گروه سلامت خبرگزاری فارس-محمد رضازاده: حدود چند ماه از نشستن سعید نمکی بر صندلی وزارت بهداشت میگذرد، که در این دوران شاهد تغییراتی در سطوح مدیریتی نظام سلامت بودیم، تغییراتی که به گفته وی در راستای شفافسازی و پاککردن فساد از حوزه سلامت و حمایت از تولیدکنندگان داخل انجام شده است.
موضوع جمع کردن «امضاهای طلایی» از دیگر اقداماتی بود که وزیر بهداشت از آن سخن گفت و تاکید کرد « هنوز در سازمان غذا و دارو برخی امضای طلایی دارند و میتوانند با رانت کار خود را پیش ببرند یا ما را عقب بیندازند اما من رانت را در سازمان غذا و دارو جمع خواهم کرد»
*دو کانون فساد در حوزه سلامت
شاید یکی از جدیترین اقدامات نمکی پس از نشستن بر صندلی سرپرستی وزارت بهداشت را بتوان تغییر اعضای هیأت امنای صرفهجویی ارزی دانست، تشکلی که به گفته وی یکی از کانونهای فساد در حوزه سلامت بوده است، هرچند پیش از این نیز انتقادات زیادی به عملکرد این تشکل وارد بود و کارشناسان حوزه سلامت فعالیت این نهاد را موازیکاری با بخش خصوصی میدانستند و از نبود شفافیت در این حوزه گلایه داشتند.
وزیر بهداشت سازمان غذا و دارو را یکی دیگر از کانونهای فساد دانست که فعالیتهای وی طی ماههای گذشته برای ایجاد شفافیت در عملکرد این سازمان نیز چشمگیر بوده است به طوری که وی پس از نشستن بر کرسی وزارت بهداشت در ابتدا دست به تغییر رئیس این سازمان زد و در نهایت با تشکیل قرارگاه تلاش کرد تأمین دارو و مواد دارویی را زیر ذرهبین قرار دهد.
به موضوع فساد در سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت طی سالهای گذشته بارها از سوی رسانهها و به خصوص خبرگزاری فارس پرداخته شد و گزارشهای متعددی در حوزه تخلفات سازمان غذا و دارو، شرکتهای وابسته به وزارت بهداشت، سهام پالایشگاه نفت و... نگاشته شد اما به دلیل برخی مسائل پشت پرده هیچ گاه به درستی به آن رسیدگی نشد یا حداقل رسانهها از نتیجه رسیدگیها مطلع نشدند.
«دیدهبان شفافیت» نیز در سالهای قبل در گزارشی به تشریح مسائلی نظیر تعارض منافع میان تصمیمگیرندگان و مدیران ارشد سازمان غذا و دارو، فرار مالیاتی حوزه دارویی، تبعیض در قیمتگذاری داروها و فرار گمرکی پرداخت. هرچند انتشار این گزارش جنجالهای زیادی به پا کرد اما رسیدگی جدی به این پرونده از سوی نهادهای نظارتی صورت نگرفت و مدیران این سازمان به فعالیت خود ادامه دادند.
*فساد در حوزه تجهیزات پزشکی
بررسیها نشان میدهد، موضوع فساد در حوزه سلامت تنها مختص به حوزه دارو نیست، زیرا چندی پیش محمدحسین قربانی نایب رئیس کمیسین بهداشت و درمان مجلس از وجود فساد در حوزه تجهیزات پزشکی خبر داد و به انتقاد از این موضوع پرداخت.
عضو کمیسیون بهداشت مجلس با انتقاد از دریافت کنندگان ارز ۴۲۰۰ تومانی که تجهیزات پزشکی را به نرخ آزاد میفروشند گفته بود بانک مرکزی و وزارت صمت باید رانت خواران را افشا کند و به همین دلیل این کمیسیون نامهای را نوشته و خواهان اسامی شرکتهای واردکننده شده است.
وی همچنین چند روز بعد از مافیفای ایجاد شده در زمینه فروش کالاهای بیمارستانی خبر داد و خواستار رسیدگی به این موضوع شد.
*ماجرای توییتهای ۲۰ میلیونی علیه وزارت بهداشت
تصمیم وزیر بهداشت برای مبارزه با رانت و فساد در سازمان غذا و دارو موجب شد تا طی روزهای گذشته، برخی افراد در فضای مجازی برای به حاشیه بردن اقدامات وزارت بهداشت دست به کار شوند که این موضوع واکنش تند وزیر بهداشت را در پی داشت.
نمکی در جمع نمایندگان ولایی به موضوع رسیدگی به فساد در وزارت بهداشت اشاره کرد و گفت: جو سنگینی را تحمل کردم و میکنم، حتی زن و بچه من به تخریب و مرگ تهدید میشوند. شبکه رانت، فساد و انحصار به هزار و یک رنگ از جیب این ملت ارتزاق کرده اند، داروی مورد نیاز مردم را در بازار سیاه عرضه میکنند، در انبارهای پیدا و پنهان احتکار میکنند، داروی تقلبی در بازار توزیع میکنند.
وی افزود: در کنار سازمان غذا و دارو سامانهای درست کرده بودند که سرور آن در خارج از این مرزها قرار داشت و تنها افراد معدودی به اطلاعات آن دسترسی داشتند، ۴ ماه است روی این موضوع کار میکنیم. یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار ارز تجهیزات پزشکی رفته و هنوز دقیقا معلوم نیست چه کسی برده است و چه چیزی آورده و به چه کسانی داده است. بنده در سرازیری عمر خود هستم و البته از پیگیری، شناسایی و افشاگری علیه این شبکه رانت و فساد عقب نشینی نمیکنم.
وی با بیان اینکه یک جریان از بیرون وزارت بهداشت هدایت میشود و عده ای تطمیع میکنند که اتفاقا من را مصمم تر کرده تا با جدیت و سرعت بیشتری برخورد کنم تصریح کرد: از قرار موثق شبکه رانت و فساد اقتصادی بین برخی افراد و شبکه های مجازی هزینه میلیاردی می کنند که مثلاً بنده و وزارت بهداشت را تخریب کنند، ۲۰ میلیون تومان برای هر توییت علیه نمکی خرج میکنند، این پولها از کجا آمده است؟ از جیب اون مادری که گوشواره دختر بچه سرطانی خود را در خواب در آورد و فروخت تا فلان داروی قاچاق یا تقلبی اینها را تهیه کند؟
* بازداشت مدیران سازمان غذا و دارو
حال پس از گذشت چند روز از این اظهارات، وزیر بهداشت از بازداشت چند تن از مدیران سازمان غذا و دارو خبر داد و ساعتی بعد جزییات آن از سوی سخنگوی قوه قضاییه اعلام شد.
غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضاییه در خصوص بازداشت تعدادی از کارمندان غذا و دارو توضیح داد: پروندهای در دادسرای تهران در برای بررسی این تخلفات تشکیل شده است که یکی از شرکتهایی که در واردات دارو فعال بوده است و ارزهای دولتی قابل توجهی از سیستم بانکی اخذ میکرده به تعهدات ارزی خود عمل نکرده و به دلیل عدم انجام تعهدات ارزی و گران نمایی داروهای وارداتی و صدور فاکتورهای متعدد به دلیل وجود شرکتهای متعدد سود نامشروعی را تحصیل کرده و تحت تعقیب قرار گرفته است.
وی یادآور شد: در سیر رسیدگی به این پرونده سه نفر از حوزه سازمان غذا و دارو به دلیل اخذ رشوه تحت تعقیب قرار گرفتند و به دلیل صدور قرار وثیقه و تودیع آن آزاد هستند.
سخنگوی قوه قضائیه ادامه داد: پس از تکمیل تحقیقات اگر مشخص شود پرونده جزو پروندههای اخلال نظام اقتصادی بوده است دادگاه رسیدگی به این پرونده با حضور اصحاب رسانه برگزار خواهد شد.
اسماعیلی در پاسخ به این سؤال که آیا این پرونده متهم خارجی هم دارد یا خیر، پاسخ داد: یکی دو نفر از متهمان که از بخش خصوصی هم هستند دارای تابعیت مضاعف هستند اما ایرانی الاصل هستند.
*لزوم ورود مراجع قضایی به موضوع توییتهای ۲۰ میلیونی
نمایندگان مجلس معتقدند، برخورد با متخلفین در سازمان غذا و دارو و بازداشت برخی فعالان حوزه سلامت دلیل اعمال فشار به وزارت بهداشت و ایجاد جو رسانهای برای به حاشیه بردن اقدامات وزارت بهداشت به شمار میرود.
علی نوبخت حقیقی در این خصوص به خبرنگار فارس گفت: موضوع فساد در حوزه سلامت به جان مردم مرتبط است و ممکن است عدهای با این تخلفات سلامت بیماران را به خطر بیاندازند.
وی در خصوص هزینهکرد گروهی خاص در فضای مجازی برای تخریب وزارت بهداشت گفت: گزارشات این موضوع به بنده رسیده و چندی پیش نیز در این خصوص اخطار دادم که برخی با تزویر به دنبال تخریب هستند و امروز با دست گذاشتن بر موضوع سلامت مردم به دنبال ایجاد نگرانی بوده که لازم است رسانهها در این زمینه هوشیار باشند.
نوبخت تصریح کرد: لازم است نهادهای نظارتی به این موضوع ورود کرده و این افراد را شناسایی کنند، معتقدم این موضوع توطئه خارجی یا داخلی است و ممکن است این افراد جزو جاسوسان باشند و لازم است این موضوع مورد بررسی و واکاوی دقیق قرار گیرد.
رئیس کمیسین بهداشت و درمان مجلس تصریح کرد: برخی افراد این حوزه پولهای مفتی را به دست آوردهاند و اکنون با به خطر افتادن منافعشان به دنبال هزینهکرد برای لاپوشانی تخلفات هستند. متخلفان بدانند از امروز هر موضوعی که بر علیه وزارت بهداشت مطرح شود باید آن را بررسی کرد.
وی افزود: گروهی سالها در این نهاد فعالیت داشتند و ممکن است با به خطر افتادن منافعشان به تخریب بپردازند، توصیه میکنم وزیر بهداشت در راستای مبارزه با فساد از تصمیمات خود کوتاه نیاید، همانطور که ایجاد قرارگاه قدم مثبتی برای برخورد با مفسدان بوده و کمیسیون بهداشت نیز از این تصمیم حمایت میکند.
*شیطنت در فضای مجازی با هدف تخریب وزارت بهداشت
محمدحسین قربانی نایب رئیس کمیسین بهداشت و درمان مجلس نیز در این خصوص به خبرنگار فارس گفت: بر کسی پوشیده نیست که در مجموعه حوزه سلامت فراز و فرودهای بسیاری طی سالهای گذشته داشتیم، سخنان وزیر بهداشت مورد تایید اعضای فراکسیون ولایی بوده و رئیس فراکسیون با قاطعیت اعلام کرد که در راستای مبارزه با فساد به وزیر بهداشت کمک خواهد کرد.
وی گفت: امروز حوزه سلامت بیش 20هزار میلیارد تومان بدهیهای حاشیهای دارد که باید برای این مجموعه تلاش کرد تا مشکلات آن برطرف شود، یکی از بحرانهایی که کشور را ممکن است با چالش مواجه کند حوزه سلامت است، وزیر بهداشت بر این حوزه اشراف دارد و مجلس نیز در راستای مبارزه با فساد در کنار وزیر بهداشت خواهد بود.
قربانی درخصوص توییتهای 20 میلیونی برای تخریب وزارت بهداشت گفت: وقتی دست حوزههای رانت در هر مجموعهای قطع شود این افراد بیکار نخواهند نشست و دست به شیطنتهای مختلفی میزنند، همچنین تلاش میکنند از طریق فضای مجازی و رسانهای دستاوردهای وزارت بهداشت را تخریب کنند.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: خوشحالیم که وزیر بهداشت به دور از فضای سیاسی به کار خود ادامه میدهد و شفافیت در کار و برخورد با رانت و فساد از جمله خواستههای ما از وی است.
کلام آخر
با اندکی تأمل و یک حساب و کتاب سرانگشتی میتوان به این نتیجه رسید که دستهای اختاپوس فساد در حوزه سلامت آنقدر بزرگ و پر تعداد شده که صاحبان ثروت از بذل و بخششهای میلیونی برای تطمیع فعالان فضای مجازیدریغ نمیکنند.
اهمیت این موضوع فارغ از اینکه پای سلامت مردم به عنوان یکی از زیربناهای توسعه و پیشرفت درمیان است، از جنبه دیگری قابل بررسی است که مگر سود این افراد از این آشفته بازار چقدر است که دست به چنین اقداماتی میزنند؟ با توجه به عزم جدی دستگاه قضا برای برخورد با متخلفان باید دید طی روزهای آتی بازهم خبرهایی در زمینه برخورد با مفسدان در حوزه سلامت به گوش خواهد رسید یا خیر؟
ذکر دو نکته خالی از لطف نیست اولا اینکه به نظر میرسد هرچند برخورد با کسانی که در این خلال برای تخریب وزیر بهداشت و منصرف کردن وی از برخورد با مفاسد پول گرفته یا پول داده اند واجب است اما برخورد با دستهای اصلی پشت پرده اهمیتی وصف ناپذیر دارد.
ثانیا جریان مخالف برخورد با حرکت وزیر بهداشت تلاش داشتهاند تخلف را در حد یک شرکت تقیلی دهند تا کسی به سراغ امپراطوریهای خودساخته آنها نرود حال آنکه باید با فساد در هر سطح و مرتبهای چه کوچک چه بزرگ برخورد کرد.
انتهای پیام/