به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس به نقل از نیواطلس، گزارش موسسه Global Burden of Disease نشان می دهد هم روند مرگ و میرهای ناشی از ابتلا به بیماری های مختلف روند هشداردهنده ای دارد و هم نرخ باروری در جهان کاهش قابل ملاحظه ای از خود نشان می دهد.
* کاهش باروری و پیرشدن جمعیت جهان
گزارش مذکور با همکاری دانشگاه واشنگتن و 3500 محقق در 140 کشور جهان تهیه شده حاکیست بین سال های 2007 تا 2017 سالانه بیش از 87 میلیون نفر به جمعیت جهان اضافه شده، اما نرخ بارداری در حال کاهش بوده و از سال 1950 بدین سو به ازای هر زن به نصف کاهش یافته است. در بیش از 90 کشور جهان این نرخ کمتر از دو نوزاد به ازای هر زن است. این امر به معنای پیرشدن و کاهش جمعیت کشورهای مذکور است.
البته کاهش نرخ مرگ و میر در جهان باعث شد روند رشد جمعیت جهان کماکان سیرصعودی داشته باشد. کمترین نرخ تولید مربوط به گرجستان، لهستان، رومانی، یونان، اسپانیا و پرتغال و بیشترین نرخ تولد مربوط به کشورهای جنوب صحرای آفریقاست. بیشترین نرخ زاد و ولد دنیا مربوط به کشور نیجر بوده که هر زن در این کشور هفت نوزاد به دنیا می آورد.
* فشار خون، سیگار، قند خون و چاقی قاتل اصلی انسان ها
بر همین اساس در سال 2017 55.9 میلیون نفر در سراسر دنیا فوت کرده اند که مرگ بیش از نیمی از این افراد یعنی 51.5 درصد ناشی از چهار عامل فشار خون بالا، سیگار کشیدن، قند خون بالا و چاقی بوده است. در سال 1990 تمامی چهار عامل ذکر شده نقش کمتری در مرگ ومیر انسان ها داشته اند و به عنوان مثال چاقی شانزدهمین عامل موثر در مرگ و میر افراد بود. اما در سال 2017 چاقی چهارمین عاملی است که موجب مرگ می شود. قند خون بالا هم از رتبه 11 در سال 1990 به رتبه سوم در سال 2017 ارتقا یافته است.
اگر چه سرمایه گذاری بهداشتی در کشورهای فقیر جهان، افزایش مراقبت های درمانی و دسترسی به آب و غذای بهداشتی تر باعث افزایش طول عمر مردم در این کشورها شده، اما کاهش تحرک و پیر شدن جمعیت باعث شده عوامل دیگری به قاتل انسان های امروزی مبدل شوند.
همین گزارش حاکیست مرگ و میر ناشی از مصرف مواد مخدر هم از حدود 60 هزار نفر در سال 2007 به بیش از 100 هزار نفر در سال 2017 در سراسر جهان افزایش یافته است که به معنای افزایش بیش از 75 درصدی در عرض یک دهه است. افزایش منازعات جهانی و فعالیت های تروریستی به میزان 118 درصد در یک دهه اخیر به عنوان پررشدترین عامل مرگ و میر انسان ها به ثبت رسیده است.
انتهای پیام/