وزیر امور خارجه گفت: هنوز درباره سهم ایران از بستر و زیر بستر دریای خزر در کنوانسیون جامع حقوقی دریای خزر به نتیجه نرسیدیم.
به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه با حضور در صحن علنی مجلس در پاسخ به سوال نمایندگان درباره سهم ایران از دریای خزر گفت: اگر به تاریخ معاصر این توجه کنید تنها حکومتی که حتی یک وجب از خاک و آب مورد مذاکره قرار نگرفته و از دست نرفته نظام جمهوری اسلامی ایران است، این افتخار بزرگی برای رهبری نظام و مردم بزرگ ایران است.
وی با اشاره تلاش ایران برای حفظ منافع خود در دریای خزر پس از فروپاشی شوروی افزود: در طول ۲۱ سال گذشته پروتکلهای مختلفی درباره حفاظت از محیط از دریای خزر و سایر موضوعات مطرح شده است که در نهایت کنوانسیون جامع حقوق دریای خزر به نتیجه رسید.
ظریف تصریح کرد: این کنوانسیون مراحل نهایی مذاکراتی خود را در سال ۹۵ و ۹۶ طی کرد و پس از آن مراحل داخلی طی شد، اینکه کنوانسیون در سال ۹۷ امضا شد، به معنای آن نیست که برای این امر در سال ۹۷ صحبت شده بود، بلکه ۲۱ سال مذاکره شده بود.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: در سال ۹۷ پس از مراحل طولانی و قانونی کنوانسیون جامع حقوقی دریای خزر امضا شد، بعد از طی شدن مراحل از سوی دولت این موضوع به مجلس ارائه خواهد شد و هیچ موضوعی بدون نظر مجلس تصویب نخواهد شد.
وی ادامه داد: در این کنوانسیون درباره سهم جمهوری اسلامی در بستر و زیر بستر دریای خزر به نتیجه نرسیدیم و مصوب شد که این موضوع بر اساس قراردادهای دو جانبه تعیین شود.
وزیر امور خارجه گفت: سواحل دریای خزر در ایران مناسب نیست و سواحل ما صاف هستند، به صورت ویژه در کنوانسیون اعلام شده که کشورهای که خط سواحل آنها در موضع نامناسب قرار میدهد، باید از وضعیت ویژهای برخوردار باشند، ایران به صراحت اعلام کرده که این بند مربوط به ایران است، لذا خط مبدا ایران باید به گونهای تنظیم شود که خط مبدا به ضرر ایران تمام نشود.
ظریف اظهار کرد: در این کنوانسیون توانستیم بندی را بگنجانیم که خط مبدا بدون توافق همه ۵ کشور، از جمله ایران، تعیین شود؛ لذا هیچ تصمیمی در مورد تقسیم بستر یا زیر بستر و یا پهنه دریای خزر شکل نگرفته است و فقط ترتیبات کشتی رانی و زیست محیطی مورد توجه گرفته است.
ظریف تصریح کرد: سیاست ما، سیاست نزدیکی با همسایگان و داشتن رابطه خوب با آنهاست، این توافق مانع از آن میشود که پهنه دریای خزر، تبدیل به محیطی برای حضور نیروهای بیگانه مخصوصا ایالات متحده شود.
وی اظهار کرد: ما پس از اینکه خط مبدا مشخص شد، کنوانسیون را به مجلس ارائه خواهیم داد، تصمیمگیری در این باره با مجلس خواهد بود ما با اجاره شورای عالی امنیت ملی کنوانسیون را امضا کردیم و به تایید رهبر انقلاب رسیده است، اما تایید نهایی از سوی مجلس خواهد بود.
ظریف در بخش دیگری از سخنان خود گفت: روابط بین الملل ما بر اساس منافع ملی است و هیچ گاه منافع ملیمان را به هر دلیلی به حراج نمیگذاریم.
وی افزود: با کشورهایی که با ما دشمنی نمیکنند دوست هستیم و رابطه خوب داشته و با روسیه رابطه راهبردی داریم، ما نه خوش بین هستیم و نه بد بین، معتقدیم همه منافع خود را دارند و هیچ کسی برای منافع ملی ما دل نمیسوزاند.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: در کنوانسیون دریای خزر تاکید کردیم تا پروتکل الحاقی امضا و تصویب نشود، کنوانسیون رژیم حقوقی قابل تصویب نیست.
ظریف تاکید کرد: بحث امنیت دریای خزر به ۵ کشور ساحلی سپرده شده است، اما این معنای آن نیست که نیروی دریایی سایر کشورها بتوانند تا مرز کشورهای شما پیش بیایند، این کنوانسیون اجازه نمیدهد که کشورهای دیگر بدون اجازه ما وارد مرز ۱۵ مایلی آبهای سرزمینی شود، کنوانسیون با چشم باز نوشته و امضا شده است.
وی ادامه داد: در قسمت جنوبی دریای خزر اجاز ه ندادیم که در محیط مورد نظر ایران، اکتشافی صورت بگیرد، اما پروژههای مشترک در محیط فراتر از ۲۰ درصد در ست انجام است.
رئیس دستتگاه دیپلماسی اظهار کرد: در دولت ایران تمامیت ارضی و سرزمین جمهوری اسلامی به عنوان یک امر مقدس مورد تایید است، بارها نشان داده نشان خواهیم داد که در این زمینه عقب نشینی نخواهیم کرد.
وی تاکید کرد: ایران امروز در اوج قدرت است، ما در حوزه میدانی در اوج قدرت هستیم، آمریکا امروز نمیتواند علی رغم هزینههای بسیار ایران را در یک محیط بین المللی محکوم کند، جلسه تشکیل میدهند، اما ان جلسه به محکومیت آمریکا میانجامد. فشار اقتصادی آمریکا استفاده افراطی از یک اهرم آمریکاست که برای این کشور در مقابل هم دنیا مزیت ایجاد میکند و استفاده افراطی از این موضوع هم در دراز مدت باعث میشود که آمریکا این اهرم خود را از دست بدهد.
وزیر امور خارجه خاطر نشان کرد: کنوانسیون حقوقی دریای خزر منافع ایران را حفظ میکند، اما نظر نهایی با مجلس است.
این خبر در حال تکمیل است...