پامپئو در صفحه شخصی توئیتر خود با تکرار ادعای عدم پایبندی روسیه به این معاهده، نوشت: «در تاریخ دوم فوریه 2019، ایالات متحده به روسیه شش ماه فرصت داد تا به پایبندی به معاهده من موشکهای هستهای میانبرد بازگردد. روسیه مخالفت کرد، پس این توافق امروز پایان مییابد».
وی با انداختن مسئولیت فروپاشی این توافق امنیتی بر گردن روسیه، افزود: «آمریکا بخشی از توافقی نخواهد بود که طرف دیگر آن را نقض میکند. روسیه تنها مقصر [فروپاشی این توافق] است».
خبرگزاری «رویترز» نیز بعد از این توئیت پامپئو، به نقل از چند مقام ارشد در دولت آمریکا (که نامشان را فاش نکرد) گزارش داد که واشنگتن از این به بعد خود را مقید به عدم ساخت و ذخیره موشکهای میانبرد با قابلیت حمل کلاهکهای هستهای نخواهد دانست.
بر این اساس، دولت آمریکا از هم اکنون به دنبال تامین بودجه خط تولید موشکهای هستهای میان برد است و بهزودی طی چند هفته آینده آزمایش موشک کروز با چنین ویژگیهایی را آغاز میکند.
این منابع همچنین میگویند که وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) در ماه نوامبر (آبان) سال جاری اولین موشک هستهای میانبرد را طی دو دهه اخیر آزمایش میکند. البته این آزمایشها فعلا در حد تسلیحات متعارف هستند و کلاهکهای هستهای در این آزمایشات حضور نخواهد داشت.
رویترز در ادامه این گزارش توضیح داد که بهمحض اینکه بودجه کنونی برای تولید و آزمایش موشکهای هستهای میانبرد به اتمام برسد، دولت با مقاومت مجلس نمایندگان آمریکا – که هماکنون اکثریت آن در اختیار حزب رقیب یعنی دموکرات است – برای دریافت منابع مالی بیشتر جهت ادامه این روند روبهرو خواهد شد.
با این حال پنتاگون امیدوار است مجلسهای نمایندگان و سنا بودجه مورد نیاز برای خط تولید و آزمایشهای موشکهای هستهای میانبرد را مجددا تامین کند.
یک سخنگوی کمیته امور مسلح سنا نیز گفت که انتظار میرود رایزنیها برای تامین بودجه از در هفتههای آتی آغاز شود.
مقامات آمریکایی همچنین به رویترز گفتند که هنوز نمیدانند چین چگونه با خروج این کشور از معاهده INF برخورد میکند به همین دلیل قصد دارند موشکهای زمینپایه میانبرد را در مناطق نزدیکتر به این کشور مستقر کنند.
همزمان با اعلان توئیتری پامپئو، وزارت خارجه روسیه نیز با صدور بیانیهای خروج رسمی این کشور از معاهده مذکور را اعلام کرد.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک» در این بیانیه آمده است: «در دوم آگوست 2019، توافق بین اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده آمریکا مبنی بر نابودی موشکهای میانبرد و کوتاهبرد، که در تاریخ 8 دسامبر 1987 در واشنگتن امضا شد، با اقدام آمریکاییها ملغی میباشد».
سازمان پیمان آتلانتیک شمالی موسوم به «ناتو» نیز در واکنش به تحولات امروز، مدعی شد که دولت روسیه را مقصر فروپاشی معاهده INF میداند.
سخنگوی ناتو با صدور بیانیهای گفت: «اعضای ناتو تاکید کردند که این سازمان به تهدیدهای روسیه از جمله موشک 9M729 در اقدامی مسئولانه و حسابشده واکنش نشان خواهد داد».
پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد، آمریکا و روسیه را از تملک، تولید یا پرتاب آزمایشی موشکهای زمینپایه میانبرد (۱۰۰۰ - ۵۰۰۰ کیلومتر) و کوتاهبردتر (۱۰۰-۵۰۰ کیلومتر) منع میکند. این پیمان در دهه هشتاد میلادی و در دوران ریاستجمهوری «رونالد ریگان» و «میخائیل گورباچف» روسای جمهوری وقت آمریکا و شوروی سابق منعقد شد. واشنگتن اما بارها روسیه را به نقض این معاهده متهم کرده است اما روسیه تمامی اتهامات را رد میکند.
ریگان و گورباچف حین امضای INF