فارس من| قانون ملی فضایی در کشور نداریم/ دولت و مجلس برای پیشرفت فضایی تلاش کنند

به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، پیشرفت در حوزه‌های مختلف علم و فناوری نیاز به برنامه ریزی و اجرای یک دستورالعمل جامع و کامل دارد، بر همین اساس، اسناد بالادستی توسط سیاست‌گذاران شکل گرفت، اما در سال‌های اخیر، پیشرفت ایران در صنعت فضایی موجب شد تا انتظارات از این حوزه بالاتر رفته و مردم به دنبال حضور و کاربرد این فناوری در زندگی روزانه هستند.

به همین منظور، تعدادی از مخاطبان در سامانه«فارس من» خواستار بررسی این موضوع شدند که آیا برنامه مدونی برای صنعت فضایی وجود دارد؟

این مخاطبان اعلام کردند: پس از انتقاد مقام معظم رهبری از کندی فعالیت‌های فضایی کشور حرکت‌هایی صرفا نمایشی در بین برخی مسؤولان اتفاق افتاد و صرفا چند برنامه در حد حرف و بدون نتیجه اعلام شد ولی تاکنون هیچ پیشرفت جدی در این زمینه صورت نگرفته است. بلکه به نظر می رسد قصد تعطیلی این صنعت و تبدیل آن به یک نیاز و وابستگی خیل جدی است. لازم است برنامه‌ها و اسناد بالادستی این صنعت از جمله سند چشم انداز، سند جامع هوافضای کشور و برنامه های توسعه 5 ساله با جدیت پیگیری شده و از حرف به عمل برسد. شورای عالی فضایی هم علیرغم وعده همه مدیران این حوزه همچنان تشکیل نمی شود البته اگر تشکیل هم بشود امیدی به خروجی مفید نیست.

برای پیگیری این موضوع سراغ نهادهای مختلفی از نهاد قانون‌گذار تا نهاد اجرایی رفتیم. در ابتدا با رامین نورقلی‌پور نماینده مجلس شورای اسلامی و ناظر مجلس در شورای اجرایی فناوری اطلاعات گفت‌وگو کردیم.

قانون ملی فضایی نداریم

رامین نورقلی‌پور نماینده مجلس شورای اسلامی و ناظر مجلس در شورای اجرایی فناوری اطلاعات در گفت وگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، با اشاره به اینکه قانون مدونی برای حوزه فضایی وجود ندارد، گفت: مجلس عمدتا در حوزه تدوین و نظارت وارد کار می‌شود و من به عنوان ناظر، بر عملکرد شورای عالی فضایی کشور و یک نماینده وظیفه دارم که بتوانم در این حوزه نظارت مطلوب را داشته باشم. 

وی افزود: خوشبختانه ارتباط نزدیکی با سازمان فضایی و پژوهشگاه فضایی داریم و فعالیت آنها را رصد می‌کنیم، همچین زمینه‌های لازم برای اجرای برنامه‌های این دو نهاد را فراهم می‌کنیم.

نورقلی‌پور تأکید کرد: متأسفانه یکی از کمبودهای مهم در کشور عدم وجود قانون ملی فضاست که در کشور ما قانونی دراین راستا وجود ندارد. ما نیاز داریم که در کنار زیرساخت، به تدوین این قانون نیز همت کنیم.

این نماینده مجلس در ادامه بیان کرد: فعالیت‌هایی در خصوص تدوین این قانون انجام شده، اما باید از طرف دولت برای بررسی در مجلس ارسال شود. از طرف دیگر، نظارت‌های مختلفی وجود دارد و در این حوزه فعالیت‌های مناسبی انجام شده است. 

 

  نورقلی پور: متأسفانه یکی از کمبودهای مهم در کشور عدم وجود قانون ملی فضاست که در کشور ما قانونی دراین راستا وجود ندارد. ما نیاز داریم که در کنار زیرساخت، به تدوین این قانون نیز همت کنیم

 

ناظر مجلس در شورای اجرایی فناوری اطلاعات در ادامه بیان کرد: طرح‌ها و لایحه‌ای در مجلس وجود دارد، چرا که در برنامه ششم توسعه بندی در ارتباط با حمایت از فعالیت‌های فضایی به عنوان اولویت نخست از سند جامع علمی کشور وجود دارد. 

وی تأکید کرد: مجلس از فعالیت‌های فضایی حمایت می‌کند، ولی ما به قانون ملی فضایی نیاز داریم. 

پایش برنامه‌های فضایی توسط مراجع بالا دستی

حسین صمیمی رئیس پژوهشگاه فضایی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه علمی ودانشگاهی خبرگزاری فارس، تأکید کرد: برنامه‌های مدون ده ساله برای فعالیت در عرصه فضایی وجود دارد و تدوین شده است. این برنامه‌ها جامع و کامل هستند و هیچ خللی ندارند. 

وی تأکید کرد: برنامه‌های مدون فضایی توسط مراجع بالادستی پایش شده و در فعالیت‌های سازمان فضایی و پژوهشگاه فضایی نیز گزارش‌هایی ارائه شده است. 

 صمیمی: برنامه‌های مدون فضایی توسط مراجع بالادستی پایش شده و در فعالیت‌های سازمان فضایی و پژوهشگاه فضایی نیز گزارش‌هایی ارائه شده است  

تشریح قوانین مصوب در صنعت فضایی

مرتضی براری رئیس سازمان فضایی در گفت‌وگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، با اشاره به اینکه برنامه مدون در صنعت فضایی وجود دارد، گفت: در نقشه جامع علمی کشور، جایگاه ممتازی برای حوزه فضایی دیده شده و نخستین سند ذیل نقشه جامع علمی کشور مربوط به سند توسعه هوافضا است که در سال 91 تصویب شد. 

وی افزود: همچنین تعداد زیادی شاخص برای سال 1404 لحاظ شده که به منظور رسیدن به آن شاخص‌ها، به دنبال اجرا شدن سند توسعه هوافضا هستیم. در کنار این سند، برنامه توسعه فضایی را از سال 85 تا 94 اجرا کردیم و در برنامه ده ساله دوم یعنی از سال 95 تا 1404 نیز برنامه‌های فضایی دنبال می‌شود. 

براری ادامه داد: در این برنامه اهدافی نظیر ساخت پرتابگر،ماهواره سنجشی و ماهواره‌های مخابراتی،ناوبری و نجوم و اکتشافات فضایی تعریف شده است.

رئیس سازمان فضایی تأکید کرد: در برنامه ششم توسعه کشور، برنامه‌های زیادی برای توسعه صنعت فضایی دیده شد که این سازمان مطابق آن جلو می‌رود. 

براری: در نقشه جامع علمی کشور، جایگاه ممتازی برای حوزه فضایی دیده شده و اولین سند ذیل نقشه جامع علمی کشور مربوط به سند توسعه هوافضا است که در سال 91 تصویب شد  

با توجه به اظهارات نهاد قانون‌گذار یعنی مجلس شورای اسلامی، نبود قانون ملی فضایی به شدت در فعالیت‌های این صنعت به چشم می‌خورد، این درحالی است که پژوهشگاه فضایی و سازمان فضایی ایران بر اساس سند توسعه هوافضا و نقشه جامع علمی کشور حرکت می‌کنند و به عقیده رؤسای این دو نهاد پیشرفت خوبی داشتند.

انتهای پیام/