دلار به یک اسلحه استفاده می کند. سوئیفت در اصل در اروپا پایه گذاری شد ولی همه گیری دلار به عنوان استاندارد بین المللی برای انتقال پول این امکان را برای آمریکا به وجود آورد که از سوئیفت برای اهداف سیاسی استفاده کند.
فارس: در حالی که سوئیفت مدعی است از نظر سیاسی بیطرف است اما این کانال مالی به ابزاری برای آمریکا و دیگر کشورهای غربی در راستای اجرای دیپلماسی اقتصادی آنها بدل شده است. ارزیابی شما چیست؟
بیمن: کشورهای دیگر به جز آمریکا از سوئیفت چنین استفاده ای نمی کنند. تنها آمریکا از آن چنین استفاده ای می کند و تنها ایران است که مورد هدف قرار می گیرد. روسیه، چین و کشورهای دیگری هم از استفاده از آن منع شده اند.
منع استفاده از سوئیفت در واقع منع استفاده از دلار برای انتقال پول است و این امری غیر ممکن است.
دلیل آنکه اروپا سیستمی برای «تبادل» با ایران ایجاد کرد هم همین است که از استفاده از دلار در مبادلات خود پرهیز کنند.
فارس: سوئیفت بارها دسترسی بانکهای چینی، ایرانی و روسی را به دلیل تحریمهای آمریکا بسته است و این مسئله باعث شده که این کشورها سیاستهای مختلفی را ایجاد کنند تا از اقتصاد ملی خود حمایت کنند. چرا این کانال مالی باید در راستای اهداف سیاست خارجی آمریکا قرار بگیرد؟
بیمن: اگر به جای دلار وسیله دیگری برای تبادل وجود داشت می شد بدون ایجاد مشکلات ناشی از دلار آمریکا عمل کرد ولی مرکزیت دلار در حال حاضر این امر را غیرممکن ساخته است.
ایران پیشتر نیز برای حذف دلار سعی کرد نفت را جایگزین آن کند ولی این تلاش موفقیت آمیز نبود. اگر موفقیت آمیز بود مشکلات حاضر در ایران وجود نداشتند.
اگر ایران و مشتریانش بتوانند راهی برای اجتناب از دلار در مبادلات خود استفاده کنند مشکلات ایران تا حد زیادی کاهش پیدا خواهند کرد.
انتهای پیام/