خبرگزاری فارس - سید اسد رجبی: اراضی عباس آباد که امروز از آن با عنوان منطقه ویژه عباس آباد و قطب فرهنگی و گردشگری پایتخت یاد میشود با وسعتی در حدود 600 هکتار یکی از مهمترین پروژههای توسعه فضاهای فرهنگی و سبز هم از لحاظ وسعت و هم از لحاظ کیفیت محتوایی و عملکردی در مقیاس کلانشهری و ملی به حساب می آید.
این منطقه در نیمه شمالی شهر تهران واقع شده و حدود آن را از شمال و شرق بزرگراه شهید حقانی، از جنوب خیابان شهید بهشتی و از غرب بزرگراه آفریقا تشکیل می دهد. این مجموعه بزرگ که تحت مدیریت شرکت نوسازی اراضی عباس آباد وابسته به شهرداری تهران به بهره برداری رسیده است، شامل فضاهای متعددی با کاربری گردشگری و تفرجگاهی، هنری، مذهبی، علمی، ادبی و ... است که در تناسب با یکدیگر و کلان مجموعه شکل گرفته است.
اراضی عباس آباد در دوره قاجار قریهای متعلق به عباس قلی خان از نزدیکان حاج میرزا عباس ایروانی (حاج میرزا آقاسی) صدراعظم محمدشاه قاجار (حکومت: 1264-1250 ق) بوده است. حاج میرزا آقاسی در این قریه باغی احداث کرد که به باغ عباس آباد مشهور شده و باعث رونق اراضی عباس آباد شد.
در سال 1353 تصمیم گرفته شد در این اراضی بزرگ ترین مجموعه شهری دنیا ساخته شود و نهایتا در سال 1354 طرح جامع آن توسط شرکت انگلیسی لوالین دیویس تدوین گردید با این هدف که تهران به زیباترین و مدرنترین شهر خاورمیانه تبدیل شود. قرار بر آن بود که این مجموعه کاربری های متعدد دولتی، تجاری، و فرهنگی داشته باشد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی بخشی از این اراضی برای ساخت مصلای بزرگ تهران اختصاص یافت. در سال 1365 در ابلاغیه حضرت آیت الله خامنه ای (رئیس جمهور وقت) به شهرداری تهران، مجموع اراضی برای طرحهای بلندمدت فرهنگی، سیاسی و نیز فضای سبز توصیه شد.
اولین طرح جامع عباس آباد پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در سال 1372 تهیه شد که پس از تجدید نظر گروهی از مشاوران در نهایت در سال1384 طرح جامع اراضی عباس آباد نهایی و در شورای عالی شهرسازی و معماری ایران به تصویب رسید و 12 مرداد سال 1385 برای اجرا به شرکت نوسازی عباس آباد ابلاغ گردید. در این طرح، باغهای متعدد فرهنگی، چندین گلستان، مصلای و مجموعههای چندعملکردی و خدماتی و ... پیش بینی شده است
از این رو با حمید جوانی مدیر اجرایی شرکت نوسازی اراضی عباس آباد درخصوص پیشرفت پروژههای این شرکت و طرحهای در دست اجرای آن به گفتوگو نشستیم که در زیر میخوانید:
فارس: برای شروع از محدوده اراضی عباس آباد و طرح جامع آن برایمان بگویید.
جوانی: اراضی عباس آباد حدود ۵۳۸ هکتار مساحت دارد که بخش عمده آن در اختیار شرکت نوسازی اراضی عباس آباد است و بخش هایی هم در اختیار مصلی و بنیاد مستضعفان است که از مجموعه ما جدا شده است و ما نظارت مستقیمی بر آن مجموعه ها نداریم.
اراضی عباس آباد تقریبا یک طرح جامعی را از ابتدا برایش طراحی شده بود که قدمت آن به دهه ۷۰ بر میگردد اما در سال ۸۴ این طرح بازنگری شد و مجدد طرح دیگری جایگزین آن شد و طرح به چرخه اجرا بازگشت طرح جامع اراضی عباس آباد که بازنگری شد و قرار شد تکمیل شود تقریبا امروز تا 80 درصد اجرا شده است و تنها ۲۰ درصد آن طرح جامع هنوز اجرا نشده و باقی مانده و هنوز به هدف نهایی نرسیده است.
فارس: این 20 درصد باقیمانده در کدام بخشهای مجموعه است؟
جوانی: این ۲۰ درصد باقیمانده شامل پروژه هایی می شود که بخشی از آن در حال تکمیل شدن است و ما درگیر اجرای آنها هستیم که شامل پروژه های باغ هنر، پروژه دریاچه هنر، باغ نمایش و مجموعه ساختمان موسیقی است که این پروژه ها با پیشرفت های متفاوتی مواجه هستند و ساخت آنها از سال ۹۷ مجدد شروع شده است.
پیش از سال ۹۷ دو سالی بود که پروژههای ما معطل مانده و کار اجرایی برای آنها به دلایل مختلف انجام نمیشد بعضاً موضوعات مالی و موضوعات تغییر طراحی ها باعث این اقدام شده بود اما شروع مجدد کار ما برای تکمیل پروژه ها از سال ۹۷ استارت خورد و با کمک مجموعه مدیران ارشد شهرداری و تلاش مدیرعامل شرکت نوسازی عباس آباد توانستیم از بخشهای مختلف کمک های فکری در حوزه طراحی و اجرا بگیریم که سبب شد کار پیش برود.
فارس: این سخنان شما به معنای آن است که کاری شروع شده بود اما متوقف شده و مجددا شروع شده است؟
جوانی: بله همین طور است.
فارس: توضیح میدهید که موضوع از چه قرار بوده است؟
جوانی: طرح تکمیل اراضی عباس آباد در قالب همان طرح جامع شروع شده بود و قرار بود برای تکمیل و اجرای ۱۰۰ درصدی آن طرح این پروژههایی هم که نام برده شد اجرا شود اما اجرای آن با تاخیر مواجه شده بود طرح جامع را جدا از این موضوعات نمیدانیم و پروژه های ما جدا از طرح جامع نبوده است و عملاً طرح جامع اراضی عباس آباد تکمیل نشده بود و تکمیل آن مستلزم اجرای این پروژه ها بود.
نکته جالب توجه این است که کلنگ اجرای این چند پروژه ای که بنده گفتم به زمین خورده بود و هر کدامشان پیشرفت هایی بین ۱۰ تا ۳۰ درصدی داشتند اما به یکباره اجرای آنها متوقف شده و دیگر پیشرفت خاصی نداشتیم.
اما همت مجموعه این بود که باید این پروژه ها تکمیل شود و به نتیجه برسد و به همین دلیل از سال ۹۷ یک شروع مجددی برای تکمیل پروژه ها داشتیم و استارت جدی تریاجرای پروژه ها خورده شد که در حال حاضر شاهد آن هستیم که تقریباً ما سه تا از پروژههایی که اجرای آن را آغاز کردیم روزهای پایانی کار خودشان را می گذرانند و آمادگی آن را دارند که به بهره برداری رسیده و تحویل شهروندان بشوند.
فارس: این 3 پروژه کدامها هستند؟
جوانی: این سه پروژه شامل پروژههای دریاچه هنر، پروژه محوطه باغ نمایش و پروژه محوطه باغ هنر است که برنامه زمانبندی ما این است که تا دو ماه آینده بتوانیم این سه پروژه را به اتمام رسانده و بتوانیم در اختیار مردم بگذاریم.
البته دو پروژه دیگر هم داریم که یکی از آنها ساختمان کوشک یا همان کوشک مرکزی است که این پروژه براساس برنامه زمانبندی تا پایان سال آماده بهره برداری میرسد.
یک پروژه دیگر هم داریم که همان خانه موسیقی است البته این پروژه مواجه شد با این که طراحی های اجرایی آن دچار دگرگونیهایی شد و همین امر باعث شد طبیعتاً خانه موسیقی مدت زمان بیشتری برای اجرایی شدنش زمان نیاز داشته باشیم و به نظرم کمیل آن در پایان نیمه اول سال 99 محقق خواهد شد.
به نظرم باقیمانده طرح جامع اراضی عباس آباد یعنی همان ۲۰ درصد کاری که مانده است به طور قطع تا پایان نیمه اول سال 99 یعنی حدود یک سال آینده به پایان خواهد رسید و به آن اهداف کلان شرکت نوسازی عباس آباد خواهیم رسید.
فارس: برای این پنج پروژه چه میزان بودجه در نظر گرفته شده است
جوانی: برای این 5 پروژه تقریبا پیش بینی ما صرف هزینه حدود ۲۰۰ میلیارد تومان بودجه برآورد بود که تقریباً میشود گفت بخش هایی از آن به صورت غیر نقدی با پیمانکاران تهاتر شده است و بخشی از آن هم نقدی پرداخت شده است ولی در کل میشود گفت این پنج پروژه ۲۰۰ میلیارد تومان برای سازمان نوسازی عباس آباد خرج برداشته است.
فارس: آقای جوانی 5 پروژه را نام بردید که 3 تای آنها به گفته شما تا پایان شهریور ماه یا کمی زودتر به بهرهبرداری میرسند کمی از این پروژه ها برایمان بگویید.
جوانی: ابتدا از دریاچه هنر شروع می کنیم که یک مجموعه تفریحی و گردشگری است که در راستای اهداف شرکت نوسازی عباس آباد که یک بخشی از وظایفش رسیدگی به موضوعات گردشگری است طراحی و اجرا شده است. این دریاچه شامل دو دریاچه شمالی و جنوبی است این دو دریاچه جمعاً مساحتی حدود دو و نیم هکتار یا ۲۵ هزار متر مربع دارند که دریاچه شمالی حدود ۸ هزار متر و دریاچه جنوبی حدود ۱۷ هزار متر است و با یک پل به دیگر متصل می شود.
دریاچه هنر جنب گذر فرهنگ و در قسمت غربی باغ کتاب واقع شده است و این مجموعه در کنار باغ کتاب یک فرصت مناسب برای شهروندان است تا پس از مراجعه به باغ کتاب و کتابخانه ملی بتواند از این فضای دریاچه استفاده کنند کاربریهایی هم که برای این دریاچه دیده شده است بیشتر تفریحی و گردشگری است ما یک بخشی را در دریاچه دیدهایم که به صورت یک جزیره قرار است اجرا شود که شهروندان میتوانند روی این جزیره تردد کند و این جزیره به صورت دو طبقه طراحی شده است در این جزیره هم محل هایی برای استراحت دیده شده و هم فضاهایی برای کافه و رستورانهای کوچک تدارک دیده شده است.
آبگیری دریاچه در روزهای آتی آغاز خواهد شد و این دریاچه در عمیق ترین بخش خود حدود یک متر و ۸۰ سانتیمتر ارتفاع دارد و این جزیره ای که گفته شد دارای دو طبقه است که طبقه بالا به صورت فلت و بالاتر از سطح دریاچه است که برای بازدید تدارک دیده شده و طبقه زیرین به صورت گالری است که در انتهایش اتصال پیدا می کند به مجموعه باغ نمایش و در زیر دریاچه امتدادش به باغ نمایش میرسد.
فارس: آیا قسمت طبقه منفی دریاچه دید شیشهای دارد؟
جوانی: خیر اینگونه نیست و پایین شیشه ای نبوده و با دیوارهای بتونی پوشیده شده است زیرا ظرفیت آن به گونه ای است که نمیشد از شیشه استفاده کرد و قرار نیست که آبزیان خاصی در دریاچه وجود داشته باشد که بخواهد فضای آکواریومی داشته باشد.
این گالری طبقه منفی یک که انتهایش یک کافه گالری است یعنی همان قسمت جزیره دریاچه این اتصال پیدا می کند به مجموعه باغ نمایش البته با یک راه مناسب و یک کاربری برای آن در باغ نمایش دیده ایم که به صورت بلک باکس طراحی شده است و در حال تکمیل آن است.
به نظر ما افتتاح و بهرهبرداری از این پروژه ها باعث می شود تا مردم از حضورشان در مجموعه اراضی عباس آباد لذت بیشتری ببرند.
فارس: اگر در خصوص دریاچه هنر نکته دیگری نیست به سراغ باغ هنر برویم
جوانی: باغ هنر ما یک مجموعه ای است از ساختمان ها و محوطه سازی هایی که آن هم در راستای اهداف فرهنگی-گردشگری مجموعه اراضی عباس آباد طراحی شده است باغ هنر ما شامل ۴ ساختمان اصلی و یک محوطه سازی ما بین ساختمان هایی است که در باغ هنر طراحی شده است.
ساختمان موسیقی، ساختمان مرکزی، خانه یا ساختمان شهدا و خانه شعر در بین این ساختمانها یک محوطه سازی بسیار زیبایی طراحی شده که این ساختمان ها را به یکدیگر متصل میکند. خانه شعر و خانه شهدا یا همان ساختمان شهدا قبلا ساخته شده و در حال بهره برداری است مجموعه ساختمان کوشک مرکزی در حال تکمیل است که تا پایان سال ۹۸ به بهره برداری می رسد اما ساختمان موسیقی همان ساختمان و پروژهای است که با توجه به اینکه عقبتر از سایر پروژه هاست و با توجه به خاص بودنش انشاءالله در سال 99 به بهره برداری خواهد رسید.
یک محوطه سازی خوبی در بین این ساختمان ها طراحی شده است و در حال اجراست که آن را تا دو ماه آینده به صورت کامل بهره برداری کرده و تحویل شهروندان میدهیم یعنی یکی از پروژههایی است که در پایان تابستان ۹۸ به مردم تحویل داده خواهد شد.
فارس: به نظرم باید کمی بیشتر درباره اجزای باغ هنر به طور خاص صحبت کنیم.
جوانی: محوطه باغ هنر ما شامل بخش های متفاوتی است از جمله یک گالری که به صورت رواق هایی طراحی و اجرا شده است و در طبقه منفی یک قرار دارد که مساحت تقریبی آن حدود ۱۵۰۰ متر مربع است یک فضای آمفی تئاتر روباز هم در آنجا طراحی شده است که ظرفیت تقریباً ۲۰۰ نفری دارد که برای اجرای برنامه های میدانی نظیر تئاترهای خیابانی و کنسرت های خیابانی استفاده خواهد شد.
البته در این محدوده رستورانها و کافههایی هم در نظر گرفته شده است و یک نمازخانه خوب با تجهیزات کامل هم دیده شده است البته این فضای محوطه باغ در دو طبقه قرار دارد یعنی طبقه منفی یک و طبقه همکف در طبقه زیرین گودال باغچه هایی هم طراحی و اجرا شده است که هر کدام با مساحت حدود ۸۰۰ تا ۱۳۰۰ متر ساخته شده که شهروندان می توانند از این فضا استفاده کنند.
فارس: آقای جوانی آیا این پروژهها به یکدیگر متصل است یا هر کدام جداگانه فعال هستند
جوانی: باید یک توضیحی بدهم و بدانید که مجموعه دریاچه هنر و مجموعه باغ هنر در کنار یکدیگر در قسمت غربی باغ کتاب قرار دارد فصل مشترک بین دریاچه هنر و باغ هنر و باغ کتاب یک گذری قرار است باشد به اسم گذر فرهنگ که بین این پروژه ها قرار دارد و طراحی آن توسط شرکت بوده است که این گذر فرهنگ باعث میشود تا شاهد اتصال باغ موزه دفاع مقدس به بوستان فلسفه و دماوند و بزرگراه حقانی باشیم و با تکمیل پروژههای ما این بخش ها قابل استفاده شده و به یکدیگر متصل میشود.
یعنی شهروندانی که از سمت مترو حقانی به پارک وارد می شوند و می آیند باغ موزه دفاع مقدس را بازدید می کنند از طریق این گذر فرهنگ تشریف میآورند به سمت باغ کتاب و در این مسیر از باغ هنر و دریاچه هنر و باغ نمایش عبور میکند و به این ترتیب یک مسیر گردشگری کامل را تجربه خواهند کرد.
فارس: بنای شما این است که خانوادهها بتوانند از این فضا سازیها استفاده کنند آیا برای کودکان و نوجوانان هم فضایی تهیه شده است؟
جوانی: اتفاقا به نکته خوبی اشاره کردید. بله در ادامه به دنبال این هستیم که یک سری فضاهایی را برای استفاده کودکان و نوجوانان فراهم کنیم یعنی فضایی باشد تفریحی که وقتی شهروندان مراجعه میکنند فرزندانشان بتوانند سرگرم شوند.
فارس: از باغها دور نشویم فکر کنم پروژه بعدی شما باغ نمایش باشد توضیح میفرمایید؟
جوانی: باغ نمایش پروژهای است که همان طور که از اسمش پیداست یک طراحی خاص دارد تا گروههای نمایشی بتوانند در این فضا حضور پیدا کرده و به اجرای برنامه بپردازند یعنی یک پاتوقی باشد برای هنرمندان و افرادی که نسبت به این موضوع علاقه مند هستند چه شهروندان و چه صاحبان هنر.
نکات خاص این باغ نمایش نحوه طراحی آن است که ۴ آمفی تئاتر روباز با ظرفیت بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ نفر را شامل می شود که این طراحی از گذشته انجام شده و یک بخشی از آن اجرا شده بود از همین رو این باغ جز پروژه هایی بود که نسبت به سایر پروژه ها جلوتر بود و ما فقط تکمیل اش کردیم و این پروژه هم تا پایان شهریور به بهرهبرداری خواهد رسید این پروژه هم در کنار دریاچه هنر قرار گرفته و در شمال غربی آن است.
اگر این پروژه هم به بهرهبرداری برسد ما در کنار دریا چه میتوانیم فضاهای متنوعی را برای اجرای برنامههای هنری تحویل هنرمندان و شهروندان بدهیم این پروژه هایی است که ما انشاالله در یکی دو ماه آینده به صورت کامل تحویل هموطنان خواهیم داد و انشاءالله دوستانی که به باغ کتاب می آمدند و قصد داشتند تا از باغ موزه دفاع مقدس هم بازدید کنند با یک پیاده روی خیلی کم و یا با استفاده از ماشین برقی های موجود در این محل می توانند از این فضاهای اضافه شده به مجموعه اراضی عباس آباد استفاده کافی را ببرند.
فارس: آقای جوانی کمی از پروژه خانه موسیقی بگویید
جوانی: پروژه خانه موسیقی تقریباً نسبت به سایر پروژه های ما بسیار عقبتر است که انشاءالله در سال 99 به اتمام خواهد رسید و ساختمان کوشک مرکزی هم تا پایان سال ۹۸ به بهره برداری می رسد.
جالب است بدانید که بعد از اتمام ساخت پروژه خانه موسیقی به طور کلی ماموریت ها و اهداف کلان حوزه نوسازی شرکت عباس آباد محقق شده است و دیگر می شود گفت در بخش عمرانی غیر از تکمیل پارکینگها که باید برای مجموعه اراضی عباس آباد ساخته شود کار دیگری نمی ماند.
فارس: یکی از گلایه ها و مشکلاتی که شهروندان همین امروز برای حضور در مجموعه اراضی عباس آباد به آن اشاره می کنند بحث نبود پارکینگ مناسب و جای پارک مناسب است و باید معطل شد تا جای پارک مناسب پیدا شود و با توجه به اینکه قرار است با اجرای این پروژه ها تعداد افراد گردشگر و استفاده کننده از مجموعه اراضی عباس آباد بیشترشود فکری برای پارکینگ ها دارید.
جوانی: ما یک پروژه پارکینگ را با همکاری شهرداری تهران در دست اجرا داریم که در مقابل باغ کتاب است و یک پارکینگ طبقاتی محسوب می شود و درب ورودی آن مقابل در ورودی باغ کتاب است.
شهرداری تهران کار ساخت این پارکینگ را در دست دارد و طبقه منفی چهار آن در مرحله سقف قرار دارد البته این پروژه پروژه ما نبوده و پروژه شهرداری تهران است و در حوزه معاونت فنی و عمرانی شهرداری تهران در حال اجرا است و ظرفیت آن ۳ هزار واحد پارکینگ است.
اگر این پروژه ساخته شود تقریبا میشود گفت نه تنها مجموعه باغ کتاب و کتابخانه ملی و پروژههای ما از نظر نیاز به پارکینگ پوشش داده میشود حتی به عنوان یک پارکینگ که خدمات فرا منطقهای هم میدهد میتواند مورد استفاده واقع شود.
فارس: آقای جوانی خودتان میدانید این پارکینگ ساخته نشده و به هر تقدیر مشکلاتی ایجاد خواهد شد.
جوانی: بله ما هم میدانیم که الان این پارکینگ ساخته نشده و ما مشکل پارکینگ داریم و تا تکمیل این پروژه حتماً این موضوع مشکلاتی به همراه خواهد داشت امیدواریم شهرداری تهران بتواند این پروژه را زودتر به اتمام برساند البته شهردار تهران دستورات خوبی برای اجرای سریعتر آن داده اند.
فارس: آیا زمان خاصی برای پایان کار در نظر گرفته شده است؟
جوانی: درباره زمان پایان اجرای پروژه اطلاعات مورد نظر را شهرداری می تواند به طور دقیق بگوید و ما نمیتوانیم زمان بدهیم اما آن گونه ای که به ما اعلام کردند گفتند طبقه منفی چهار شاید سال ۹۷ با ظرفیت ۵۰۰ به مجموعه باغ کتاب تحویل داده شود.
فارس: آقای جوانی به عنوان آخرین سوال آیا خود سازمان نوسازی برنامه ای برای اضافه کردن پارکینگ ها ندارد؟
جوانی: البته ما با توجه به نیازهایی که دیده بودیم پیش بینی هایی در خصوص تهیه پارکینگ در بخشهای مختلف مجموعه کردهایم.
جاهای مختلف را دیدهایم و برخی هماهنگیهای لازم هم صورت گرفته و اتفاقا این کاری است که خود شرکت نوسازی عباس آباد ه عهده گرفته است و در همان طرح جامع دیده شده بوده است و دنبال آن هستیم که ظرفیتهای را اضافه کنیم.
خبرنگار: از طرف خودم و خبرگزاری فارس از شما به واسطه وقتی که در اختیار ما گذاشتید تشکر میکنم.
انتهای پیام/