بیش از ۱۰۰ ایرانی نادرترین گروه خونی را دارند و نمیتوانند از خون افراد عادی استفاده کنند چرا که جان آنها به خطر میافتد.
شناسایی ۲۳ گروه خونی نادر در ایران
علیاکبر پور فتحالله مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران با بیان اینکه ۲۳ گروه خونی نادر را در سازمان انتقال خون ایران ثبت کردهایم، گفت: افراد دارای گروههای خونی نادر به کسانی اطلاق میشود که مشابه خون آنها در هر ۵ تا ۱۰ هزار نفر جمعیت جامعه موجود باشد.
پورفتحالله تأکید کرد: افراد دارای گروه خونی نادر در دریافت خون دچار مشکل میشوند و اگر خون نامتناسب به آنها تزریق شود در خون آنتی بادی تولید میشود و سلامت او به خطر میافتد.
برخی گروههای خونی نادر حتی ذخیره خونی مشابه ندارد
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران اظهار کرد: ممکن است در یک گروه خونی نادر فقط ۳ تا ۴ نفر در کل کشور وجود داشته باشند و در برخی گروههای خونی نادر حتی ذخیره خونی مشابه وجود ندارد و از خود فرد دعوت میکنیم تا برای منجمد کردن خون به سازمان انتقال خون مراجعه کند.
وی با بیان اینکه هر گروه خونی نادر خود یک بحران است، گفت: خوشبختانه تاکنون با مدیریت صورت گرفته مشکلی در افراد با گروه خونی نادر نداشتهایم.
بیش از ۱۰۰ نفر در ایران گروه خونی نادر دارند
پورفتحالله ادامه داد: بانک اطلاعاتی گروههای خونی نادر در سازمان انتقال خون ایران بیش از ۱۰۰ نفر است و در حال تلاش هستیم تا با شناسایی بیشتر افراد این بانک اطلاعاتی را گسترش دهیم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران اظهار کرد: در شبکه جهانی ذخیره خونهای نادر ۴ هزار واحد خون نادر به صورت منجمد وجود دارد و ایران در خرداد ماه سال ۸۹ به طور رسمی عضو کارگروه بینالمللی گروههای خونی نادر شد و در جمع ۱۸ کشور دنیا که عضو این کارگروه هستند قرار گرفت.
۱۸ کشور عضو کارگروه ذخیره خونهای نادر در دنیا
وی با اشاره به ۱۸ کشوری که عضو کارگروه ذخیره خونهای نادر در دنیا هستند، اظهار کرد: آفریقای جنوبی، برزیل، نیوزلند، هلند، سوئیس، ایران، اسپانیا، آمریکا، انگلیس، ژاپن، چین، آلمان، فنلاند، فرانسه، تایوان و عمان ۱۸ کشور عضو کارگروه بینالمللی گروههای نادر خونی هستند.
پور فتحالله با بیان اینکه اهدای خون داوطلبانه نیازمند مشارکت جمعی است، گفت: از همه رسانهها دعوت میکنیم تا اهدای خون داوطلبانه را ترویج دهند.
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران ادامه داد: امروز روشهای اهدای خون دچار تغییر و تحول شده است؛ شبکه خون رسانی را در کشور ایجاد کردهایم و بر اساس این شبکه جابجایی خون با رعایت شیوع بیماریها صورت میگیرند.
۷ برابر مصرف کشور ذخیره خونی داریم
وی ادامه داد: در هر استان در هر لحظه برابر میزان مصرف آن استان خون و فرآوردههای خونی در دسترس است تا با مشکل مواجه نشویم و در حال حاضر ۷ برابر مصرف کشور ذخیره خونی داریم و این میزان ذخیره خونی در تابستان بی نظیر است، زیرا در بسیاری موارد در تابستان به دلیل گرما ذخیره خونی کشور کاهش پیدا میکند.
پورفتحالله تأکید کرد: کمبودی از نظر خون و فرآوردههای خونی در کشور نداریم، اما باید به اهدای مستمر پلاکت و پلاسما توجه داشت چراکه مدت نگهداری این فرآوردههای خونی ۳ تا ۵ روز است و از اهداکنندگان درخواست میکنیم که به طور مستمر برای اهدای پلاکت به مراکز انتقال خون مراجعه کنند.
تولید داروهای مشتق از پلاسما از پلاسمای ایرانی تا سال ۱۴۰۰
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران ادامه داد: امکان اهدای پلاسما را در ۱۵ استان فراهم کردهایم و بر این اساس تا سال ۱۴۰۰، ۲۰۰ هزار لیتر پلاسما از اهدای مستقیم و ۲۰۰ هزار لیتر پلاسمای بازیافتی خواهیم داشت.
وی ادامه داد: در تلاش هستیم تا سال ۱۴۰۰ داروهای مشتق از پلاسما به طور کامل از پلاسمای ایرانی تولید شود و با روش قراردادی که داریم پلاسمای ایرانی را به کشورهای اروپایی ارسال میکنیم و بر اساس ۵ فاکتور مشخص در قرارداد، دارو به ایران بازمیگردند.
صرفهجویی ۱۷ میلیون دلاری با پلاسمای ایرانی
مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران بیان کرد: ۲۰۰ هزار لیتر پلاسما ۱۷ میلیون صرفهجویی ارزی داشته است و دسترسی بیماران به فرآوردههای خونی افزایش پیدا کرده است.
پورفتحالله یادآوری کرد: سالیانه ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار اهدای خون داریم و از سال گذشته اهدای پلاکت به روش فرزیس را شروع کردهایم و پیش بینی میکنیم که تا پایان سال به ۴۰ هزار واحد پلاکت فرزیس برسیم و هر واحد پلاکت فرزیس، معادل ۶ واحد پلاکت رندوم است.