زنگ خطر به صدا در می‌آید؛ فدراسیون فوتبال ایران یک قدم تا تعلیق فاصله دارد/ آیا زنان بالاخره راهی استادیوم آزادی می‌شوند؟

filemanager/7/zanan%20darvarzaeshgah
تاکنون زنان دوبار به صورت گزینشی به استادیوم آزادی راه پیدا کردند. اقدامی که البته دوامی نداشته و همین مساله باعث شده تا فیفا امروز فدراسیون فوتبال را بابت آن تهدید کند؛ تهدیدی که ممکن است سرآغاز تعلیق فوتبال ایران باشد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبر فوری، امروز تاریخ مهلت ایران برای اعلام برگزاری دیدارهای مقدماتی جام جهانی 2022 به پایان رسید و حالا فدراسیون فوتبال ایران مجبور است دیدارهای خانگی تیم ملی را با حضور خانواده‌ها برگزار کند و به قول رییس جمهور به اینفانتینو جامه عمل بپوشاند، در غیر این صورت ممکن است هر برخوردی با فوتبال ایران صورت بگیرد. این در حالیست که ابتدای روز گذشته اعلام شد، زنان می‌توانند در ورزشگاه برای تماشای مسابقه فوتبال حضور داشته باشند، خبر عمری چند ساعته داشت و در نهایت صفحات مجازی پر شد از تکذیبیه و تایید این مساله که هنوز هم ورود زنان به استادیوم شدنی نیست. اما اگر فدراسیون فوتبال ایران کوتاه نیاید و زنان را به ورزشگاه راه ندهد چه سرنوشتی در انتظار آن است؟ اصلا چرا فعالین حقوق زن تاکنون برای هموار کردن مسیر ورود زنان به استادیوم تلاشی نکردند؟

خطر تعلیق در کمین است؟

آنطور که از گمانه زنی خبرنگاران ورزشی مشخص است فیفا ممکن است بدلیل تخطی از قانون فوتبال ایران را تعلیق کند. گمانه ای که البته شب گذشته بعد از حذف نام ایران در کنفدراسیون فوتبال آسیا بیش از پیش شمایل حقیقی به خود گرفت. حمیرا اسدی رئیس دپارتمان روابط بین الملل فدراسیون فوتبال درباره این ماجرا گفت: هنوز دلیل حذف شدن نام ایران را نمی دانیم و در حال پیگیری هستیم. اما خبر مربوط به تعلیق که بعضی رسانه ها آن را منتشر کردند صحت ندارد، چرا که فیفا باید به صورت رسمی آن را به فدراسیون فوتبال اعلام کند.

چگونه تیم فوتبالی تعلیق می‌شود؟

فوتبال ایران یکبار در سال 2006 و به بهانه دخالت دولت در مسائل فدراسیون فوتبال تعلیق شد. شایعه تعلیق اما سال گذشته نیز همزمان با بالاگرفتن دعواهای پیرامون قانون منع به کارگیری بازنشستگان قوت گرفته بود. اما فیفا چگونه یک تیم را تعلیق می‌کند؟  فیفا همواره بر اساس اصل «اقناع نظر و اطمینان از موضوع دخالت در امور یک فدراسیون» نسبت به تعلیق فوتبال یک کشور اقدام می‌کند. این فرآیند به دو صورت اتفاق می‌افتد. 

۱- مسئولان فدراسیون ملی یک کشور یا نهادهای دخالت کننده رسما در بیانیه، گفت‌وگو یا مکاتبه به گونه‌ای طرح موضوع کنند که معنای مستقیم دخالت در امور فدراسیون فوتبال از آن برداشت شود.

نمونه این اتفاق در دوره ریاست محمد دادگان در فدراسیون فوتبال ایران رخ داد که طی آن رئیس وقت سازمان تربیتی بدنی در مصاحبه رسمی اعلام کرد که رئیس فدراسیون باید برود و فدراسیون فوتبال نیز این برکناری را تایید کرد. در نهایت این اتفاق باعث شد که فوتبال ایران تعلیق شود.

۲- فیفا بر اساس اطلاعات و اخباری که پیرامون اتفاقات فدراسیون ملی یک کشور در حال رخ دادن است به این موضوع واکنش نشان می‌دهد. در این حالت فیفا طی مکاتبه‌ای رسمی با فدراسیون فوتبال و دولت آن کشور، درخواست می‌کند که نسبت به اتفاقات مطرح شده پیرامون موضوع دخالت احتمالی نهاد سوم در فوتبال روشنگری کند.

در این حالت نیز مکاتبه با فدراسیون فوتبال و دولت آن کشور قطعی و حتمی است و پس از پاسخ واصله است که فیفا اقدام به تصمیم گیری درباره تعلیق یا عدم تعلیق فوتبال یک کشور می‌کند.

تعلیق چه بلایی بر سر فوتبال می‌آورد؟

وقتی حرف از تعلیق به میان می‌آید یعنی حذف ایران در مجامع بین المللی. سخنگوی وقت فیفا، سال 2006 درباره بلایی که تعلیق بر سر فوتبال ایران می آورد گفته بود: « فوتبال ايران از تمام فعاليت‌هاي بين‌المللي به حالت تعليق درآمده است، و موضوع شامل حال تيم اميد هم مي‌شود. آنها نمي‌توانند در رقابت‌های بین المللی به ميدان بروند و از رنکینگ‌ها حذف خواهند شد.» اما تعداد دیگری از این تحلیلگران تعلیق را دور از فوتبال ایران می‌دانند  زیرا معتقدند اینفانتینو رابطه خوبی با فدراسیون دارد. 

چه کسانی با ورود زنان مشکل دارند؟

سال گذشته اما دوبار و به صورت گزینشی زنان توانستند به ورزشگاه آزادی راه یابند، اقدامی که البته واکنش‌های فراوانی داشت و بسیاری آن را مغایر با مسائل شرع دانستند. طیبه سیاوشی سال گذشته در گفت‌وگو با  خبرنگار اجتماعی خبر فوری گفته بود: هم به لحاظ فقهی هم به لحاظ قانونی هیچ منعی برای ورود زنان به استادیوم وجود ندارد اما چهل سال است که خط قرمزی برای زنان گذاشته شده است که نه وزارت ورزش و نه وزارت کشور با این ماجرا مشکلی ندارند. افرادی از قشر سنتی که اصلا هم مذهبی هم نیستند و به نظرم در قرن‌های قبلی زندگی می‌کنند که این مساله مشکل دارند. اما واقعیت اینجاست که این مساله یک حق طبیعی است که از زنان گرفته شده است. 

ورود زنان ممکن است؟

معصومه ابتکار، معاون زنان و امور خانواده ریاست جمهوری، در گفت‌وگوی تفضیلی که با خبرفوری داشت درباره رفع موانع ورود زنان به استادیوم‌های ورزشی گفت: حضور خانم‌ها در اماکن ورزشی، از قبل هم ممنوع نبوده، و آن‌ها در بسیاری از مسابقات حضور دارند، یک مقطعی حساسیت وجود داشت که این هم صرفا بدلیل این بود که زنان در محیط ورزشگاه آسیب نبینند. دولت با ورود زنان مشکلی ندارد. حتی شیوه نامه تنظیم کرده است و روی این موضوع کار شده که فضای ورزشگاه برای حضور بانوان عادی سازی شود. ما مذاکراتی با هواداران شروع کردیم، تا بتوانیم با کمک آن‌ها فضای ورزشگاه را سالم سازی کنیم. مرحله اول آن انجام شده است و قرار است این مساله هم به طور مرور حل و فصل شود. 

سرانجام چه می شود؟

اینکه درباره فوتبال ایران چه تصمیمی گرفته خواهد شد شاید به مذاکرات حین سفر تاج با مسئولان فیفا مرتبط باشد. مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال امروز به همراه مارک ویلموتس راهی کشور مالزی می شود تا در مراسم قرعه کشی مقدماتی جام جهانی شرکت کند؛ مراسمی که احتمالا اینفانتینو به عنوان مهمان در آن حضور خواهد داشت تا این رویداد فرصت مناسبی برای تبادل نظر دوباره تاج و رئیس فیفا برای حل مشکل ایران در بحث ورود زنان به استادیوم باشد.

برچسب ها:

اجتماعی