قیمت دلار که تا چند ماه پیش به حدود ۱۸ هزار تومان رسید و نیز سکه که قیمت ۵ میلیون و ۴۰۰هزار تومان را پشت سر گذاشته بود، اما چند روزی است، روند نزولی به خود گرفته، به گونهای که بانکها امروز قیمت دلار را نسبت به روز گذشته کاهش دادند؛ یعنی خرید دلار در بانکها که روز گذشته ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان بود، امروز به ۱۲ هزار و ۳۸۲ تومان رسیده است.
به گزارش «تابناک»؛ همچنین شعب ارزی بانکها امروز هر یورو را ۱۳ هزار و ۸۷۷ تومان میخرند که قیمت این ارز نیز بیش از حدود ۱۵۰ تومان کاهش داشته است. هر پوند انگلیس نیز امروز در شعب ارزی بانکها به قیمت ۱۵ هزار و ۴۲۰ تومان خریداری میشود.
روند نزولی نرخ دلار در هفتههای اخیر و عقب نشینی قیمت از کانال ۱۵ هزار تومان به ۱۲ هزار تومان، گمانه زنیها درباره میزان کاهش قیمتها و همچنین نرخ واقعی دلار را افزایش داده است. برخی بر این باورند که افت قیمتها موقتی است و به زودی دوباره به دلایل شرایط اقتصادی و سیاسی، نرخ دلار به کانال ۱۵ و ۱۶ هزار تومان حرکت میکند؛ اما شماری از تحلیلگران و کارشناسان معتقدند مسیر قیمتها کاهش خواهد بود، البته امکان دارد به دلیل برخی تنشها در سیاست خارجی، افت قیمتها تأخیر داشته باشد.
اما مهمترین عوامل کاهش نرخ ارز در روزهای اخیر، کاهش تنشهای سیاست خارجی و مدیریت بازار پولی و بانکی توسط دولت و بانک مرکزی است. با وجود اینکه با خروج آمریکا از برجام، برخی تحریمها دوباره بازگشت و فشارهای اقتصادی ایجاد شد، با مدیریت مالی دولت و همراهی مردم، شوک ناشی از این تصمیم آمریکا به تدریج تخلیه شد، به گونه ای که آغاز کاهش تعهدات برجامی ایران و تعیین مهلت شصت روزه توسط ایران و وقوع ماجرای حمله به نفتکشها در منطقه و سرنگونی پهباد جاسوس آمریکایی نیز نتوانست باعث ایجاد تلاطم و بی ثباتی در بازار ارز شود.
با این حال، برخی نمایندگان اقتصادی مجلس دلایل دیگری برای کاهش قیمتها عنوان میکنند. محمد حسن نژاد در گفتوگو با تابناک اظهار داشت: ایران تنها کشوری است که به علم اقتصاد پوزخند زده و در واقع تمام تئوریهای اقتصادی در ایران به سخره گرفته شده است.
این نماینده مجلس گفت: در اقتصاد اصلی به نام رابطه مستقیم عرضه و تقاضا وجود دارد، اما میبینیم زمانی که یک خودرو گران میشود، مثلا سراتو به ۴۰۰ میلیون میرسد همه برای خرید صف میکشند، ولی وقتی مدیریت میکنیم و قیمت آن به ۳۰۰ میلیون میرسد، کسی آن را نمی خرد.
در مورد دلار هم وضعیت به همین شکل است؛ قیمت دلار به ۱۹ هزار تومان رسیده بود، حال آنکه همه در بازار خریدار بودند، اما الان که به ۱۲ هزار تومان رسیده کسی نمیخرد. به عبارت دیگر، اقتصاد ما به گونهای نیست که بشود گفت دلیل منطقی برای این کاهشها هست.
وی گفت: قیمت ارز باید زمانی کاهش پیدا کند که یا تورم ایران از تورم آمریکا کمتر و یا صادرات از واردات پیشی گرفته باشد و تراز مالی مثبت شود و یا اینکه از نظر سیاسی گشایشی ایجاد گردد، اما الان دلیل اینکه همه چیز منفی است، اما دلار در حال ارزان شدن است را نمیدانم!
این نماینده مجلس در پاسخ به این که برخی اقتصاددانها اعتقاد دارند قیمت واقعی ارز حدود ۵ هزار تومان است، گفت: بحثی در قیمت گذاری وجود دارد که بر اساس قدرت خرید مردم است؛ در این صورت میتوان گفت که قیمت ارز حدود ۵ هزار تومان است. اما اگر بر اساس تورم و برابری سرمایه گذاری خارجی حساب کنیم، قیمت ارز بالاتر از این حرفها خواهد بود.