خبرگزاری‌فرانسه: اردنی‌ها «معامله قرن» را جهنمی برای خود می‌دانند

به گزارش مشرق، «جرد کوشنر» مشاور رئیس جمهور آمریکا در حالی به منطقه غرب آسیا سفر می‌کند که اردنی‌ها نگران هستند که کشورشان بهای طرح صلح آمریکا میان اسرائیل و فلسطینیان را پرداخت کند.

به نوشته خبرگزاری فرانسه، اردن نگران است که بهای بزرگی را بابت معامله قرن پرداخت کند و این کشور به وطن جایگزین برای فلسطینی‌ها تبدیل شود. این در حالی است که جرد کوشنر به زودی به منطقه سفر می‌کند تا تلاش‌ها برای پیشبرد طرح صلح آمریکا میان اسرائیل و فلسطینیان را به پیش ببرد.

بیشتر بخوانید:

گسترش موج عادی‌سازی علنی روابط عربی-صهیونیستی؛ گام جدید امارات برای «معامله قرن»

آمریکا هنوز جزئیات سیاسی طرح صلح خود را ارائه نداده است، اما با توجه به مخالفت گسترده کشورهای منطقه با این طرح، بعید است که وارد مرحله اجرایی شود.

شهروندان اردنی نگران هستند که معامله قرن طرحی برای تسویه موضوع فلسطین و در همان حال پاک کردن هویت اردنی‌ها بوده و بدون تردید اردن بازنده بزرگ این طرح پس از فلسطینی‌ها خواهد بود.

خبرگزاری فرانسه در گزارش خود نوشت: «بسیاری از اردنی‌ها طرح صلح آمریکا را رد کرده و معتقدند که این طرح خطری برای اردن به شمار می‌آید.»

انتشار برخی از جزئیات طرح صلح آمریکا حاکی از آن است که در این طرح هیچ اشاره‌ای به راه حل دو دولت نشده است.

اردن دو بار شاهد موج گسترده آوارگان فلسطینی بوده که موج نخست آن در سال ۱۹۴۸ و پس از روز فاجعه (یوم النکبة) بود که رژیم صهیونیستی موجودیت خود را اعلام کرد و موج دوم آوارگان فلسطینی پس از جنگ سال ۱۹۶۷ بود، زمانی که رژیم صهیونیستی اقدام به اشغال کرانه باختری کرد که تحت سیطره اردن قرار داشت.

بر اساس آمار سازمان ملل تعداد پناهندگان فلسطینی در اردن بیش از ۲.۲ میلیون نفر هستند این در حالی است که بیش از نیمی از ساکنان اردن با جمعیت ۹.۵ میلیون نفر، فلسطینی الاصل بوده که دو سوم آنها دارای شناسنامه اردنی هستند.

اردنی‌ها نگران هستند در صورتی که حق بازگشت آوارگان در طرح صلح آمریکا حذف شود، اردن برای اعطای تابعیت به باقی فلسطینیان تحت فشار قرار بگیرد.

«عریب الرنتاوی» مدیر مرکز مطالعات سیاسی قدس معتقد است که اردن بدون تردید پس از فلسطین بزرگترین قربانی معامله قرن خواهد بود.

وی افزود که طرح صلح آمریکا درب‌های جهنم را به روی اردن باز خواهد کرد و فشارها بر این کشور برای دادن تابعیت به بقیه فلسطینی‌ها افزایش خواهد یافت.

مدیر مرکز مطالعات سیاسی قدس افزود که هیچ کشوری در منطقه همانند اردن با چالش آوارگان فلسطینی مواجه نیست، چون تعداد زیادی از آوارگان فلسطینی در این کشور زندگی میکنند و ۶۰ درصد از جمعیت این کشور را فلسطینی‌ها تشکیل می‌دهند.

یکی دیگر از مفاد احتمالی طرح صلح آمریکا میان رژیم صهیونیستی و فلسطینیان این است که اردن در اداره کرانه باختری نیز مشارکت داشته باشد.

«احمد عوض» مدیر مرکز مطالعاتی الفینیق معتقد است که مشارکت اردن در اداره کرانه باختری بار سیاسی زیادی برای دولت اردن به همراه خواهد داشت و احتمالا تمایلی به انجام آن نداشته باشد.

واشنگتن در اواخر ماه مه نشست اقتصادی در بحرین برگزار کرد که هدف آن ارائه بخش اقتصادی معامله قرن و جذب سرمایه‌گذاری برای این طرح بود.

آمریکا مدعی است که حجم این سرمایه‌گذاری‌ها حدود ۵۰ میلیارد دلار برای فلسطینی‌ها خواهد بود و طی آن یک میلیون فرصت شغلی ایجاد خواهد شد و تولید ناخالص داخلی فلسطین طی ۱۰ سال دو برابر می شود.

تمام فلسطینیان نشست بحرین را تحریم کردند و اردن نیز در سطح مدیر کل وزارت امور مالی در این نشست مشارکت کرد.

برچسب ها:

جهان