امضای تحریم پای مذاکره

به گزارش مشرق، محمدجواد ظریف، رئیس دیپلماسی ایران به فهرست بی‌پایان تحریم‌های امریکا اضافه شد و امضای امریکا که زمانی تضمین بود، پای مذاکره هم نشست تا ممنوعیت و بی‌نتیجه بودن هرگونه گفتگو و دیپلماسی را در سیاست خارجه امریکایی‌ها تضمین کند. وزیر خارجه ایران در سفر اخیر به امریکا، مصاحبه‌های ضدامریکایی و افشاگرانه قابل قبولی با رسانه‌های امریکا داشت. او البته در یک سال گذشته و پس از خروج امریکا از برجام، تغییر محسوسی در مواجهه با امریکا از خود نشان داد که دلیلی بر ناامیدی او از پیشرفت کار با امریکا بود. امریکایی‌ها نیز با هیچ اقدام دیگری غیر از تحریم وزیر خارجه و مسئول گفت‌وگوی بین‌المللی کشور نمی‌توانستند مقابل چشم جهان، تبیینی دقیق‌تر از منش و مرام جهانی خود ارائه دهند؛ مرامی سرشار از تکبر که در آن مرام، گفتگو و مذاکره فقط به معنای پذیرش خواست امریکایی‌ها است و نه چیزی اضافه‌تر.

بیشتر بخوانید:

تفنگ بی‌فشنگ تحریم آمریکا این بار ظریف را نشانه رفت!

ظریف را چرا تحریم کرده‌اند؟!

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، روز پنج شنبه گفت که ایران «بدجوری» به دنبال مذاکره با دولت او برای دستیابی به یک توافق است. ترامپ که در تجمع هواداران خود در شهر «سینسیناتی» در ایالت اوهایو صحبت می‌کرد گفت: «زمانی که من کارم را (به عنوان رئیس‌جمهور) آغاز کردم، ایران در همه جا حضور داشت. در ۱۴ تا ۱۸ منطقه مختلف که درگیری در آن جریان داشت، حاضر بود. اما آن‌ها الان بدجوری فقط خواهان مذاکره برای یک توافق هستند.» ترامپ جزئیاتی در این باره نگفت که چرا فکر می‌کند ایران به دنبال مذاکره است، ولی او ساعاتی بعد، با اشاره همزمان به ایران و چین در توئیتر نوشت که «این کشورها کاندیداهای دموکرات را که می‌بینند از این چشم‌انداز کوچک که در آینده‌ای نه چندان دور می‌توانند با آن‌ها تعامل کنند آب از دهان‌شان راه می‌افتد.» این سخنان ترامپ در حالی ابراز شد که چهار شنبه شب، دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری امریکا در وب‌سایت خود اعلام کرد محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران در معرض «تحریم‌های ثانویه» قرار می‌گیرد. در بیانیه خزانه‌داری آمده است که «ظریف تحریم می‌شود چون به طور مستقیم یا غیرمستقیم برای رهبر جمهوری اسلامی ایران کار می‌کند یا به نمایندگی از سوی او عمل می‌کند.» استیو منوچین، وزیر خزانه‌داری امریکا گفته که وزیر خارجه جواد ظریف با استفاده از رسانه‌ها مشغول پراکندن پروپاگاندا و اطلاعات کذب این رژیم است. بولتون، مشاور امنیت‌ملی امریکا نیز درباره تحریم محمدجواد ظریف گفت: «هدف ما در اینجا این است که به رژیم ایران -که توسط رونالد ریگان، حامی تروریسم دولتی قلمداد شده- نشان بدهیم که ما فعالیت‌های او را قابل تحریم می‌دانیم. ما هر دارایی را که او در ایالات متحده داشت توقیف و فعالیت‌های او و افرادی که با او مبادله می‌کنند را محدود کرده‌ایم.» بولتون اضافه کرد: «این کارمان این پیام را ارسال می‌کند که ما جواد ظریف را سخنگویی نامشروع برای ایران قلمداد می‌کنیم.» ظریف خود جزو اولین نفراتی بود که به تحریم خودش از طریق توئیتر پاسخ داد: «دلیل قرار دادن من در فهرست تحریم‌ها از سوی امریکا این است که من سخنگوی اصلی ایران در اطراف جهان هستم.» او افزود: «آیا حقیقت اینقدر دردناک است؟ این تأثیری بر من یا خانواده‌ام ندارد، چون ملک یا منافعی در خارج از ایران ندارم. متشکرم که مرا چنین تهدیدی برای دستور کار خود می‌دانید.»

اروپا نگران بسته شدن باب دیپلماسی

تحریم ظریف که ظاهراً اولین تحریم یک وزیر خارجه در تاریخ دیپلماسی است، مانند توپ در جهان منفجر شد. اتحادیه اروپا تحریم ظریف را محکوم و اعلام کرد این اتحادیه به همکاری با ظریف ادامه خواهد داد. کارلوس مارتین روئیز، سخنگوی خانم فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است: «این تصمیم امریکا باعث تأسف است. ما به نوبه خود، به دلیل اهمیتی که به حفظ روابط دیپلماتیک با تهران قائل هستیم، همکاری با محمدجواد ظریف به عنوان عالی‌ترین دیپلمات ایران را ادامه می‌دهیم.» وزارت خارجه فرانسه نیز گفته به همراه آلمان و بریتانیا با این اقدام واشنگتن مخالف است چرا که معتقد است «تمامی درهای دیپلماتیک باید گشوده بماند به ویژه با توجه به تنش‌های اخیر.» وزارت خارجه آلمان روز پنج شنبه در واکنش به قرار گرفتن محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در لیست تحریم‌های امریکا با اشاره به اینکه این کار واشنگتن نفی راه‌حل‌های دیپلماتیک است، گفت: ما این اقدام ایالات متحده را نادرست می‌دانیم. این وزارت همچنین اظهار کرد: در شرایط کنونی مهم است که کانال‌های ارتباطی را حفظ و از تشدید تنش‌ها جلوگیری کنیم. وزارت خارجه آلمان همچنین تصریح کرد که وزرای خارجه آلمان، فرانسه و انگلیس به طور منظم با محمدجواد ظریف در تماس قرار دارند و به این کار خود ادامه خواهند داد. انگلیس بیانیه مستقلی درباره تحریم ظریف منتشر نکرده، ولی یک سخنگوی وزارت امور خارجه انگلیس که نام او منتشر نشده در واکنش به پرسش ایرنا گفته است دولت لندن از قرار دادن رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در فهرست تحریم‌های امریکا حمایت نمی‌کند. وی روز جمعه در گفتگو با ایرنا گفت: این مهم است که کانال‌های دیپلماتیک در زمان تنش‌های فزاینده، باز نگه داشته شود.


گری سیک: سعی کن ساکتش کنی

سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه معتقد است تحریم ظریف نشانه بن‌بست در سیاست خارجی امریکاست. سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفته است: به نظرم تنها چیزی که دیپلماسی امریکایی بلد است، اعمال تحریم است. اگر از الفاظ دیپلماتیک استفاده نکنیم، و شرایط را آنطور که هست تفسیر کنیم، ایالات متحده دارد خودش را به بن‌بست می‌کشاند. «دیمیتری پولیانسکی»، معاون سفیر روسیه در سازمان ملل متحد نیز در واکنشی طعنه آمیز گفته است: «[ذهن آنها]کماکان برای من یک معما است. ذهن امریکایی‌ها مانند ذهن یک زن بسیار پررمز و راز است.» آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل درباره تحریم ظریف، به دعوت به خویشتنداری بسنده کرد و گفت: «من یک بار دیگر از همه طرف‌ها می‌خواهم که از هر اقدامی که سطح تنش را افزایش دهد، خودداری کنند. آخرین چیزی که جهان به آن نیاز دارد، یک رویارویی بزرگ در خلیج [فارس]است که می‌تواند پیامدهای مخربی بر امنیت و اقتصاد جهانی داشته باشد.» این در حالی است که خورخه آریزا، وزیرخارجه ونزوئلا در توئیتی نوشت: امریکا خیال می‌کند با وضع تحریم‌های غیرقانونی علیه ظریف می‌تواند صدای او را خاموش کند. وی ادامه داد: آن‌ها (امریکا) همواره مخالف گفتگو و دیپلماسی بوده‌اند. عزت جمهوری اسلامی ایران و کشورهای آزاد جهان غیر قابل کاهش است. روزنامه ساوت‌چاینا از تحریم وزیر خارجه ایران به عنوان مصداق دیگری از تنش‌زایی از سوی امریکا نام برده و نوشته است شاید امریکا فکر می‌کند فشارهای حداکثری باعث تغییر در ایران شود، اما مسئله اینجا است که رئیس‌جمهور امریکا با این کارها فقط مشکلات و چالش‌ها را بیشتر کرده است. اکونومیک‌تایمز هم در این باره تأکید کرد اکنون با تحریم شدن وزیر امور خارجه ایران مشخص نیست که امریکا چگونه می‌خواهد با مقامات ایرانی وارد مذاکره شود. جواد ظریف از جمله شخصیت‌های کلیدی در ایران است که در مذاکرات هسته‌ای با کشورهای غربی شرکت داشت و پل گفت‌وگوی غرب با رهبر عالی ایران بود. گری سیک، استاد دانشگاه کلمبیا و عضو پیشین شورای امنیت ملی امریکا در صفحه شخصی خود در فیس‌بوک خطاب به پمپئو نوشت: «وقتی که وزیر امور خارجه دشمن نسبت به خودت دیپلماتی بهتر، سخنگویی بهتر، توئیت‌کننده‌ای بهتر و نماینده‌ای بهتر برای کشورش باشد، سعی کن ساکتش کنی.»

منبع: روزنامه جوان

برچسب ها:

سیاسی