به گزارش خبرگزاری فارس، بیشترین سهم مصرف برق در کشور در اختیار بخش ساختمان است که این مقدار در زمان پیک بیشتر هم میشود. بنابراین میتوان بخش ساختمان را کلید حل مشکل پیک مصرف برق در تابستان دانست. بخشی که وضعیت مطلوبی از لحاظ مصرف انرژی ندارد. یکی از دلایل این وضعیت نامطلوب عدم نظارت صحیح بر ساختوساز در این بخش است. اجرای طرح برچسب انرژی ساختمان علاوه بر این که میتواند این مشکل را برطرف کند، به اجرای بهتر سایر طرحها در بخش ساختمان نیز کمک خواهد کرد.
با ورود به فصل تابستان و افزایش دمای هوا، یکی از دغدغههای اصلی کشور مربوط به مصرف برق است. با توجه به خاموشیهای سال گذشته، یکی از نگرانیهای اصلی وزارت نیرو مدیریت تولید و مصرف برق در تابستان امسال بوده است. راهکارهای مختلفی برای مقابله با این نگرانی وجود دارد. برخی از این راهکارها در سمت عرضه برق هستند، مانند افزایش ظرفیت تولید برق در کشور، افزایش راندمان نیروگاهها، کاهش تلفات خطوط توزیع و انتقال. برخی دیگر از این راهکارها مربوط به سمت تقاضای برق هستند که به طور کلی به آنها راهکارهای بهینهسازی مصرف برق گفته میشود؛ مانند تعویض لوازم خانگی غیربهرهور (یخچالهای فرسوده، کولرهای گازی و آبی پرمصرف و ...)، بهرهوری تجهیزات صنعتی و کشاورزی.
یکی دیگر از راهکارهایی که در سمت تقاضا وجود دارد و کمتر مورد توجه قرار گرفته است، بهبود وضعیت ساختمانهای کشور است. بخش عمدهای از انرژی کشور در بخش ساختمان مصرف میشود. شکل زیر وضعیت مصرف برق در بخشهای مختلف کشور را نشان میدهد.
شکل بالا نشان میدهد که نیمی از برق کشور در بخش ساختمان (بخش خانگی، عمومی، تجاری) مصرف میشود. این سهم در فصل تابستان احتمالا بیشتر از این نیز خواهد شد؛ چرا که بار سرمایشی اضافه شده به مصرف برق عموما در این بخش رخ میدهد. بنابراین وضعیت ساختمانهای کشور تاثیر بسیاری در مصرف برق و به طور کلی مصرف انرژی در کشور دارد. بخشی که در حال حاضر وضعیت مطلوبی هم ندارد. دلیل اصلی این وضعیت را هم میتوان ساختوسازهای غیراستاندارد و همچنین عدم توجه به بافتهای فرسوده دانست. به گفته رییس مرکز تحقیقات مسکن، راه و شهرسازی بیش از 85 درصد از ساختمانهای فعلی کشور مبحث 19 مقررات ملی ساختمان را رعایت نکردهاند. مبحث 19 مقررات ملی ساختمان یکی از مباحث 22 گانهای است که استانداردهای ساختوساز را برای سازندگان ساختمان مشخص میکند. این مبحث مربوط به استانداردهای مصرف انرژی در ساختمان است.
یکی از راهکارهای بسیار متداولی که در دنیا برای پایش و بهبود وضعیت ساختمانها استفاده میشود، استفاده از برچسب انرژی ساختمان است. یکی از پیامدهای مهم اجرای این طرح کنترل و جلوگیری از ساختوسازهای غیراستاندارد است.
شکل بالا کشورهایی را نشان میدهد که از طرح برچسب انرژی ساختمان استفاده میکنند. همانطور که در شکل نیز مشخص است از بین کشورهایی که در این ارزیابی مورد بررسی قرار گرفتهاند در بخش قابل توجهی از آنها اجرای این طرح برای ساختمانها الزامی است. در برخی از کشورها مانند ایران نیز اجرای این طرح در دست بررسی است. طبق مصوبه اخیر شورای عالی انرژی در تاریخ 28 اسفند 97، براساس بند «الف» ماده ۴ این مصوبه، "وزارتخانه های نفت و نیرو موظفند با همکاری وزارت راه و شهرسازی و سازمان ملی استاندارد ایران، در چارچوب کارگروه ماده (۱۱) قانون اصلاح الگوی مصرف، ظرف مدت ۹ ماه از ابلاغ این دستورالعمل نسبت به بازنگری استاندارد برچسب انرژی ساختمان ها اقدام نمایند." بررسی تجربه کشورهایی که در اجرای این طرح سابقه بیشتر و بهتری دارند میتواند کمک بسیاری به اجرای هرچه بهتر این طرح در کشور کند.
یکی از کشورهایی که در اجرای این طرح و به طورکلی در زمینه بهینهسازی مصرف انرژی تجارب مطلوبی دارد، کشور انگلیس است. این طرح از سال 2008 در کشور انگلیس آغاز شده است که نتایج مطلوبی نیز در پی داشته است.
در شکل بالا مشخص است که در سال 2018 نسبت به سال 2008 از تعداد ساختمانهای ردههای پایین چون G, F, E کم شده و به ردههای بالاتری چون B, C, D اضافه شده است.
همانطور که در شکل بالا مشخص است در سال 2018 نزدیک به 18 میلیون ساختمان در انگلیس برچسب انرژی دریافت کردهاند. یعنی بیش از 70 درصد از ساختمانهای این کشور، تنها پس از گذشت 10 سال از شروع این طرح. بنابراین با مشاهده نتایج اجرای این طرح در انگلیس میتوان گقت که با قاعدهگذاریهای صحیح در ایران نیز میتوان طرح را در دوره زمانی مشخص به طور کامل اجرا کرد.
با اجرای طرح برچسب انرژی ساختمان در ابتدا وضعیت ساختمانهای کشور مشخص خواهد شد و با شناخت ساختمانهای غیربهرهور میتوان به طور هدفمند برای بهبود آنها طرحهای بهینهسازی را انجام داد. از طرف دیگر میتوان در مرحله ساخت نیز از ساختوسازهای غیر استاندارد جلوگیری کرد. با بهبود وضعیت مصرف بخش ساختمان بخش عمدهای از مسائل و مشکلات مصرف برق در تابستان حل خواهد شد.
*علی بابایی کارشناس انرژی
انتهای پیام/